Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pamietaj że nie masz oficjalnej gwaracji na taki ponton , czy ewentualną  wadę czy usterkę uzna zależy tylko od sprzedawcy   . Najlepiej dołóż parę groszy i kup pożądny ponton a nie ukraińskie badziewie . Pamiętaj "tanie mięso to psy jedzą"

Edytowane przez Włodziu

• 0

Ja mam kolibrii 330 podłoga sklejka i kil . Nick oleg. Z ukrainy.

Dostałeś o niego jakąkolwiek gwarancję , to jest właśnie ten minus kupowania od zwykłych handlarzyków . Mój kolega ma kolibri 330 z PP bez kila , chciał jak najtaniej i ma problem bo puszcza mu w samych narożnikach na dole przy pawęży 

• 0

Witam. Chciałbym się doradzić odnośnie zakupu zestawu ponton + silnik spalinowy. Zaznaczam, iż będzie to mój pierwszy środek lokomocji wodnej i nazwanie mnie zielonym laikiem nie ugodzi mojej dumy :D

Co potrzebuję:

Ponton do spinningu-trollingu dla max dwóch osób - ja około 110 kg - często będę pływał sam + szwagier chucherko 65 kg - sporadycznie popływa ze mną (praca w DE)

Miejsce użytkowania - Warta w okolicach Konina

Ponton będzie składany i rozkładany po każdym użytkowaniu - mam możliwość dojazdu 5 metrów od brzegu rzeki, także daleko nie będę go dźwigał.

W przyszłości chciałbym zamontować do niego echosondę.

Silnik - z zasady jestem ostrożnym człowiekiem i w ślizgu nie mam zamiaru pływać. Ważne żeby był niezawodny i w rozsądnej cenie.

Liczę na porady osób używających pontonów na rzekach. Pozdrawiam

• 0

Dla dwóch osób to od 330 cm. trzeba by zaczynać. Silnik proponuję 4 suw. Do przemieszczania się 3 koniki, a do pływania 5 km. Co do marek to po prostu kwestia zasobności portfela.

Edytowane przez SlawekNikt

• 0

Witam. Chciałbym się doradzić odnośnie zakupu zestawu ponton + silnik spalinowy. Zaznaczam, iż będzie to mój pierwszy środek lokomocji wodnej i nazwanie mnie zielonym laikiem nie ugodzi mojej dumy :D

Co potrzebuję:

Ponton do spinningu-trollingu dla max dwóch osób - ja około 110 kg - często będę pływał sam + szwagier chucherko 65 kg - sporadycznie popływa ze mną (praca w DE)

Miejsce użytkowania - Warta w okolicach Konina

Ponton będzie składany i rozkładany po każdym użytkowaniu - mam możliwość dojazdu 5 metrów od brzegu rzeki, także daleko nie będę go dźwigał.

W przyszłości chciałbym zamontować do niego echosondę.

Silnik - z zasady jestem ostrożnym człowiekiem i w ślizgu nie mam zamiaru pływać. Ważne żeby był niezawodny i w rozsądnej cenie.

Liczę na porady osób używających pontonów na rzekach. Pozdrawiam

Jak dojedziesz do Turku to możesz przymierzyć się się do 330 alu podłoga,chętnie pokażę????

• 0

Zorientowałem się, że Maveric 330 kosztuje około 3200 PLN, wtedy zapewne brakłoby mi na używany silnik 5-konny.

Mam do dyspozycji około 4000 PLN, raczej na pewno na tą chwilę muszę szukać sprzętu używanego. Chyba że kupię Pontonik od Pana Ryszarda i jakiś badziewiasty silniczek z alledrogo. 

Co koledzy byście radzili ?

Edytowane przez Methodboy

• 0

Zorientowałem się, że Maveric 330 kosztuje około 3200 PLN, wtedy zapewne brakłoby mi na używany silnik 5-konny.

Mam do dyspozycji około 4000 PLN, raczej na pewno na tą chwilę muszę szukać sprzętu używanego. Chyba że kupię Pontonik od Pana Ryszarda i jakiś badziewiasty silniczek z alledrogo.

Co koledzy byście radzili ?

Nie kupowałbym kiepskiego silnika oby tylko byl. Chyba, że stary, używany ale od kogoś, kogo znasz i wiesz, że ktoś dbał. Kiedyś kupiłem taką wychechłaną 4 konną Yamahę i to był błąd. Było z nim więcej przeboi jak to warte i np. awaria gdzieś tam, na 2 tyś. h zbiorniku. Jeśli silnik to sprawdzony, a ponton od Mawerica nawet używany. Tylko jak widzisz, nikt ich nie sprzedaje jak nie musi ;-)

• 0

Dokładnie, nie ma używek na rynku :D O silniku mam podobne zdanie - używka tylko z dobrego źródła, lub nowy - niskobudżetowy na 1-2 sezony - lub lepszy i pchanie się w sprzedaż ratalną :D 

Bez Echo można pływać, ale bez silnika to na Warcie nie pośmigam. 

• 0

Ja ponton kupiłem nowy i do niego ponad rok później używany silnik. I o ile z kolibrii jestem bardziej niż zadowolony bo jednak nowy to nowy i jak dbasz tak masz to teraz z perspektywy czasu silnik też kupiłbym nowy albo jak używany to z kimś kto ma pojęcie o silnikach. Ja go niestety nie miałem i tak w dużym skrócie musiałem parę rzeczy poprawić w silniku, który miał być w bardzo dobrym stanie i gotowy do pływania. Reasumując. Jak masz gdzie slipować i nie musisz dźwigać to nowe kolibrii z kilem i do tego nowy silnik nawet na raty.

Edytowane przez SlawekNikt

• 0

Ja ponton kupiłem nowy i do niego ponad rok później używany silnik. I o ile z kolibrii jestem bardziej niż zadowolony bo jednak nowy to nowy i jak dbasz tak masz to teraz z perspektywy czasu silnik też kupiłbym nowy albo jak używany to z kimś kto ma pojęcie o silnikach. Ja go niestety nie miałem i tak w dużym skrócie musiałem parę rzeczy poprawić w silniku, który miał być w bardzo dobrym stanie i gotowy do pływania. Reasumując. Jak masz gdzie slipować i nie musisz dźwigać to nowe kolibrii z kilem i do tego nowy silnik nawet na raty.

Pływałeś na innych, czy tylko na Kolibri?