Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Żbiku a weź dokładnie zastanów się ile kilometrów na tym AKU będziesz jednorazowo robił ???

Jak często będziesz pływał ??

jak często będą to naprawdę duże akweny ?

Ja również byłem nastawiony na spalinowy 3 - 5 KM ale po analizie (szczegółowej) doszedłem do wniosku, że jednak elektryk mi wystarczy.

Edytowane przez jac_jac

• 0

Elektryk 45-50lbs np na Linawę spokojnie wystarczy, Nogat raczej też obskoczy. Gorzej już z Martwą Wisłą czy ew większymi jeziorami. A i może na bieżącą Wisłę się gdzieś zapędzę czasami. Poszukam jednak spalinówki 5-6KM

Na spalinie 5-6 km się poślizgasz w pojedynkę. Niby nic ale jednak lepiej mieć taką mozliwość niż jej nie mieć.

Co własciwie zadecydowało, że nie chciałeś pobawić sie w ściągnięcie z Ukrainy. Brak gwarancji? Bo cenowo jest kolosalna różnica. Ponad 1000 zł. 

• 0

Jacek, tu masz rację. Jednakże wciąż siedzi mi w głowie ta Wisła i jej prąd.

Andrzej, za zakupem w Polsce przemówiły 3 sprawy:

1. Gwarancja 3 lata (nie zdziwiłbym się, gdyby ponton pochodził z Ukrainy, nie jest z Tokarexu)

2. 10 rat 0% w PayU

3. Faktura VAT (mam działalność gospodarczą i mogę sobie odliczyć VAT i dochodowy ;) )

• 0

Jacek, tu masz rację. Jednakże wciąż siedzi mi w głowie ta Wisła i jej prąd.

Andrzej, za zakupem w Polsce przemówiły 3 sprawy:

1. Gwarancja 3 lata (nie zdziwiłbym się, gdyby ponton pochodził z Ukrainy, nie jest z Tokarexu)

2. 10 rat 0% w PayU

3. Faktura VAT (mam działalność gospodarczą i mogę sobie odliczyć VAT i dochodowy ;) )

Też mam działalność. Ale pontonów i silników boję się odliczać. Niedługo wędki zaczną sobie odliczać. Zawsze tyczkę do pomidorów można zrobić  ;) 

• Like 1

• 0

I jeszcze pytanie z innej beczki. Gdzie można kupic materiał PVC dobrej jakości? Szkoda mi malować burt, więc zamierzam kupić płachty PVC, namalować na farba numery i przykleić albo dobrej jakości taśmą dwustronną lub przykleić punktowo w 4 rogach klejem do PVC.

..popytaj w agencjach reklamowych, gdzie robią banery...koszt wycięcia, naniesienia numerów circa 40-50PLN

• 0

U mnie sprzedaż części motoryzacyjnych. Muszę to rozszerzyć.

Tylko gołym tyłkiem na zielonej gumie w lato nie siadaj. Tacy na forum też są...  ;)  :ph34r: .

U mnie sprzedaż samochodów osobowych i furgonetek, sprzedaż części samochodowych, transport lądowy, usługi fotograficzne, usługi informatyczne, a od niedawna również wspomniana dzierżawa i wynajem sprzętu sportowego i rekreacyjnego ;)

• 0

I jeszcze pytanie z innej beczki. Gdzie można kupic materiał PVC dobrej jakości? Szkoda mi malować burt, więc zamierzam kupić płachty PVC, namalować na farba numery i przykleić albo dobrej jakości taśmą dwustronną lub przykleić punktowo w 4 rogach klejem do PVC.

Wg Rozp. MRiRW w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie   - takie przyczepianie/przyklejanie fruwających płacht PVC z numerami jednostki nie jest prawidłowym oznaczeniem sprzętu pływającego :ph34r: 

§ 17. 1. Sprzęt pływający służący do połowu ryb, zwany dalej "sprzętem pływającym", z wyjątkiem

statków rejestrowanych i oznakowanych na podstawie odrębnych przepisów, znakuje się w sposób

trwały i widoczny numerami rejestracyjnymi umieszczonymi na zewnętrznych płaszczyznach obu

burt; litery i cyfry numeru rejestracyjnego powinny mieć nie mniej niż 10 cm wysokości i 1 cm

grubości.

• 0

Wg Rozp. MRiRW w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie   - takie przyczepianie/przyklejanie fruwających płacht PVC z numerami jednostki nie jest prawidłowym oznaczeniem sprzętu pływającego :ph34r: 

§ 17. 1. Sprzęt pływający służący do połowu ryb, zwany dalej "sprzętem pływającym", z wyjątkiem

statków rejestrowanych i oznakowanych na podstawie odrębnych przepisów, znakuje się w sposób

trwały i widoczny numerami rejestracyjnymi umieszczonymi na zewnętrznych płaszczyznach obu

burt; litery i cyfry numeru rejestracyjnego powinny mieć nie mniej niż 10 cm wysokości i 1 cm

grubości.

Przyklejenie baneru jest umieszczeniem numerów w sposób stały.

Dzisiaj zamówiłem numery w studio reklamowym :) Mają być wykonane na banerze ,,a la,, PCV całkowity koszt 30zł, więc warto spróbować ;)

Widać, że chłopaki nie pierwszy raz takie numery robią bo kumali wszystko bez tłumaczenia wymiarów liter itp. :)

Podaj namiar na priva proszę. Numery będą malowali czy wyklejali na banerze? Cena za sztukę czy komplet?

