Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Podepnę się pod temat odnośnie zakupu pontonu. Uzbierałem 3000zł i planuję w ciągu miesiąca dokonać zakupu. Po lekturze wielu tematów i artykułów zdecydowałem się na długość 330-360cm (ideałem byłoby 350cm). Co można znaleźć dobrego w tej cenie? Nie mogę dołożyć już ani złotówki. Z tym, że jeśli to miało by być 330cm to chciałbym się zmieścić w niższej kwocie ok 2500zł

• 0

Nie wiesz jak większe się cenowo mają ?

Daj tel. na priv to powiem co i jak.

Podepnę się pod temat odnośnie zakupu pontonu. Uzbierałem 3000zł i planuję w ciągu miesiąca dokonać zakupu. Po lekturze wielu tematów i artykułów zdecydowałem się na długość 330-360cm (ideałem byłoby 350cm). Co można znaleźć dobrego w tej cenie? Nie mogę dołożyć już ani złotówki. Z tym, że jeśli to miało by być 330cm to chciałbym się zmieścić w niższej kwocie ok 2500zł

Jak wyżej.

• 0

Właśnie a nawiązując do tematu... kiedy jest sezon na pojawienie się nowych pontonów. Czy nowości na rok 2015 są już w sprzedaży, czy pojawią się powiedzmy za miesiąc.  Jestem, już o krok od kupienia pontonu, max za trzy tygodnie chcę zamówić. Jednak może warto poczekać bo pojawi się coś nowego i będzie więcej propozycji do rozważenia  :)

• 0

Sezon jest zawsze , ale lepsze ceny bywają pod koniec roku, wtedy się wyprzedaje modele z danego roku. Towar na dany rok zamawia się na początku roku , grudnia dostawa koniec stycznia, kolejna koniec marca, a pózniej wszystko zależy od popytu. Co do czekania, to chyba błędna decyzja z powodu kursu $, cały czas idzie w górę wiec ceny skoczą również. Z nowości , biała knaga samozaciskowa  i nic ciekawego.

• 0

No to ja stałem się "dumnym i bladym" posiadaczem Busha Crab 330.

W minioną niedzielę nastąpiło pierwsze wodowanie oraz pierwsza ryba.

Tak wygląda ponton :

ponton_bush_crab_330.jpg.png

A tak wygląda pierwsza ryba :)

Dobrze, że ponton był zakotwiczony, bo nie wiem jak to, w przeciwnym razie mogłoby się skończyć :)

Pierwsza_ryba.jpg

• Like 2

• 0

Właśnie dla tego pytam, bo wiedziałem, że zostanie na długo , a ja zorganizowałem oryginalną farbę i rozpuszczalnik do pontonów, np: numerów w kolorze białym i czarnym. Pierwsze malowanie po świętach.

Gdzie się takie rzeczy jak to nazwałeś 'organizuje' :D

• 0

Pozwolę sobie zadać jeszcze kilka pytań, bo widzę że dużo użytkowników odwiedza ten wątek.......

Ze względu na to, że Pro Marine są niedostępne w długości 380 szukam alternatywy. Bardzo mi się spodobał ponton Et Marine, rozmawiałem już z jednym kolegą z forum i bardzo polecał. Jednak wolę zdobyć więcej info, żeby był to całkowicie przemyślany zakup. Ponton wygląda jak na załączonym zdjęciu, oczywiście bez daszka. Jego kształt bardzo mi pasuje dziób w kształcie litery D przez co zyskuję minimalnie więcej miejsca niż w Pro Marine. Jednak od razu rzucił mi się w oczy jeden szczegół a mianowicie czarne burty, co prawda nie zajmują dużej powierzchni. Jednak jak będzie to wpływało na użytkowanie pontonu w lecie ? czy ciemne burty wpływają jakoś na komfort łowienia chodzi mi o temperaturę, lub mają jakikolwiek wpływ na zużycie powłoki ? Jest jeszcze dostępna wersja w kolorach jasnych ale powiem szczerze ta jakoś bardziej w oko wpada  :) Czy powinienem się tym przejmować, a może nie nie ma to większego znaczenia  :) Może ktoś z kolegów posiada jeszcze ten ponton i może potwierdzić, że jest to rozsądny wybór  :) sux5rt.jpg