Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dziękuję, czyli idziemy w większy rozmiar.

Kolibri Km-450dsl,

KRAKEN 2-430W,

Który z powyższych modeli wydaje się najbardziej rozsądnym wyborem pod względem budowy, jakości i bezpieczeństwa jednostki ?

Weź ten który będzie szerszy. Ja bym wziął Krakena.

• 0

Dziękuję, czyli idziemy w większy rozmiar.

Kolibri Km-450dsl,

KRAKEN 2-430W,

Który z powyższych modeli wydaje się najbardziej rozsądnym wyborem pod względem budowy, jakości i bezpieczeństwa jednostki ?

Miałem Kolibri KM330 z podłogą typu książka, ogólnie miło wspominam i wtedy myślałem że to super ponton, aż do momentu kiedy razu pewnego na Żarnowcu, spływając z wody spotkałam na slipie wędkarzy z Krakenem, różnica w materiale, wykonaniu i ogólnej jakości pływadła widoczna była gołym okiem. Gdybym teraz kupował ponton to wątpię czy bym się na Kolibri zdecydował. Zdjęcia kolegi @bony20 dodatkowo potęgują moje wrażenie, że są one zbyt drogie do tego co oferują.

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 1

• 0

A to dzisiejsza odp z T...x i profesjonalne wskazówki:

Jest to drobna sprawa, ponieważ wystarczy kropla kleju aby zniwelować szczelnie ubytek, jednak nie mogę potraktować tego jako zgłoszenie reklamacyjne/ gwarancyjne.

Sugeruję odtłuścić materiał i postawić kroplę kleju dwukrotnie w odstępie 15 minut. Ponton zostanie w ten sposób całkowicie uszczelniony.

• Like 1

• 0

Na takie "profesjonalne" podejście sugeruję wysłanie pisma wraz z dokumentacją fotograficzną do sprzedawcy z żądaniem naprawy lub wymiany na towar wolny od wad z jednoczesną informacja iż w razie braku reakcji pismo o podobnej treści zostanie wysłane do rzecznika praw konsumenta.

Jak nie pomoże niech się rzecznik tym zajmuje

• Like 1

• 0

Jak samochód z salonu odbieracie to w pakiecie butelka z pędzelkiem do lakierowania wad poprodukcyjnych lakieru też jest ?. To jest zero jedynkowe. Nowe = bez wad. Są wady nie jest nowe. Patrząc na to może być ze zwrotu nawet. Te szlifowane listwy to majstersztyk. Mój wnuk lepiej by to zrobił.

Edytowane przez darek63

• 0

Za transport to sobie może policzyć a nie klientowi

A poza tym jeśli kupujesz żecz nową/nieużywaną która nosi ślady użycia (wiosła) bądź jest uszkodzony (dziura)to jako towar niezgodny z umową musi Ci przyjąć z powrotem

Tylko że należało to sprawdzić zaraz po zakupie

• 0

Klej i latki zwykle są w zestawie naprawczym...

Fotki kolegi potwierdzają moją kiepska opinie o tych pontonach... Z drugiej strony to prawdopodobnie egzemplarz po zwrocie, sprzedany na zasadzie "a może nikt nie zauważy"... I zauważył ale za późno:( masz jeszcze rękojmię na niezgodność towaru z umową, spokojnie możesz do reklamować... I zadaj wymiany na nowy lub zwrotu kasy!!! Żadnych napraw!!!

Ps. Jakub dobrze radzi!

Edytowane przez czarny1
  • Like 1