Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie, co do tej gwarancji, to powiem tak - w tej chwili to nawet już chyba kartonu nie mam, aby wysłać ten ponton, więc w praktyce pewnie i tak próbowałbym go naprawić gdzieś „lokalnie”, jeśli zacząłby przeciekać.

Druga rzecz, to do pływania w pojedynkę brałbym 280-300. Mam 330dsl i uważam, że dla jednej osoby, na niewielkiej wodzie, 280 wystarczy w zupełności.

Trzecia rzecz - podłoga. Jeśli ma być pływanie w ślizgu, to brałbym podłogę aluminiową zwracając uwagę, aby była solidnie usztywniana po bokach. Jeśli pływanie na wiosłach, czy elektryku, podłogą bym się nie przejmował i brał jak najlżejszą.

• Like 1

• 0
@psd27

Wszystko zależy jakie kto ma warunki przede wszystkim slipu. Jeśli ma ten slip betonowy łagodny to nie ma znaczenia co kupi. Jedyne do przemyślenia to z jaką kwotą chce się rozstać. Natomaist jak ktoś ma czystą partyzantkę jak np. u mnie, to żadna najlepsza przyczepa niczego nie załatwi bo i tak nie wjedzie nigdzie z osobówką. 4x4 dokupić żeby to szarpać i na ryby pojechać x razy ?. Bez sensu kompletnie dla mnie. Zdecydowanie lepiej wtedy po prostu to zminimalizować i takie coś kupić, co się da w dziczy zeslipować i wyciągnąć, a nie takie żeby poleciało za chwilę na ogłoszenie "dwa razy nad wodą" i sprzedaje. 

Można by napisać wiele, ale może ze dwie fotki bardziej to rozjaśnią. Slip najlepszy jaki mam to ten.

Slip.jpeg

A na fajrant wyjeżdża na kołach na powrozie bo nie zamierzam się z nim szarpać.

Wyciaganie.jpeg

Ale jak by to była ciężka kolumbryna z ciężkim silnikiem to nie dał bym sobie sam rady z chińskiego boga. A pływam tylko sam. Nie mam ochoty na więcej choć myśli różne nieraz są, to jednak każdy kolejny wyjazd, pokazuje mi moje miejsce w szeregu. Natomiast chcę pływać ten i kolejne sezony, a nie wystawić kolejne głoszenie "dwa razy na wodzie". I tak to wygląda. 

Więc jeśli jest prawdziwy slip, są prawdziwe warunki nie ma znaczenia co się kupi. Tylko budżet jest barierą. Natomiast jak jest dzicz i partyzantka, to trzeba się dwa razy nad ciężarem i gabarytami zastanowić.

• Like 6

• 0

Noszę się z zamiarem zakupu trochę większego pontonu niż obecnie posiadam( 320 pro marine).

Przeglądałem pontony takie jak kolibri 360dsl, bush scate350, maveric 370.

Najwięcej miejsca w środku ma kolibri, ale nie przekonuje mnie ten materiał, strasznie delikatna ta guma w porównaniu do konkurencji i jest dodatkowo najdroższy. Czy ze spalina 6km bede w stanie wchodzić w pojedynkę w slizg na którymś z tych modeli?

• 0

Noszę się z zamiarem zakupu trochę większego pontonu niż obecnie posiadam( 320 pro marine).

Przeglądałem pontony takie jak kolibri 360dsl, bush scate350, maveric 370.

Najwięcej miejsca w środku ma kolibri, ale nie przekonuje mnie ten materiał, strasznie delikatna ta guma w porównaniu do konkurencji i jest dodatkowo najdroższy. Czy ze spalina 6km bede w stanie wchodzić w pojedynkę w slizg na którymś z tych modeli?

Rozważ Maverika 370C. W swojej klasie chyba nie ma konkurencji pod względem ilości miejsca w środku. Z tym, że na 6 km raczej nie wejdziesz w ślizg bo to prawie 90 kg.

• 0

Nie zależy mi na rozmiarze a na jakości. Niestety muszę go składać za każdym razem. I nosić na ramieniu, więc 370 to już za dużo dla mnie. Kolibri dxl trochę już za drogo. Najbardziej nastawiam się na Quicksilver 300 airdeck, ale nigdzie nie znalazłem info o gęstości. Jedynie że grubość 0.9 mm i ciśnienie 0.25 vs 0.15 Kolibri.

Nie zauważyłem że to odp do kogoś innego. Może ktoś doradzić w mojej sprawie? 

Edytowane przez atarilol

• 0

Temat ciśnienia w Kolibri był już gdzieś na forum wałkowany.., o ile dobrze pamiętam to 0,15 w Kolibri jest traktowane jako minimalne..

