Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Do mnie przyjechał ze wschodu Kolibri 360DXL z alu podłogą + airmata - zastąpi Craba 400 który idzie na sprzedaż. Cenowo rewelacja bo za komplet 4900. Obróbka podłogi bardzo dobra, bez zadziorów. Jak będzie chwila czasu to przetestuję z airmatą w ślizgu.

Jaka waga tej 360tki w obu opcjach podłogowych?

• 0

Do mnie przyjechał ze wschodu Kolibri 360DXL z alu podłogą + airmata - zastąpi Craba 400 który idzie na sprzedaż. Cenowo rewelacja bo za komplet 4900. Obróbka podłogi bardzo dobra, bez zadziorów. Jak będzie chwila czasu to przetestuję z airmatą w ślizgu.

A co to za zejście z rozmiarem?

• 0

A co to za zejście z rozmiarem?

W środku praktycznie tyle samo miejsca a waga prawie 20 kg w dół. Zajmie też mniej miejsca w bagażniku bo samochód zmieniłem na mniejszy (SMax->Q5). Poza tym sporo pływam na elektryku a do tego silnika spokojnie wystarczy airmata co powoduje że dużo szybciej można zestaw zmontować.

• 0

A jak się ta air mata sprawdza przy spiningiwaniu stojąc

Tak w porównaniu np do deski jeśli miałeś możliwość korzystać

Jeszcze nie wiem ale pompuje się ją do 8,5 Psi i jest grubsza od typowej deski sup bo ma 20 cm. Stałem na niej i zero problemu. Podłoga w technologii jak w deskach Sup czyli dropstich czy jakoś tak.

• 0

20 cm ?

Kojarzyłem podłogi ale takie ok 8cm

Przecież te 20 cm to połowa grubości balona w kolibri

Kilka odpowiedzi na zadane tutaj i na priv pytania.

Podłoga Sup w tym pontonie ma 10 cm grubości, max cisnienie to 8,6 Psi czyli 0,6 bar.

post-48513-0-06842000-1731269642_thumb.jpg

post-48513-0-70347100-1731269669_thumb.jpg

Pompka w zestawie jest połączeniem pompki nisko z wysokociśnieniową.

Zależnie do pozycji czerwonego korka pompuje do 0,3 lub 1 bara.

post-48513-0-11810700-1731269815_thumb.jpg

Listwy w zestawie sa bardzo długie, mają po 180 cm i wchodzi po jednej sztuce na stronę. Ciekawe jak to się będzie montowało.

Mają dziwny profil.

post-48513-0-84819000-1731269926_thumb.jpg

post-48513-0-46749000-1731269953_thumb.jpg

post-48513-0-52976800-1731269982_thumb.jpg

post-48513-0-55286900-1731270019_thumb.jpg

Obróbka jest taka sobie. w jednym elemencie lepsza w drugim gorsza.

post-48513-0-21911100-1731270072_thumb.jpg

post-48513-0-39198400-1731270102_thumb.jpg

Na plus dodatkowa ławka na dziobie i pasek mocujący w podłodze koło pawęży.

post-48513-0-21896500-1731270203_thumb.jpg

Edytowane przez godski
  • Like 5

• 0

Ja bez względu na jakość obróbki zawsze nowe elementy alu objeżdżam papierem ściernym. Tam gdzie trzeba liźniesz pilnikiem i zapomnisz. Co do profilu - pewnie będzie fajnie usztywniał konstrukcję podłogi. Zakłada się go w ten profil U, widziałem takie rozwiązanie w Cavo Marine, ponoć dziecinnie proste. Swoją drogą założenie podłużnicy 180 cm w standardowy sposób było by gehenną :)

Edytowane przez Pumba
  • Like 1

• 0

Ciekaw jestem jak się airmata sprawuje w porównaniu do podłogi że sklejki

Czy da się normalnie łowić stojąc

Bo czasem montaż sklejki przy temp około 0st mnie wkuża

Na supie niby jest dość stabilnie

I ciekawi mnie czy te 10cm nie za bardzo podniesie podłogę do góry tzn siedząc na ławce czy burcie czy nie będzie "kolan pod brodą"

Edytowane przez jajakub

• 0

Ja bez względu na jakość obróbki zawsze nowe elementy alu objeżdżam papierem ściernym. Tam gdzie trzeba liźniesz pilnikiem i zapomnisz. Co do profilu - pewnie będzie fajnie usztywniał konstrukcję podłogi. Zakłada się go w ten profil U, widziałem takie rozwiązanie w Cavo Marine, ponoć dziecinnie proste. Swoją drogą założenie podłużnicy 180 cm w standardowy sposób było by gehenną :)

Tak zrobię z tymi niedoróbkami. A listwy po prostu jak będzie z nimi problem przetnę na pół.

