Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Olej gwarancję ... to i tak fikcja :)

Na pewno wiesz o czym piszesz ??

I jeden i drugi to bardzo dobre pontony. No może Kolibri bardziej renomowany i markowy.

Weź ten, który bardziej Ci się podoba.

Mam małego Barka i dużego Kolibra, różnicy w jakości nie zauważyłem. Oba są zajebiste.

Różnica jest . może nie w jakości wykonania, a w grubość materiału i gramaturze .

Bark BT 330 - 38 kg ;  Kolibri 330 PP 48 kg , różnica w balonach 2 cm , moc silnika 4 KM itd.

• Like 1

• 0

Witam , mam pytanie na temat pontonu Vetus 330 z aluminiową podłoga ? Posiada ktoś bądź wie coś więcej ?

Cena dość spora ale sprzedawca bardzo chwali ale każdy wie jak to sprzedawca , więc wolę się dowiedzieć od bardziej doświadczonych kolegów.

Pozdrawiam.

• 0

Witam , mam pytanie na temat pontonu Vetus 330 z aluminiową podłoga ? Posiada ktoś bądź wie coś więcej ?

Cena dość spora ale sprzedawca bardzo chwali ale każdy wie jak to sprzedawca , więc wolę się dowiedzieć od bardziej doświadczonych kolegów.

Pozdrawiam.

Pytanie bez sensu.

No jeśli już kupiłeś , to po testach napisz coś więcej mało informacji o tym gumiaku ???

• Like 1

• 0

Witam Św. Mikołaj ;)  zaproponował mi zakup pontonu. Wybór padł na Kolibri KM DSL. Pływał będę po morzu i rzekach 50/50 i teraz moje pytanie;

-Którą długość wybrać 360 czy 400,

-czy warto dołożyć do podłogi z pełnego aluminium? (km360-400zł, km400-700zł niby żona płaci ale jak wszystko wyda będę musiał ją utrzymywać ;) )

-Czy wersją km400 da się w miarę bezpiecznie wędkować w trzy osoby?

Pozdrawiam Albercik

• 0

Z mojego 4m da sie wedkiwac w 3 osoby znosnie. W 4 w scisku. A jestem dosyc wybredny. Ja osobiscie wydaje mi sie ze wolalbym podloge ze sklejki (balem sie alu i wszystkie moje obawy sie potwierdzily- halasuje jak diabli i lapie brud w szczeliny)

Nie uzywalem na mrozie wiec nie wiem czy to kolejny minus. Ps na drewniana dalo by sie nakleic jakas mate gluszaca/przyczepna. Na alu watpie. Argument o dlugosci zycia mnie nie przekonuje bo ponton z zalozenia wg mnie nie jest dlugowieczny. Jesli kolejny tez bedzie ponton to prawdopodobnie z drewniana podloga.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

• 0

Aluminium jak najbardziej , wystarczy mata ( najlepiej łazienkowa ) i wszystkie problemy masz rozwiązane , czystość utrzymana i wygłuszenie, ( hałasu nie stwierdziłem ) .

Najważniejsze , każda podłoga drewniana po jakimś czasie zaczyna puchnąć , nie wspomnę o wycieraniu się powierzchni. Na dzień dzisiejszy jak dla mnie , nie widzę lepszej podłogi, ale jak ze wszystkim każdy może mieć inne zdanie

• 0

Witam Św. Mikołaj ;)  zaproponował mi zakup pontonu. Wybór padł na Kolibri KM DSL. Pływał będę po morzu i rzekach 50/50 i teraz moje pytanie;

-Którą długość wybrać 360 czy 400,

-czy warto dołożyć do podłogi z pełnego aluminium? (km360-400zł, km400-700zł niby żona płaci ale jak wszystko wyda będę musiał ją utrzymywać ;) )

-Czy wersją km400 da się w miarę bezpiecznie wędkować w trzy osoby?

Pozdrawiam Albercik

Dobry ten Mikołaj :) Zazdraszczam :D

• 0

Jeśli finanse nie są problemem i będziesz woził go na przyczepie to bierz większy z podłogą aluminiową, same zalety. We 3 osoby połowicie pod warunkiem, że każdy z Was nie weźmie na ponton 4 zestawów i środkowy załogant nie będzie machał muchówką :)

• 0

Z mojego 4m da sie wedkiwac w 3 osoby znosnie. W 4 w scisku. A jestem dosyc wybredny. Ja osobiscie wydaje mi sie ze wolalbym podloge ze sklejki (balem sie alu i wszystkie moje obawy sie potwierdzily- halasuje jak diabli i lapie brud w szczeliny)

Nie uzywalem na mrozie wiec nie wiem czy to kolejny minus. Ps na drewniana dalo by sie nakleic jakas mate gluszaca/przyczepna. Na alu watpie. Argument o dlugosci zycia mnie nie przekonuje bo ponton z zalozenia wg mnie nie jest dlugowieczny. Jesli kolejny tez bedzie ponton to prawdopodobnie z drewniana podloga.

