Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak jak napisałem przeważnie będę pływał sam ale czasami z pasażerką. Ponton docelowo ma "parkować" w porcie czerniakowskim. Tak aby tylko wsiąść i pływać. Dlatego celuje w 370 choć może się wybiorę do producenta i porównam różne modele tak dla pewności.

• 0

Witam

Udało się w końcu zgromadzić środki na zakup jakiegoś pływadła. Ale w ogromie dostępnego sprzętu na rynku mam mętlik w głowie i nie wiem co wybrać. 

Dodam, że głównie będę pływał sam lecz czasami będę zabierał ze sobą żonę :)

Może byście wypowiedzieli się na poniższe pozycje lub mogli zaproponować inne godne uwagi:

Pontony

1. Kolibri KM-360 DSL

2. Maweric 370 C

3. Kormoran 400D

Czterometrowiec na jedną lub dwie osoby to nieco przesada.

Nie mogę porównać poszczególnych pontonów, ale mam Kolibri 360 D i chwalę wybór. Nie jest to wielka łódź, taki średniak. 360DSL ma nieco więcej miejsca, ale w ślizgu ciut wolniejszy (na testach). Na opory ma też wpływ szerokość pontonu i średnica tub. W transporcie w paczkach bez problemu, a po lądzie przemieszczam na kółkach.

Ciężar silnika daje w kość bo nieść go trzeba w jednym kawałku i z tego powodu 9,8 może wygrać z 13,5 lub 15HP. Zależy jaka krzepa  :)

• 0

Czterometrowiec na jedną lub dwie osoby to nieco przesada.

Mam Mawerica czterometrowca  na jedną, dwie osoby( żona) i to żadna przesada. Teraz wybrałbym jeszcze większy. Silnik mam 20 i muszę sobie sam radzić. Mam swoje lata jak to się mówi. Nie krzepa jest decydująca, a rozwiązania, które ułatwiają transport i montaż wszystkiego w całość oraz poźniejsze  wodowanie.

Edytowane przez Janusszr
  • Like 3

• 0

Tak, tak, kolega Janusz ma rację :) jeśli postawisz go na wodzie to śmiało i 4m bierz. Ponton 4m ma dużo mniej miejsca niż podobna łódka. Problem z wielkością i wagą jest tylko jak trzeba codziennie się z tym gimnastykować i wtedy te 330 to taki rozsądny max.

Ciągam się z moim zestawem trochę po świecie. 3-4 dni, czasami dłużej, w jednym miejscu i zmiana. Na noc wyciągam wszystko na brzeg. Bywa, że mam do pokonania lądem ze 100+ metrów.

Przed wyborem należy zadać sobie również pytanie -  gdzie będę pływał? Napisałem, że obecnie wybrałbym jeszcze większy, bo moje preferencje to morze. Stąd ta wielkość pontonu i silnika.

Dwa lata temu, w Węgorzewie na kempingu miałem kłopot z wyciąganiem zestawu na ląd. Był stromy brzeg. Musiałem prosić o pomoc. Nie zawsze jest to możliwe, więc adaptowałem do tego ręczną wyciagarkę.

Wożę wszystko na platformie. Mam taką dwupoziomową. Góra rowery, dół ponton + silnik. Nie dałbym rady włożyć tego sam do bagażnika wewnątrz samochodu.

Czyli podsumowując. Gdzie będę pływał i jakie mam możliwości transportu?

Edytowane przez Janusszr

• 0

Prawdą jest że na zafalowanej powierzchni Zalewu lepiej płynąć większym pontonem, z większą średnicą tub, jednak to już wymaga nieco większego silnika. Ja zdecydowałem że nie robię patentu, poza tym zaplanowałem przewożenie pontonu we wnęce pościelowej przyczepy kempingowej.

W cztery lub pięć osób na łódce jest ciasno, obecnie brałbym pod uwagę 360DSL. Oryginalne ławki uginają się pod osobami 100kg +. Moim motorkiem 15HP idealnie napędza się 360tkę, 370 pewnie też, ale na cztery metry może być za cienko.

Edytowane przez Stołczynianin

• 0

Czym Wy zajmujecie w pojedynkę tyle miejsca na tych krążownikach? Połowę lidla zabieracie ze Sobą?

Dwa aku , zbiornik paliwa , ze trzy wędki podbierak, echo , ciuchy ,wałówka , trochę szpeja i już masz full ;)

Edytowane przez sero1975

• 0

Zarówno na wielkiej jak i małej łupinie najważniejszy jest porządek. Można i tytanika zagracić.

Zgadzam się, podstawa to dobra organizacja tzn rozmieszczenie i uporządkowanie ekwipunku z głową.

Na 330 kolibri nigdy nie brakowało mi miejsca, a też woziłem po 2-3 wędki, pudła, echo, aku, jedzenie, ciuchy, kotwicę itp

W dwie osoby to oczywiście inna rozmowa, ale w pojedynkę myślę 360 powinno w zupełności wystarczyć.

Idąc tropem "miejsca nigdy za wiele" to i 4 m może być mało, no ale co kto lubi.

• 0

Tak wygląda Gala 330 odpowiednik kolibri DSL zapakowany dla jednej osoby na zawody czyli sprzętu więcej niż potrzeba. Jedna ławka. Paliwo i torba z ciuchami zapasowymi i jedzeniem za plecami. Wędki i echo na burcie. Na środek skrzynka z przynętami, akcesoriami i akumulatorami do echo. Na dziobie pudło na line kotwiczną, gumiaki, koła slipowe, śmieci i wszystko inne co nie ma swojego miejsca. Podbierak na górę. Po środku zostaje miejsce na mierzenie metrowych mamusiek :)

Uważam że 300cm to za mało a 330 w sma raz. 360 to już lux jeśli chodzi o powierzchnię ale.ma też swoje minusy.

post-54724-0-87986100-1624024726_thumb.jpg

Edytowane przez Pasta
  • Like 3

• 0

Jak się nie ma się lubi to się lubi tych co mają ;)

Z tego co mi się otarło o uszy - Lubimy podobnych do siebie, a najmądrzejszymi wydają się ci co mają takie przekonania jak my.

Tym co mają to czego my nie mamy - zazdrościmy albo podziwiamy.

Jeśli zazdrościmy to albo przekłuwamy kłopotliwą dętkę albo bierzemy się do roboty i zarabiamy na to kuszące coś.

Podziwianie jest z zasady bierne.

Co do długości dętki, ja głosuję na 360 do 380 jako najbardziej uniwersalne.

• Like 2

• 0

Heh zajechalbym sie z takim 380. Mam 330 i szybciej bym zmienil na 280 niz 380. Im większy i cięższy, tym mniej chce sie na ryby z tym jechac, tym mniej sensu maja krotkie zimowe wypady. Chyba ze ktos lubi pakowac, rozkładać, jechac 4h i lowic tyle samo. Kazdemu wg potrzeb ja myślę.

• Like 2