Ja swojego Kolibri 330 DSL który użytkuję już 6 lat zawsze pompuję na 0,20 i (kil na 0,24) i nigdy nie miałem żadnych problemów z pontonem czy zaworami..

A pamiętaj że w ciągu dnia na wodzie samo ciśnienie może raz rosnąć a raz spadać zależnie od temperatury i nasłonecznienia.. ;)

• 0

Rafał nie patrz na ten śmieszny parametr jakim jest ciśnienie. Kolibry są świetnymi pontonami o ugruntowanej opinii i praktycznie żadnej awaryjności. Wiem "coś" o tym gdyż pływałem 10 lat na modelu 280 KM PP, żadnej dziury. No była jedna ale ewidentnie z mojej winy gdy wciągałem gumę na chama na pomost. Teraz ma go sąsiad i dalej nie narzeka. Za to airdeck dla wędkarza to totalna porażka, wtopa finansowa. Ani na tym nie staniesz a jak Ci hak spadnie to może być duży problem. Dodatkowo jak być kupił spalinę z 6-8 kuców to nawet nie popływasz porządnie. A Quicksilver co to jest??? Jakaś chińska cerata...

Najwięcej miejsca masz na DXL, teraz mam coś praktycznie identycznego: Gala F 300. Oczywiście z alupodłogą:-) I na Wiśle z prądem na Tośce 15km latam 42km/h

Edytowane przez Kozi81
  • Like 1

• 0

Quicksilver to Produkt mercury, ten od silników mercury. Większość osób pisze ze jest klasę wyżej jak kolibri, wiem że armata ma swoje wady, ale dla mnie gdzie mam kombi, i za każdym razem muszę rozkładać i składać ma więcej zalet. Aktualnie mam kormoran 300pp z alu podłoga i bardzo rzadko łowię na stojąco. Silnik mam tylko 4km i tyle mi raczej wystarcza 

• 0

zmienic napis bardzo łatwo, pytanie czy zmienili też technologię klejenia - bo jakoś wątpie... zmiana opisu może być wyłącznie chwytem marketingowym... to wytrzymałość połączeń jest kluczowa i o ich jakości właśnie świadczy ciśnienie nominalne... a 0,15bar to bardzo mało, zwłaszcza, że robią (robili) też pontony  na 0,25 (gala) - a to wyraźny dowód różnicy jakości między dwoma seriami produktów... 

• 0

Jak duża różnica jest w użytkowaniu drewnianej podłogi z Alu listwami to pełnej Alu? Na pontony-kolibri.pl jest tylko 300d ze sklejka. I cena 3400, na tokarex jest 300d z alu, ale cena już 4900, opłaca się tyle dopłacać? 

1500 dopłaty to zdecydowanie za dużo.

• Like 2

• 0

No to teraz się zastanawiam między kolibri KM-300DL a KM-300D. różnica w cenie spora, DL ma tylko aitmqte i drewniana książkę. No chyba że zamówię że strony pontony Kolibri, tam 300D jest w fajnej cenie 

Pomyliłeś się, sprawdź !!!

Ze strony Tokarex wynika, że Seria DL ma tylko podłogę typu książka i mniejszą gramaturę - 950, Seria D natomiast ma podłogę drewnianą w okuciu aluminiowym z usztywnieniem po bokach - podłoga w miejscu usztywnień jest zwężona dla tych usztywnień i ma gramaturę 1100 !!!

Natomiast podłoga dmuchana jest tylko w serii Standard (950gr.) i Explorer, czyli DXL (1100gr.) !!!

Oczywiście są też podłogi ALU, ale ja biorę pod uwagę tylko drewniane lub AIR przy podobnych rozmiarach kokpitu, czyli długości pontonów albo 300, albo 330 i raczej z kilem !!!

Seria Standard chyba nie ma kila !!!

Więc nadal szukam pontonu tylko i wyłącznie do rekreacji, do pływania po 6-10 godzin na wodzie i może być tak, że kupię go już po sezonie, bo zaczynam rozważać wszelkie za i przeciw. Myślałem podobnie - bo jestem po wypadku i chciałem lżejszy ponton z podłogą typu AIR - ale skoro można targać sam ponton i osobno podłogę, to jednak nie wygląda to tak strasznie. Załóżmy, że sam ponton (body, niecka) waży około 22kg Standard 330, czy 22,8kg 300 DL, czy 27,7kg 330 D (plus ławki i wiosła) oraz podłoga następne kilkanaście kilogramów, które można przenieść osobno, to zaczyna się to jednak inaczej przedstawiać. Tokarex podaje całość 55kg dla 330 DXL, gdzie sama podłoga waży około 7kg, czyli sam ponton (ławki i wiosła też) około 47kg i wychodzi, że jest najcięższy... (sic!)

