Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wszystko się da u nas na Odrze to praktykują, jeden gość w pontonie ruskim ok 120cm... :)

W dawnych czasach kolegi ojciec miał pychówkę żerdź i pod prąd pływali nawet 4km...

Wystarczy trochę samozaparcia i myśl że po drugiej stronie zawsze biorą lepiej... 

Edytowane przez Tresor
  • Like 1

• 0

Zależy na jakim odcinku Wisły planujesz pływanie . U mnie w okolicach Puław/Kazimierza Dolnego są takie miejsca że i na czterokonnej spalinówce jest ciężko pod prąd płynąć . Pływanie na ukos ma tylko sens tam gdzie na drugim brzegu masz możliwość podpłynięcia do góry aby wrócić w miejsce z którego wypłynąłeś inaczej nurt Cie zniesie a nie wszędzie da się wytachać ponton na brzeg. Sam pływam czasem na elektryku po Wiśle ale tam gdzie jest rzeka szersza i nurt wolniejszy 

• Like 1

• 0

W okolicach Warszawy na pewno się da. Niejednokrotnie o tym wspominałem na forum. Haibo 55lbs w 3 osoby po Wiśle " pływałem ". Najważniejsze to wyczaić dobre warunki pogodowe. Poniżej kilka fotek z takiej wyprawy .

A tak po za tematem:Jakiej Masz średnicy balony w swoim pontonie?

• 0

A napewno da się spokojnie pływać pontonem na elektryku po Wiśle między stopniami wodnymi,tak jak w Krakowie.Ja tak pływam ,piękna sprawa.W Krakowie jest do przepłynięcia kilkadziesiąt km między stopniami wodnymi.Dwa dni nie wystarczą do przepłynięcia????.Jutro się wybieram na cały dzień na wyprawę.Chce przepłynąć od Tyńca do Wawelu i z powrotem,jakieś 12 km...

Edytowane przez TomFil
  • Like 1

• 0

A tak po za tematem:Jakiej Masz średnicy balony w swoim pontonie?

38 cm . Ponton miał mi służyć tylko pod elektryka przez sezon lub dwa, ale kupiłem małą spalinę 3,5 KM podpiąłem i okazało się, że też jest OK.  Wraz z małżonką zgodnie stwierdziliśmy, że póki co, szybciej płynąć nam nie trzeba. Ważniejszy jest komfort. A w 3 metrowym wiosłowym pontonie miejsca mamy  śpiąco leżące  :)

• 0

Zdjęcia nie chcą wejść bo za duży plik , ale dziś pierwsze rozkładanie pontonu Busch Crab 360 . Naoglądałem się filmików i trochę naczytałem i powiem szczerze że myślałem iż gorzej mi to pójdzie a nie było tak źle . Dwie osoby , pompka nożna jak na razie , prawie trzydzieści minut i można kłaść na wodzie , myślę że po lekkiej wprawie będzie jak Kubica przy zmianie opon  :D . Teraz co do samego pływania , jestem zajefajnie zadowolony , wcześniej miałem trzy metrowy Wivkey bez kila który napierdzielał rozbryzgi wody do środka pontonu , nie wielką ilość ale dawał , być może że brakowało mu kila , w Crabietego nie ma   . Silnik 6 Mariner , ja z wagą jak gęś wyścigowa prawie 80 kilogramów , kumpel jak kurczak , nie,  prędzej jak wystrugany Pinokio powiedzmy do 70 kilo i poszliśmy w ślizg . Powiem szczerze że jak siedziałem bardziej przy  pawęży było słabiej ale jak przesunąłem się trochę do przodu od razu poprawa co  do prędkości , jednym słowem jestem z dzisiejszego dnia bardzo zadowolony :clappinghands: 

• Like 2

• 0

Witam pany , trzeba umyć ponton i chciałbym się dowiedzieć o  jakimś  cudownym środku  , kiedyś gdzieś tam czytałem że nie wskazane używać płynów do naczyń bo niszczy gumę ale jaka jest w tym prawda tego sołtys Torunia nie wie . Konkretnie , czym myjecie pontony , jakim środkiem czyszczącym , myjącym , piorącym 

• 0

Nie chodzi o mój , mój jest ciemny ale poprzedni co sprzedałem kumplowi Wivkej 300 jest jasny . Dobrze chłopak kombinuje z pontonem , odkleił logo pontonu i przychodzi w to miejsce rolka kotwicy , zmienił podłogę na pełną a były listwy , jutro mujku myjku , suszenie i naklejanie numerów , ma się wyrobić do pierwszego i chyba tak będzie

• 0

Musiałem sprzedać łódkę że względu na transport,przyczepki etc. Teraz chodzi mi po głowie ponton.Pływam głównie w strefie ciszy ale w przyszłości może wleci jakaś mała spalinka co by się poruszać po oderce.

Łowie głównie solo więc uważam że te 300cm będzie wystarczające.

Patrzyłem na Kolibri KM 300D i Bush Crab CR K-300R i teraz powiedzcie mi czy warto dołożyć te 1000zł do Busha na cztery pływania w miesiącu?

• Like 1

• 0

Zależy kto co lubi i ile moze przeznaczyć kasiory, jeżeli lubisz wygodę i swobodę podczas wędkowania wybierz większy ponton i z kilem, (wspomniałeś o pływaniu po Odrze) a do spaliny się przyda.z kolesiem pływałem na kolibri 280-dało się ale katastrofa, 300 cm kolibri , wivkey 300 , kolibri 330 bez kila zajefajnie ale jak przesiadłem się na Bush crab 360 z kilem to o mały włos nie dostałem orgazmu. To jest to czego mi było trzeba, oj długo tego nie zmienię.