Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Znaczy lubisz bawić się w kłusownika, a co najmniej stosować niedozwolone metody połowu. Niebezpieczne pytanie tutaj zadane.

Niejednoznaczny zapis w ustawie.

Można by długo rozwijać tą kwestię cóż znaczy „sposób ciągły”

Pozdrawiam

Daniel

• Like 1

• 0

Przeczytałem wątek i nie tylko... i jeszcze większe wątpliwości  :D

1 osoba 95 kg + spining-graty +silnik (rozważam http://www.mercurysilniki.pl/pl/engines/outboard/fourstroke/4-6-hp/index.php ) bo najlżejszy , a lata już swoje mam i nie bardzo mi zależy na szybkości (od tego mam motocykl  ;) )  .Odra, krótkie odcinki, bo regulowana , czasami bajoro, Turawa.Gumiak :chyba najbardziej mi leży cenowo i jakościowo  Kolibri ??Chyba ze się mylę ?.I teraz najtrudniejsze : długość ?  Waham sie miedzy 2,80, 3.0, a 3,30 z  kilem i (5 stron o podłodze a ja dalej nie wiem jaką  :P )chyba amelinium . Prosze o podpowiedz .

• 0

Przeczytałem wątek i nie tylko... i jeszcze większe wątpliwości :D

1 osoba 95 kg + spining-graty +silnik (rozważam http://www.mercurysilniki.pl/pl/engines/outboard/fourstroke/4-6-hp/index.php ) bo najlżejszy , a lata już swoje mam i nie bardzo mi zależy na szybkości (od tego mam motocykl ;) ) .Odra, krótkie odcinki, bo regulowana , czasami bajoro, Turawa.Gumiak :chyba najbardziej mi leży cenowo i jakościowo Kolibri ??Chyba ze się mylę ?.I teraz najtrudniejsze : długość ? Waham sie miedzy 2,80, 3.0, a 3,30 z kilem i (5 stron o podłodze a ja dalej nie wiem jaką :P )chyba amelinium . Prosze o podpowiedz .

Wg mnie 3,30 i podłoga aluminium.

• 0

Przeczytałem wątek i nie tylko... i jeszcze większe wątpliwości  :D

1 osoba 95 kg + spining-graty +silnik (rozważam http://www.mercurysilniki.pl/pl/engines/outboard/fourstroke/4-6-hp/index.php ) bo najlżejszy , a lata już swoje mam i nie bardzo mi zależy na szybkości (od tego mam motocykl  ;) )  .Odra, krótkie odcinki, bo regulowana , czasami bajoro, Turawa.Gumiak :chyba najbardziej mi leży cenowo i jakościowo  Kolibri ??Chyba ze się mylę ?.I teraz najtrudniejsze : długość ?  Waham sie miedzy 2,80, 3.0, a 3,30 z  kilem i (5 stron o podłodze a ja dalej nie wiem jaką  :P )chyba amelinium . Prosze o podpowiedz .

Podłoga Alu. Kolibri, bush, Maveric i inne w dowolnej kolejności. Wersja typu Kolibri DSL z krótszymi pływakami będzie lepsza bo więcej miejsca w środku.

• 0

Nie dawno zakupiłem ponton Maweric 330 i dobrze że Rysiu wyperswadował mi trzymetrowy,  :lol:  pływał będę sam, po rozłożeniu w garażu

i po zamontowaniu ławek wrzuciłem wszystkie graty i jest ok.

Podłoga aluminium wcale nie jest tak ciężko ją włożyć jak niektórzy piszą o innych pontonach.

Edytowane przez Gromadzki

• 0

Nie dawno zakupiłem ponton Maweric 330 i dobrze że Rysiu wyperswadował mi trzymetrowy, :lol: pływał będę sam, po rozłożeniu w garażu

Podłoga aluminium wcale nie jest tak ciężko ją włożyć jak niektórzy piszą o innych pontonach.

Mi złożenie i napompowanie tego modelu zajmuje ok.15 minut.Podłoga Alu bardzo łatwo i szybko się składa????

