Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja mam od 3 lat Kolibri 330KM i od roku Mawerica 400C. Pontony cały czas napompowane, nie są składane. Z Kolibri ciągle ścieka powietrze, zawory nie trzymają, po półtora roku zaczął się rozklejać, odesłałem do tokarexu, posklejali, jest ok, zawory trochę poprawili bo mniej ścieka, ale ścieka nadal. Z Mawericem nie ma tego problemu, dobrze trzyma powietrze, jest z grubszej gumy, wersja C ma poszerzoną podłogę o 10cm i cofniętą pawęż o 30cm. Jedyny minus Mawerica to zabawkowe wiosła i śmieszna pompka, Kolibri ma porządne wiosła i pompkę. Patrząc na jakość wykonania samego pontonu wybrałbym Mawerica.

• Like 1

• 0

370C XL szerokość 202 cm

Na stronie będzie w niedziele

Dzięki:-) A jaka będzie jego realna długość w środku licząc od balona, nie podłogi, do pawęży? Kształt dzioba też istotny V czy milsze dla ilości miejsca U? Bo nie ukrywam że szukam czegoś do 4m z szerokością min 1m . Czyli alternatywę dla Gali F360/390.

PS. Dobrze gdybyście podawali na stronie konkretne wymiary wewnątrz a nie tylko szerokość, długość i średnice balonów. Coś jak w kolibrze ;-)

• Like 1

• 0

Super chętnie zmierzę , ale w którym miejscu ??? Pawęż jest pod kątem, na dole , na górze, po środku ????  

Podaję wymiar podłogi, uważam że to wystarczy. Szerokość tzw. kokpitu po środku to szerokość pontonu minus grubość jednego balonu.

Każdy mierzy w innym miejscu i wychodzą później nieścisłości

• 0

Super chętnie zmierzę , ale w którym miejscu ??? Pawęż jest pod kątem, na dole , na górze, po środku ????  

Podaję wymiar podłogi, uważam że to wystarczy. Szerokość tzw. kokpitu po środku to szerokość pontonu minus grubość jednego balonu.

Każdy mierzy w innym miejscu i wychodzą później nieścisłości

Co za problem uściślić? Na przykład po środku pawęzy (pawęż od środka 40cm to na 20cm) i na najbardziej wysuniętej części do wewnątrz  balona dziobu. Nawet niech będzie od górnej czy dolnej strony pawęży bo to jest ze 3-4 cm różnicy ledwie. Ale nie po długości podłogi bo to jest totalnie nieadekwatną liczbą. Lub nie licząc średnicy balonu z dziobu. Bo z takim czymś się spotkałem. Nie będę pisać w jakiej firmie/ach ale łatwo to namierzyć. Szerokość to inna bajka, prosty rachunek.

• 0

Muszę się pochwalić [emoji16] przedwczoraj dojechał do mnie Maweric 370D. Szybkie dołożenie kilku gadżetów i wczoraj rura nad wodę. Wielka Odra, wiatr baaaardzo niesprzyjający a poczucie bezpieczeństwa i komfort na najwyższym poziomie. Z kółkami transportowymi wodowanie w pełni załadowanego pontonu jedną ręką. W porównaniu do Kolibri, Barka i kilku innych posiadanych wcześniej to tutaj jest dużo więcej miejsca i sprawia wrażenie bardziej solidnego.

Z silnikiem Hidea 9.9 4t solo ze sprzętem 36km/h, dwa klocki po 100kg na pokładzie 26-28km/h więc właściwości nautyczne na wysokim poziomie.

da37d40b8085c8ecda5bf5b640694d48.jpg

9d360d2604daec986ecf1900302e34dc.jpg

5debfd08b89c95af2c231d96c9257d4d.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 3

• 0
Na przyczepie nie ma żadnego znaczenia czy to jest 50 czy 70kg. Stabilność i wygoda ponad wszystko. Nawet w dziczy maweric 370C z kołami na towarowej nie ma stresu. Z podlodziową z rozsuniętym dobrze dyszlem podjechał by pod lustro podejrzewam i wcale kół nie zakładał. Ci co składają gumowce mają po górę i muszą na wagę patrzyć uważnie. Przyczepy rządzą się innymi prawami. 

• Like 3

• 0

Możesz wrzucić zdjęcia jak masz zamontowaną dziobówke ? Kawał gumiaka niech służy jak najdłużej [emoji846]

Pawęż kolibri do wiosłowych pontonów przyklejona na dziobie, ot cała filozofia. Patent sprawdzony na poprzednim gumiaku. Z taką uwagą, że silnik siedzi na zwykłym mocowaniu a nie tym fantazyjnym z płytą [emoji2]

Masz tam airmatę?[emoji848]

Dokładnie, po walce z podłogą alu i sklejką to już mój trzeci ponton z airmatą. Trzeba przyznać, że ta nabija się praktycznie na beton i bez problemu można łowić na stojąco nawet we dwie osoby. W ślizgu powyżej 30km/h potrafi czasami złapać powietrza i na chwilę się delikatnie wybrzuszyć ale nie psuje to wrażeń z pływania i nadal utrzymuję sztywność całego gumiaka na bardzo dobrym poziomie.

• Like 1

• 0

mam kolibri 360dsl z podłogą ze sklejki i składanie podłogi jest b. łatwe jak się już nabierze doświadczenia, czyli po 3-4 razach.

A chodzi o ilość listew bocznych (dotyczy 360DSL, nie wiem jak jest w innych modelach) - w sklejce kolibri daje po jednej listwie na stronę i jest tam tak sprytnie wyprofilowana podłoga że te belki wchodzą po prostu łatwo i bez nadmiernej gimnastyki. W podłodze alu są dwie listy na stronę i trzeba się trochę więcej namęczyć. W obu pontonach identycznie występuje falowanie podłogi przy podobnym obciążeniu i 20HP na pawęży, prędkości też są identyczne.

Nie wiem jak jest w innych markach, być może też przy długości 360-370 są dwie a nie cztery listwy boczne, ale zwróciłbym teraz na to uwagę przy wyborze pontonu.

Subiektywnie to odradzam krótsze niż te 360, bo waga 330 i 360 jak i wielkość paczki są prawie identyczne (zwłaszcza jak się porówna sklejkę w 360 do alu w 330).  Do tego na 360dsl można zawiesić 20HP, a na 330 "tylko" 15.

• 0

Cześć,

czy ktoś podklejał w pontonie podłogę od strony zewnętrznej w miejscu gdzie łączy się z pawężą?

Odkleiła się również plastikowa obejmą tuby od pawęży na odcinku około 15 cm. Czy ma ktoś pomysł czym skleić te elementy?

Tu masz cały temat. Poczytaj i pewnie znajdziesz odpowiedź.

https://jerkbait.pl/topic/28476-super-mocny-klej-do-pontonu/ 

• Like 1

• 0

Cześć,

użytkuje ktoś może serię ECC od NaviPoland ? Interesuje mnie szczególnie ta wersja powiększona XL.

Patrząc na te wymiary wygląda to zachęcająco. Dla osób, które nie przewożą pontonu na przyczepce tylko za każdym razem składaja i rozkładają, myślę, że opcja bardzo spoko. Jest w nim podłoga typu książka ze wzmocnieniami po bokach w postaci profili aluminowych.

Czy ktoś może użytkuje ten model i mógłby się wypowiedzieć na jego temat ?

post-69481-0-25053500-1744885409_thumb.png