Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ha ha Ha - dobry patent :)

Może ja coś takiego wykombinuje :)

Wracając do tematu pontonu -  rozmawiałem wczoraj 15 listopada , z wędkarzem który łowił z pontonu na Nogacie. Kilka wiosenek ode mnie starszy - powiedział mi coś, co chyba ma sens.

(..) Panie, jeśli nie będziesz Pan pływał wyczynowo albo po Bajkale ;) to bierz Pan ten który się Panu podoba, byle miał kil a zaoszczędzone pieniądze przeznacz Pan na lepszy silnik na Wisłę (..)

Tak to lata na dachu mojej biedronki

• 0

Ha ha Ha - dobry patent :)

Może ja coś takiego wykombinuje :)

Wracając do tematu pontonu -  rozmawiałem wczoraj 15 listopada , z wędkarzem który łowił z pontonu na Nogacie. Kilka wiosenek ode mnie starszy - powiedział mi coś, co chyba ma sens.

(..) Panie, jeśli nie będziesz Pan pływał wyczynowo albo po Bajkale ;) to bierz Pan ten który się Panu podoba, byle miał kil a zaoszczędzone pieniądze przeznacz Pan na lepszy silnik na Wisłę (..)

Tak to lata na dachu mojej biedronkipost-55121-0-38109500-1416227013_thumb.jpg

• Like 2

• 0

Z jaką bezpieczną prędkością można z tym pontonem jechać?

ja jeździłem i 100km/ jak się zapomnę, normalnie 80km/h. Ponton mocowany dwoma pasami do relingów, na dalsze trasy dodatkowe pasy mocowane przez drzwi dookoła. auto to mazda premacy, ponton 320cm. Spokojnie sam go ładuje i ściągam.

• 0

Ale fakt, TIR z naprzeciwka i może być (nie)wesoło...

No właśnie a jak to jest z przepisami ruchu drogowego - przewożenie "wielkogabarytowe" na dachu auta ??

Policja może się przyczepić czy nie ? 

Jeśli ponton nie będzie wystawał ponad obrys auta, to chyba nie ???

• 0

Jeszcze póki co nie miałem kontroli drogowej ,zawsze się zastanawiałem czy lusterka wchodzą do obrysu auta jeżeli tak to parę cm mamy w zapasie , ponton i tak nie wystaje na boki jedynie z tyłu jakieś 20 cm,wielkim plusem przy pakowaniu gumiaka na dach jest ścięty tył czyli prosta klapa łatwiej postawić pontonik w pionie i wtedy już łatwiej od tyłu można zapakować ,no i zapomniałem o piankach ochronnych na bagażniku ponton się tak nie niszczy

• 0

Ja zakupiłem sobie coś takiego:

DSC_0469.jpg

Łowi się we dwóch bajka no i jest sztywna aluminiowa podłoga. Posiada tylko jedną ławkę, ale wstawiam krzesełko wędkarskie i sobie radzę jak kogoś zabieram. Pływanie z żoną i dzieckiem 9 lat jest też fajne, one sobie leżą na kocu, a ja mogę w spokoju spinningować, no i żona wreszcie nie marudzi że jak ją zabieram na ryby to tylko błoto na brzegu i nic więcej :)

• Like 1

• 0

Wracam po trzech miesiącach do tematu, ponieważ zdecydowałem, który ponton kupię. Wybór padł na ponton firmy Bush model crab o długości 330 cm.

Powiem Wam tak, wybór (jeśli dysponuje się ograniczonymi środkami) jest na prawdę trudny. O moich poszukiwaniach mogę powiedzieć, że "przejrzałem cały internet" a to co związane jest z pontonami, to zebrałem w jedno miejsce i nagrałem sobie "na dyskietkę" ;) Masakara. Zwlekałem długo z wyborem ponieważ nie miałem możliwości obejrzenia pontonów w tzw realu. Ale  14 lut ego wybrałem się na targi Wiatr i Woda w Wawce. Tam porozmawiałem, podotykałem i zdecydowałem. Ale łatwo nie było. Teraz będę drążył temat odnośnie silników zaburtowych :)

Na początek, chciałbym kupić silnik, elektryczny, który po pierwsze pozwoli mi sie nauczyć pływać z takim napędem a po drugie wystarczy do przemieszczania się z punktu A do punktu B.