• 0

Przyklejenie baneru jest umieszczeniem numerów w sposób stały.

Podaj namiar na priva proszę. Numery będą malowali czy wyklejali na banerze? Cena za sztukę czy komplet?

Numery będą gotowo nadrukowane na banerze :)  Materiał to nie typowe PCV jak w pontonie, ale coś podobnego :) Nie chciałem zarobionych metalowych oczek po rogach banerów właśnie z myślą ich przyklejenia...

Andrzeju Numery zamawiałem w Mińsku Maz., jeżeli Ci pomoże kontakt do tej pracowni to nie ma problemu... Jutro odbiorę gotowy produkt, cyknę fotkę i jak bd Ci pasowało prześlę kontakt ;)  Cena za 2szt.

• 0

Panowie - ja próbowałem przykleić baner do pontonu klejem dwuskładnikowym. Baner z numerami był zrobiony z materiału na plandeki samochodowe.

Klej zjadł z banera te niteczki, które wzmacniają baner. Jeśli robicie z materiału na plandeki - nie polecam. Została miękka, rozpadająca się farba.

• Like 1

• 0

Numery będą gotowo nadrukowane na banerze :)  Materiał to nie typowe PCV jak w pontonie, ale coś podobnego :) Nie chciałem zarobionych metalowych oczek po rogach banerów właśnie z myślą ich przyklejenia...

Andrzeju Numery zamawiałem w Mińsku Maz., jeżeli Ci pomoże kontakt do tej pracowni to nie ma problemu... Jutro odbiorę gotowy produkt, cyknę fotkę i jak bd Ci pasowało prześlę kontakt ;)  Cena za 2szt.

Panowie - ja próbowałem przykleić baner do pontonu klejem dwuskładnikowym. Baner z numerami był zrobiony z materiału na plandeki samochodowe.

Klej zjadł z banera te niteczki, które wzmacniają baner. Jeśli robicie z materiału na plandeki - nie polecam. Została miękka, rozpadająca się farba.

Właśnie kierując się opinią Daniela, że PVC żre się z materiałem plandekowym będę szukał banerów z PVC.

A jak mnie czas przypili to zrobię to markerem olejowym. Tylko muszę mieć pewność że po latach to zejdzie pod wpływem rozpuszczalnika.

• 0

Koszt numerów z PZMiNW to 60zł, jest sens wymyślać jakieś cuda niewidy?

• 0

Właśnie kierując się opinią Daniela, że PVC żre się z materiałem plandekowym będę szukał banerów z PVC.

A jak mnie czas przypili to zrobię to markerem olejowym. Tylko muszę mieć pewność że po latach to zejdzie pod wpływem rozpuszczalnika.

Pod wpływem rozpuszczalnika zejdzie Ci nie tylko marker ale i zapewne materiał, z którego jest zrobiony ponton :)

• 0

Co powiecie na temat kolorów pontonów. Były rozmowy odnośnie kolor a temperatura (przypiekanie w tyłek hehe), a mi chodzi o kolor a osadzanie się brudu. Mam zamówiony biały ponton (od Mawerica i już nie mogę się doczekać) z jakimiś ciemniejszymi wstawkami i zastanawiam się czy nasze "czyste" wody mocno wchodzą w reakcję z materiałem pontonu. 

• 0

A co sądzicie o pontonach Bark , porównywał ktoś do reszty stawki ?

Czy lepiej nie zawracać sobie nimi głowy .

Też się podepnę pod pytanko. Na poważnie już prawie miałem wybrane co chcę kupić, ale wkradło się ale. Jak to mówią im dalej w las tym więcej drzew. Zacząłem się zastanawiać po co tyle płacić kiedy można spróbować mniej i zaczęły się wyłaniać pompony BARK np.. Różnice istotne w wadze i w cenie, mniejsze też balony ma, 42cm a 38 to chyba istotna różnica ale nie wiem, nie znam się, w grę zaczęły wchodzić używane (właśnie jakie ryzyko jest przy kupnie takowego, w opisach wiadomo zawsze wszystko pięknie), znalazłem wydaje się ciekawą propozycję mianowicie Quick Silvera ale "golas" w przyzwoitej cenie. I zrobiły się schody co kupić. Rozmiar mam raczej zdefiniowany 330 i okolice.

Edytowane przez Sołtys

• 0

Ja 2 miesiące czytałem, wertowałem, oglądałem Youtube, pytałem na forum i nadal mało wiedziałem. Pozwoliło mi to jednak zawęzić krąg poszukiwań do 2-3 modeli. W finale znalazły się Kolibri 330D i Maweric 330. Do finału dołączył jeszcze Voyager 330.

Ostatecznie wybrałem Kolibri 330D, którego zamówiłem.

Wczoraj jednak zmieniłem zamówienie na wersję 360D ;) Różnica w masie tylko 5kg, w cenie ok 500zł więcej, a pokład o 33cm dłuższy. Jako, że zamierzam popływać nim kilka sezonów zdecydowałem się na większą wersję, na pewno wygodniejszą dla 2 osób.

Mam teraz pytanie, czy przy pontonach powyżej 350cm trzeba mieć już inny ekwipunek na pokładzie (koło ratunkowe itp)? Czy przy rejestracji pontonu w Urzędzie Miejskim może wpisać wymiary 345cm, aby nie musieć posiadać innych rzeczy jak same kamizelki ratunkowe?

Edytowane przez Żbiku