• 0

Ciekaw jestem jak się airmata sprawuje w porównaniu do podłogi że sklejki

Czy da się normalnie łowić stojąc

Bo czasem montaż sklejki przy temp około 0st mnie wkuża

Na supie niby jest dość stabilnie

I ciekawi mnie czy te 10cm nie za bardzo podniesie podłogę do góry tzn siedząc na ławce czy burcie czy nie będzie "kolan pod brodą"

Na pewno się da, spokojnie. A resztę sprawdzę bo niedługo go napompuję

• 0

Przez ubiegły tydzień byłem 7 razy na rybach za każdym razem składając i rozkładając ponton z podłogą ze sklejki (kolibri)

Ze 3 razy jak wyjmowałem rano z bagażnika (tydz tak jeździł )był pokryty lodem (niewysuszony z dnia poprzedniego)

Czasem musiałem najpierw napompować do pełna żeby się naprostował a potem upuścić powietrza do montażu podłogi.

Lekko nie było ale też bez tragedii. Nie wiem jak bu było z podłogą Alu

Stąd pomysł aby przy obecnych temp popróbować air-maty

• Like 1

• 0

Moim zdaniem airmata to świetna sprawa. Nie użytkowałem jeszcze w temperaturach poniżej 8 stopni to się nie wypowiem. Od 8 w górę bardzo dobra podłoga. Do tej pory na airmacie łowiłem tylko sam i spokojnie daje radę.

Edytowane przez S.N.

• 0

Tak zrobię z tymi niedoróbkami. A listwy po prostu jak będzie z nimi problem przetnę na pół.

Nie tnij, w tym systemie ponoć montaż jest o wiele prostszy jak w tradycyjnym. A jeśli już to absolutnie nie na pół bo wtedy łączenie profili po obu stronach wypadnie w tym samym miejscu i ponton w ślizgu Ci się złamie ????
  • Like 2

• 0

Znajomi chwalą airmaty do pierwszej kotwiczki...

Ja spod podłogi swojego pontonu wydobyłem kilka gumek, że 2 główki, obrotówkę i szwajcarski scyzoryk z otwartymi nożyczkami. No ale to się zbierało 3 lata. Mate warto sprawdzać często ale wielu zwija ja razem z pontonem bez wyciągania. .. Dobrze mieć latki że sobą aby w razie czego połatać niż dopompowywac co chwilę...

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Co na airmatę aby ja zabezpieczyć przed ostrymi spodami pudelek, spadającymi przynętami itp. ? W miarę cienkiego, lekkiego i łatwego do przycięcia. Na początek plandeka samochodowa pójdzie.

Może to się nada. Miałem kiedyś w łodzi taką wykładzinę, ale nie pamiętam, czy było to h 4,5 czy 6.

https://hydromarboats.com/kategoria-produktu/wykladziny-pokladowe/

• 0

Może to się nada. Miałem kiedyś w łodzi taką wykładzinę, ale nie pamiętam, czy było to h 4,5 czy 6.

https://hydromarboats.com/kategoria-produktu/wykladziny-pokladowe/

Wydaje się mocno czepliwa, może też mocno nasiąkać. 

Wykladzina pvc, daj wykroj z 5-10 cm szerzej niz ksztalt podlogi i montując wywijaj te brzegi do gory przy balonach (piach i syf nie wejdzie miedzy balon a airmate)

Np. taka https://www.castorama.pl/wykladzina-pcv-lentex-orion-2-m-466-09/3663602211310_CAPL.prd

Będzie pewnie bardzo śliska, poza tym na zagięciach może pękać.