• 0

Nie dawno zakupiłem ponton Maweric 330 i dobrze że Rysiu wyperswadował mi trzymetrowy,  :lol:  pływał będę sam, po rozłożeniu w garażu

Składałeś w salonie przy +23C, czy za zewnątrz przy ok. 0C ?:)

• Like 3

• 0

Opiszę Wam "mój" patent na pompowanie pontonu Kolibri KM 330D z kilem. Myślę, że sprawdzi się na wszystkich pontonach tego typu. Ponton użytkuję od dwóch sezonów.Pierwszy sezon to walka z listwami usztywniającymi podłogę, samemu nie udało mi się założyć dwóch listw, pływałem z jedną. Z kolegą daliśmy radę założyć obie, ale bywało ciężko. Nie raz byłem bliski zrezygnowania z pływania  :D Wszelkie filmiki na You Tube pokazują następującą kolejność:

1. Pompujemy trochę burty

2, Wkładamy podłogę i listwy.

3, Pompujemy maksymalnie burty.

4, Pompujemy kil.

Wszystko jasne. Tylko, że najczęściej robią to w garażu, lub na równej trawie.

W warunkach polowych różnie bywa ze znalezieniem równego kawałka podłoża, stąd walka z listwami.

W zeszłym sezonie zmieniłem kolejność wykonywanych czynności, teraz robię to tak:

1. Pompuję trochę burty.

2, Wkładam podłogę.

3, Pompuję kil tak żeby uniósł podłogę trochę do góry, ale żeby był miękki.

4. Wkładam listwy i spuszczam powietrze z kila.

5. Pompuję wszystko na maksa.

Wykonując czynności w tej kolejności i pompując pompką dołączoną do zestawu, jestem w stanie wypłynąć w ciągu pół godziny od wyjęcia pontonu z bagażnika. Nie potrzebuję równego terenu ani pomocy przy listwach, Na przyszły sezon mam pompkę elektryczną, powinna jeszcze bardziej skrócić czas do wypłynięcia. Może na wiosnę nakręcę filmik instruktażowy  :D

• Like 1

• 0

Przez 4 lata skladaem gumiaka...zamiast pompowac i spuszczac powietrze z kila daj na czas skladania wiosla pod detke - rownolegle do balonow . Bedzie szybciej :)

wipierw lekko nadmuchac balony aby sie uniosly troche

-wlozyc podloge

-wiosla pod spod

-liswty

-pomopwanie :)

Edytowane przez siarq
  • Like 1

• 0

Opiszę Wam "mój" patent na pompowanie pontonu Kolibri KM 330D z kilem. Myślę, że sprawdzi się na wszystkich pontonach tego typu. Ponton użytkuję od dwóch sezonów.Pierwszy sezon to walka z listwami usztywniającymi podłogę, samemu nie udało mi się założyć dwóch listw, pływałem z jedną. Z kolegą daliśmy radę założyć obie, ale bywało ciężko. Nie raz byłem bliski zrezygnowania z pływania :D Wszelkie filmiki na You Tube pokazują następującą kolejność:

1. Pompujemy trochę burty

2, Wkładamy podłogę i listwy.

3, Pompujemy maksymalnie burty.

4, Pompujemy kil.

Wszystko jasne. Tylko, że najczęściej robią to w garażu, lub na równej trawie.

W warunkach polowych różnie bywa ze znalezieniem równego kawałka podłoża, stąd walka z listwami.

W zeszłym sezonie zmieniłem kolejność wykonywanych czynności, teraz robię to tak:

1. Pompuję trochę burty.

2, Wkładam podłogę.

3, Pompuję kil tak żeby uniósł podłogę trochę do góry, ale żeby był miękki.

4. Wkładam listwy i spuszczam powietrze z kila.

5. Pompuję wszystko na maksa.

Wykonując czynności w tej kolejności i pompując pompką dołączoną do zestawu, jestem w stanie wypłynąć w ciągu pół godziny od wyjęcia pontonu z bagażnika. Nie potrzebuję równego terenu ani pomocy przy listwach, Na przyszły sezon mam pompkę elektryczną, powinna jeszcze bardziej skrócić czas do wypłynięcia. Może na wiosnę nakręcę filmik instruktażowy :D

Podstawa to wiosła pod spód????