Więc jeśli nie masz długiej drogi od samochodu do wody, to te wagi są już do pominięcia, ale nosić 300-500 metrów po kilka razy cały sprzęt, to już też inny temat...

Jeśli się mylę, to niech ktoś poprawi !!!

• 0

DL na stronie tokarex tak jak piszesz ma tylko drewno, ale właśnie ich poświęciłem że kolibri robi je też z airmata i mają to sprowadzić. Co do tej dopłaty to jest taka różnica bo to cena tokarex vs pontony-kolibri.pl, w tokarex mamy 8 lat gwarancji itp

• 0

zmienic napis bardzo łatwo, pytanie czy zmienili też technologię klejenia - bo jakoś wątpie... zmiana opisu może być wyłącznie chwytem marketingowym... to wytrzymałość połączeń jest kluczowa i o ich jakości właśnie świadczy ciśnienie nominalne... a 0,15bar to bardzo mało, zwłaszcza, że robią (robili) też pontony na 0,25 (gala) - a to wyraźny dowód różnicy jakości między dwoma seriami produktów...

Co to według Ciebie oznacza że 0,15 to bardzo mało ?

Bo pływam już 2 rok (poprzednio kilka lat temu też na kolibri ze spaliną), pompuję do 0,15 i jakoś żebym na flaku pływał to nie czuję

• Like 1

• 0

Witam.

Proszę o pomoc w doborze pontonu dla trzech wędkujących osób.

W 90% będzie to spinn, lub okazyjnie niedzielny wypadzik na spławik.

Ponton planuje zaistalować na przyczepce podłodziowej wraz z silnikiem dziobowy jak i z elektrykiem na rufie.

Rozmiar max 4 metry z podłogą aluminiową.

Mam na oku dwa modele, tylko ciężko naprawdę się zdecydować.

Kraken 2 400w

Kolibri Km-400dsl

Te dwie jednostki sobie upatrzyłem, tylko ciężko mi się zdecydować jaki model wybrać.

Proszę o konkretne naprowadzenie doświadczonych kolegów, który z powyższych pontonów wybrać.

Dzięki.

Edytowane przez PółtoraGramaZestaw

• 0

Co to według Ciebie oznacza że 0,15 to bardzo mało ?

Bo pływam już 2 rok (poprzednio kilka lat temu też na kolibri ze spaliną), pompuję do 0,15 i jakoś żebym na flaku pływał to nie czuję

Miałem pompkę Bravo i ustawiałem 0,15 bar i ponton był twardy po napompowaniu , więc też nie wiem o co koledze chodzi że to bardzo mało.

• 0

Witam.

Proszę o pomoc w doborze pontonu dla trzech wędkujących osób.

W 90% będzie to spinn, lub okazyjnie niedzielny wypadzik na spławik.

Ponton planuje zaistalować na przyczepce podłodziowej wraz z silnikiem dziobowy jak i z elektrykiem na rufie.

Rozmiar max 4 metry z podłogą aluminiową.

Mam na oku dwa modele, tylko ciężko naprawdę się zdecydować.

Kraken 2 400w

Kolibri Km-400dsl

Te dwie jednostki sobie upatrzyłem, tylko ciężko mi się zdecydować jaki model wybrać.

Proszę o konkretne naprowadzenie doświadczonych kolegów, który z powyższych pontonów wybrać.

Dzięki.

Z własnego doświadczenia wiem, że spinningowanie we 3 osoby na 4m pontonie nie będzie komfortowe. Jeżeli już to załoga musi być bardzo ogarnięta i należy zredukować ilość sprzetu do absolutnego minimum. Druga sprawa to jeśli zakładasz, że będziesz go woził na przyczepce to po co w ogóle pchać się w ponton? Chyba, że we trzech będziecie go zrzucać z jakiejś skarpy i generalnie wodować w dzikich warunkach.. Edytowane przez saitt

• 0

Oczywiście zgadzam się że pod względem komfortu i posiadania przyczepki jedynie słusznym wyborem powinna być łódka.

U mnie wygląda to tak,

Będzie to moja pierwsza jednostka pływająca, dlatego myślę że ponton będzie najbardziej odpowiedni.

Tym bardziej,że mój budżet i czas jest w tej chwili mocno ograniczony. Ponton mam na już, a łódź za kilka tysi mnie nie interesuje.

Łódź wędkarska jest to moja melodia przyszłości, która napewno się mocno przybliży w okresie kilku lat. Tylko wtedy będzie to przemyślały zakup, który będzie trochę kosztował i posłuży długie lata.

Dlatego w tej chwili szukam tylko pontonu.

• Like 1