Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

360 kawal detki , zacznij od tego czy plywasz zawsze we 2 osoby czy raczej sam. Jesli zawsze we dwoje , to owszem 3,6 jest komfort. Jesli sporadycznie to 3,3-3,2m taniej i lzej i we dwie osoby polowisz. Jesli trafisz w dobrym stanie nie 15 letni to ok , Napewno nie pchaj sie w klimaty sie podkleji , mala dziurka itp , tj wstep do bajki  "baba z wozu koniom lzej" wody wyszczegolnione wyzej to "kałuze" :) slup troche wiekszy . Ja plywam po tych wodach 3,2 m i jest ok. We dwie osoby daje rade chodz zazwyczaj w pojedynke lece.

Edytowane przez siarq

• 0

Nie wiem czy z nówką wyrobisz sie w tej cenie. Oprocz samego pontonu silnika i aku jest pare rzeczy ktore generuja koszty, np: pompka elektryczna (warto), kotwica, ładowara, kolka slipowe i inny badziew ktory pewnie kolo tysia wyniesie. Chyba że masz te wszystkie rzeczy;). Jak kolega wyzej w pojedynke polecam 330, jest troche skladania i ciezaru do noszenia (360 pewnie jeszcze wiecej), a komfort naprawde super.

Wysłane z mojego SM-G386F przy użyciu Tapatalka

• 0

O ile sama guma 360 od 330 cięższa powinna być to dość łatwo wyliczyć (jak wydaje mi się) po prostu jeśli się zna gramaturę materiału, to trzeba wyliczyć o ile wzrosła powierzchnia materiału użytego na balon, pomnożyć przez gramaturę i wyjdzie. Te 4,5kg wydaje mi się dziwnie mało, ale może nie mam racji.

Edytowane przez Sołtys

• 0

Nie dajmy sie zwariowac. Jesli juz decydujemy sie na 330 i jest opcja kupna 360 to roznica wagowa nie jest jakas przepascia. Tachanie i tak nas nie ominie, czasowo bedzie podobnie. W obu wypadkach kolka lub przyczepa zalatwia sprawe

Przy takiej różnicy w wadze to nie ma o czym dyskutować. Komfort będzie dużo większy. I tak sie tacha i tak. :)

• 0

Przepraszam ,że trochę to trwało ,musiałem zejść do piwnicy zrobić fotki i gotowe.oto moje torby na relingi pontonu. Trzy torby

uszyłem sobie foli pcw  ,które wszywają do okien namiotu.A dwie pozostałe ,to torby kupione na wagę w jakimś szmateksie.

W jednej z toreb mam cały zestaw kluczy,świece linki itp. W malej torbie z foli trzymam echosondę ,a reszta to pudełka

.

post-53944-0-48779900-1454878807_thumb.jpg

post-53944-0-59452600-1454878815_thumb.jpg

post-53944-0-53224700-1454878825_thumb.jpg

post-53944-0-83834000-1454878833_thumb.jpg

post-53944-0-47955900-1454878844_thumb.jpg

post-53944-0-81990200-1454878854_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Oleg nie jest z Wrocka tylko z Ukrainy, ma fikcyjne konta w różnych miastach.

Wysyła kurierem.

Ja się na jego usługi nie zdecydowałem.

Jest dziewczyna z Opola, Ukrainka.

Mieszka fizycznie i pracuje w Opolu.

Kupiłem od niej Kolibri KM360D za 2,5 tyś, nówka prosto z fabryki, produkcja styczeń 2016, kompletny zestaw.

Oczywiście bez paragonu i faktury. Gwarancja fabryczna 3 lata na piękne oczy, a oczy ma nie brzykie.

Mogłem go sobie przed zakupem dokładnie pooglądać.

Czekałem 2 tygodnie

Poszukaj jej na OLX.

Nie reklamuję, tylko informuję.