Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Firm robiących detki jest sporo... ten.x boat ma teraz nawet jakies promocje . Ale dziub jest w szpic, w srodku 80cm . Czyli standard. Detki z zaokraglonym przodem maja więcej miejsca . Do tego wersję poszerzone - 90cm to już jest coś. Na gumie każdy centymetr się liczy. A zwłaszcza na szerokości

• 0

Firm robiących detki jest sporo... ten.x boat ma teraz nawet jakies promocje . Ale dziub jest w szpic, w srodku 80cm . Czyli standard. Detki z zaokraglonym przodem maja więcej miejsca . Do tego wersję poszerzone - 90cm to już jest coś. Na gumie każdy centymetr się liczy. A zwłaszcza na szerokości

To są promocje typu "obniżki przez podwyżki" są po prostu tańsze jak kolibri I inne popularne.

Dlatego się dziwię wszystkim, że przy standardzie, ludzie się rzucają na droższe. Pewnie dlatego, że PR większy na forach.

• 0

@count_martin3z - i nadal tak twierdzę , dobre PVC , ciśnienie robocze OK , wykonanie też.

To , że sprzedaję pontony nie ma wpływu na moją opinie o innym produkcie. 

Inna sprawa to nowinki , ja np wycofałem się z modelu z ostrym dziobem ( tylko na zamówienie ) , promuję jako wędkarz podłogę aluminiową , 98% sprzedaży to alusy ,

zawór bezpieczeństwa to u mnie standard od 6 lat.

Marketing , Reklama - i tak zawsze za nią płaci klient , ( wkalkulowane w cenę towaru )

Targi - np : Rybomania - też płaci za nie klient, ( wkalkulowane w cenę towaru )

Alledrogo- podwyżka prowizji z 3% na 10% , ceny towarów w górę ( wkalkulowane w cenę towaru )

Zawsze coś za coś :)

• 0

Pisalem o polskiej przedsiębiorczości , którą w tym przypadku reprezentuje Ryszard i nie widzę związku nazwy "stomil" do mojej wypowiedzi .

To napisz, o forumowej przedsiębiorczości, będzie jaśniej :) Bo nie widzę różnicy w "Polskości" pomiędzy Ryszardem, a innymi polskimi dystrybutorami pontonów, produkowanych poza granicami naszego kraju.

• 0

@count_martin3z - i nadal tak twierdzę , dobre PVC , ciśnienie robocze OK , wykonanie też.

To , że sprzedaję pontony nie ma wpływu na moją opinie o innym produkcie.

Inna sprawa to nowinki , ja np wycofałem się z modelu z ostrym dziobem ( tylko na zamówienie ) , promuję jako wędkarz podłogę aluminiową , 98% sprzedaży to alusy ,

zawór bezpieczeństwa to u mnie standard od 6 lat.

Marketing , Reklama - i tak zawsze za nią płaci klient , ( wkalkulowane w cenę towaru )

Targi - np : Rybomania - też płaci za nie klient, ( wkalkulowane w cenę towaru )

Alledrogo- podwyżka prowizji z 3% na 10% , ceny towarów w górę ( wkalkulowane w cenę towaru )

Zawsze coś za coś :)

Rysiek, wiem... Tylko mówię, że to taki trochę owczy pęd. Jak wszyscy to wszyscy. Zresztą wolę dać zarobić polskiemu przedsiębiorcy, który kupuje w Chinach jak ukraińskiemu producentowi.

Dlatego po 5 latach używania X-Boat'ów kupię od Ciebie, bo robisz takie jakich nie mają inni [emoji846] I strasznie mi się podoba, że nie robisz "black PR".

Do końca kwietnia! Howgh!

• Like 1

• 0

Panie Ryszardzie... Nie jestem specem od pontonów Ani od pisania bajek ( marketingu ) ale nad stroną internetową to mógłby Pan popracować ... o szerszych pontonach maweric dowiedziałem się przypadkiem dzieki uprzejmości kolegi z forum ... bo na pana stronie nic nie znalazłem ( moze nie umiałem szukać? - nie wiem. )

Co nie zmienia faktu że zapewne pontonu maweric są dobre i mają super stosunek ceny do jakości...

• 0

Nie Panuj mi,

Widzisz , bo te szersze to tylko dla wtajemniczonych z JB :) , Tak na poważnie , nie wyrabiam z ilościami , a jak wędkarz zadzwoni do mnie to wszystkiego się dowie , poszerzane to efekt zimowej pracy ( oczywiście nie mojej ) . Każda zmiana szerokości czy długości wiąże się z nowymi wykrojnikami , szerszą podłogą itd. schodzi z tym trochę . Do tego walczyłem o cenę akumulatorów Lifepo4 (  wywalczyłem ) , coś za coś strona zaniedbana obiecuję , że zajmie się nią zaraz po majówce. Szczupaki mają priorytet :) .