Boże jedyny... W którym miejscu Ci aluminium hałasuje?

Nigdy nie pływałem 40 km/h swoim pontonem na 1.5 m falach, to też nie będę się mądrzył, ale do normalnego pływania nawet w ślizgu, dźwięków podłogi brak.

Zobacz lepiej czy nie masz za mało powietrza. Pompen na skałę i wtedy jest dopiero dobrze.

• 0

Cala konstrukcja z aluminiowych profili brzeczy i dzwoni nawet jak ja pukac palcem wyjeta z pontonu. Ziarenka piasku wpadaja miedzy profile i trzeszcza jak sie chodzi po pokladzie... juz nawet probowalem nitowac profile (bo tylko 1sza i ostatnia "deska" z kazdego panelu byly nitowane do bocznej listwy) ale to nic nie dalo chyba ze bym wszystkie profile na dalej szerokosci znitowal. A i to hgw. Nie pompuje nic na skale. Uzywam manometru.

• 0

Też myślałem że alu jest lepsze, ale prędzej ci guma na pontonie się przetrze niż płtya w podłodze spuchnie

Pod warunkiem że nie będziesz latem z pontonu robił basenu dla dzieci

Aby ci to jakoś inaczej przekazać, porównaj sobie czy wolałbyś chodzić po drewnianej kładce czy metalowej

Dla mnie osobiści drewniana jest przyjemniejsza

• 0

@gooral

OK. Nie mam tego problemu, bo zakładam zawsze włókninę igłowaną 900 g/m2.

Może dlatego mi nic nie trzeszczy i stuka, bo nic nie ma prawa się pod nią dostać.

U mnie ruchy podłogi były słyszalne tylko wtedy jak ponton był niedopompowany.

Z tymi deskami to też bym nie za bardzo chwalił, bo widziałem zjechane na maksa w miejscach styku płyt. Nie gadajmy też głupot, że te sklejki będą trwalsze od alu, bo w lekką przesadę wpadniemy.

• 0

Też myślałem że alu jest lepsze, ale prędzej ci guma na pontonie się przetrze niż płtya w podłodze spuchnie

Pod warunkiem że nie będziesz latem z pontonu robił basenu dla dzieci

Aby ci to jakoś inaczej przekazać, porównaj sobie czy wolałbyś chodzić po drewnianej kładce czy metalowej

Dla mnie osobiści drewniana jest przyjemniejsza

Jak pływasz 5 raz w roku to sklejka wystarczy.

Sklejka się z czasem wyciera, namaka, potem mróz i gotowe. Ja sobie trawkę na alu zamontowałem i już nie wrócę do sklejki...

• 0

@gooral

Wiem, że chcesz bym ci pokazał: "sklejka wytrzymalsza od alu". Retard umysłowy chyba by tylko tak napisał. Kontekst powyższego cytatu chyba zinterprerujesz sam. Edytowane przez count_martin3z

• 0

Panowie , " Stop " , każdy ma prawo mieć swoje zdanie.

Używajcie częściej słów - (moim zdaniem) i nie będzie takich problemów .

Jeśli Wam to w czymś pomoże  to: 

97 % sprzedawanych pontonów przez moją firmę to pontony z podłogą aluminiową ,

2 % airmata ,

1 % sklejka ,

• Like 1

• 0

Jeśli masz okazję bierz 4m, jeśli chcesz pływać bez problemów nie zapomnij o kole ratunkowym - zajmuje trochę miejsca, do tego kapoki, bosak , kotwica i reszta sprzętu to z 3,60 będzie mniej miejsca niż w 3,20.

Podłogę dobierz wedle własnego uznania, ja używam sklejki i po trzech sezonach mogę stwierdzić, że w kilku miejscach się lekko wytarła. Wszystkie krawędzie są obite listwami aluminiowymi więc mało prawdopodobne aby coś spuchło , a jeśli to nastąpi to wykroję sobie nową. Sklejka lepiej pracuje niż alu i nie nagrzewa się tak od słońca i z tego powodu wybrałem taką podłogę. Ja mam pontonik 3,20 i użytkuję go na zatoce pomorskiej, taką długość wybrałem ze względu na transport, a praktycznie zawsze łowię sam.