Znalazłem takie dwie oferty: 

1. http://odplyniesz1.home.pl/pl/p/Silnik-Neraus-X-40-lbs-Akumulator-80-Ah-Ladowarka-Smartec/176

2. http://odplyniesz1.home.pl/pl/p/Silnik-Neraus-X-55-lbs-Akumulator-100-Ah-Ladowarka-Smartec/174

A może nie warto w ogóle myslec o silniku elektrycznym, tylko kupić jakiś spalinowy , tylko jaki o jakiej mocy ? Czy 4 tys wystarczą mi na używany silnik spalinowy ? (więcej nie wykrzesam)

Wiem, że mogę bez uprawnień pływać pontonem o mocy 10 KM ale czy nie zrobię sobie krzywdy ?

• 0

Jeśli nie masz stref ciszy dookoła i nie przeszkadza Ci hałas to zdecydowanie bierz spaline.

Za 4 tyś spokojnie kupisz silnik w bardzo dobrym stanie. Tylko musisz się zdecydować czy 4t czy 2t (jedno i drugie ma plusy ujemne, ja jestem fanem 2t).

Bez uprawnień wolno Ci pływać do 10kW czyli +- 13KM. Krzywdę możesz sobie i innym zrobić nawet przy silniku 2KM. Bez myślenia za siebie i innych też się nie obejdzie. Mocniejszy silnik ułatwi Ci ew. ucieczkę w razie zerwania się wiatru.

Z odrobiną rozsądku ogarniesz te ~10 kucyków, w końcu nikt Ci nie każe robić ostrych zakrętów czy skakać po wysokiej fali.

Ponton po zgaszeniu silnika zatrzymuje się prawie w miejscu, co może ratować sytuację. Cokolwiek byś nie kupił to poćwicz manewrowanie ma wolnych obrotach, przybijanie do kei i takie tam - żeby nie było siary w śluzie, porcie czy przy pomoście ;)

• 0

Maciek co do wielkości silnika to zgadzam się z tobą w 100%, natomiast co do długości pontonu będę polemizował. Na 330 we dwóch spokojnie  się wędkuje z pudełkami , prowiantem echem i całym mnóstwem szpargałów . Na 360 jest jeszcze lepiej , a na 400 jeszcze itd, ale 330 to takie minimum by wędkowanie sprawiało przyjemność. Nieraz na Sulejowie widziałem podwójną ekipę na 270, 300 i też dawali radę wszystko to kwestia zgrania .

• Like 2

• 0

Zgadzam się dają rade, natomiast kwestia komfortu to zależy od gabarytów załogantów i ilości zabieranego sprzętu ja mały nie jestem i z kumplem się mieścimy ale teraz kupił bym 3,80 zawsze to troszkę więcej miejsca ,oczywiście wybór wielkości zależy od osobistych preferencji ważna jest też waga pontonu ,ja jednak wlał bym mieć troszkę więcej miejsca niż za mało tym bardziej że to decyzja na parę lat.

• 0

Mam balony 42 cm i nigdy mi się to nie zdarzyło, nawet przy 9.9 zapiętym, elektryku , akumulatorze przy pawęży  i 95 kg moich siedzących na balonie nic takiego się nie wydarzyło.

Słyszałem ( nie potwierdzę ) przy pontonach 0,15 bar zdarza się, że na cięższej spalinie tył pontonu jest bardzo głęboko zanurzony i przy szybkim nawrocie i fali coś tam się może nalać.