• Like 1

• 0

Nie Panuj mi,

Widzisz , bo te szersze to tylko dla wtajemniczonych z JB :) , Tak na poważnie , nie wyrabiam z ilościami , a jak wędkarz zadzwoni do mnie to wszystkiego się dowie , poszerzane to efekt zimowej pracy ( oczywiście nie mojej ) . Każda zmiana szerokości czy długości wiąże się z nowymi wykrojnikami , szerszą podłogą itd. schodzi z tym trochę . Do tego walczyłem o cenę akumulatorów Lifepo4 (  wywalczyłem ) , coś za coś strona zaniedbana obiecuję , że zajmie się nią zaraz po majówce. Szczupaki mają priorytet :) .

Ryszard a 420 w wersji powiększonej planujesz?

• 0

Nie planuję. Powód 420 sprzedaje się dość mało, cena nowych wykrojników 1500Euro , są do dyspozycji i 450 i 470. Powiększanie tub ponad 50 cm , też jakoś mi się nie widzi, 420 to i tak już potwór.

@Tresor - 200 z kilem, przy PVC 0,9 i 1100 cena Cię przytłoczy , nie będzie dużo mniejsza od 270 ( no i trzeba nieć jeszcze wykrojniki ) u mnie zaczyna     

się wszystko od 270.

Edytowane przez maweric

• 0

@Tresor - 200 z kilem, przy PVC 0,9 i 1100 cena Cię przytłoczy , nie będzie dużo mniejsza od 270 ( no i trzeba nieć jeszcze wykrojniki ) u mnie zaczyna

się wszystko od 270.

W zeszłym roku widziałem jak gość na Bałtyku poławiał z tego http://sklepyzeglarskie.pl/rxk-230-air.html radził sobie dobrze przy fali ok 1m... na Odrze 15cm to sztorm.... :) Jak by była do tego podłoga Alu cena jest do przyjęcia. Za swojego kolibri dałem niewiele mniej... Edytowane przez Tresor

• 0

Na maverica nawet nie patrzyłem, nie znam  ich.

Poczytam, dzięki.

Warto popatrzeć jednak, ponieważ to dobry sprzęt. Używam go (330D) z Hondą 10BF. Pływam rekreacyjnie/sportowo - 41,5 km/h już rozwijałem w pojedynkę. Dobrze wyprofilowany + ołówki = stabilny w ruchu po linii prostej oraz w ciasnych skrętach przy dużej prędkości. Gdy pływam z całkowicie otwartą manetką w ciasnym zakręcie to z trudem mogę się utrzymać w pontonie  ;) Nie boi się wiatru - jego waga + podłoga Alu zapewnia odpowiednie obciążenie - przez to nie jest podatny na wiatr czołowy czy boczny.  

Ten pontonik po prostu klei się do wody. Lubię nim pływać gdy jest krótka wysoka fala. On wtedy śmiga w ślizgu po wierzchołkach    ;)  na Zatoce Gdańskiej czy na Wiśle Przekop.  Jest bardzo zwrotny.  

To takie moje spostrzeżenia po intensywnym jego użytkowaniu w różnych warunkach pogodowych i na różnych falach ...

• 0

Za taką kasę to dostajesz 270 4 komorowy + kil z poszerzonym i wydłużonym kokpitem , oczywiście podłogą aluminiową i knagą :) Balonami 42 cm i szerokościa 164 cm

Heh... Tak jak pisali wcześniej. Jak byś się przebił przez marketing Kolibri pływał bym na twoim... :/

Ale może za rok dwa.... :)

• 0

W zeszłym roku widziałem jak gość na Bałtyku poławiał z tego http://sklepyzeglarskie.pl/rxk-230-air.html radził sobie dobrze przy fali ok 1m... na Odrze 15cm to sztorm.... :) Jak by była do tego podłoga Alu cena jest do przyjęcia. Za swojego kolibri dałem niewiele mniej...

230 to trochę mało nawet na 1 osobę .Ja mam 330 i z całym szpejem zaczynam sie obijać o rożne przedmioty na pokładzie  ;)

post-67797-0-09665600-1522563378_thumb.jpg

• 0

Heh... Tak jak pisali wcześniej. Jak byś się przebił przez marketing Kolibri pływał bym na twoim... :/

Ale może za rok dwa.... :)

Jak zamknę Firmę która jest głównym źródłem dochodu, pewnie bardziej zadbam o pontony. Na dzień dzisiejszy to bardziej hobby, ciągłe zmiany i ulepszenia bardzo cieszą, ale widać że trzeba zadbać również o reklamę i marketing. No to trzeba, przycisnę na przyszły rok tym bardziej , że wprowadzam dwa nowe produkty :)