Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dla wyjaśnienia

Zdjęcia , które wrzuciłeś to model C , czyli szerszy kokpit od normalnej wersji  D o 10 cm i dłuższy kokpit o 20 cm ( w tej wersji tylko ołówki okrągłe 2 rodzaje takie jak na zdjęciu i takie pod lekkim kątem )

Model poszerzony , to standardowy model D z szerszym kokpitem o 10 cm ( ołówki standardowe 90 stopni , lub na życzenie każde inne ) , wrzucanie zdjęcia nic nie da , na zdjęciu nie widać tak tej różnicy w szerokości jak w naturze , (próbowałem fotki bez wyrazu )

szerokość podłogi  330 D  - 89 cm , poszerzony 330DS - 100 cm

370 D -  99 cm , poszerzony 370DS -  110 cm

• 0

Widać na zdieciach , Że powierzchnia jest w pełni użytkowa od poczatku do końca. Przy V jest zwężenie, przez co ucieka dużo miejsca. Stabilnosc jest mega... w niedzielę lowilem na fali wysokości 30cm. Na starej detce 3.2m promarine przy takich "grzywaczach" zawijalem do brzegu... A na mawericu 370 poszerzonym jest o niebo lepiej.wiecej miejsca na nogi wkoło, na dziób też więcej wsadzisz. Przy silniku 1kw elektrycznym robilem.test prędkości dla.detki 3.6m promarine z dziobem v oraz.maweric 3.7.z.dzionem.D . Te same osiągi.

Jeśli bym.jeszcz kiedyś zmienial.detke to.tylko.na poszerzona. Nigdy więcej standardowych + v

Edytowane przez siarq

• 0

1.Szerokość użytkowa pontonu  to szerokość nie podłogi tylko odległość między balonami . Jeśli podłoga ma 90 cm to między balonami będzie ok 70cm .                     2. Kolega szuka pontonu z silnikiem za ok 4000 zł wiec jak kupi np.Mawerika to na silnik zostanie mu  najwyżej na ryski salut. Myśle że powinieneś poszukać a później zadzwonić do ludzi handlującymi pontonami i zapytać o gwarancję .Kolega kupił od gościa z lubelskiego Barka i po 1,5 roku zaczął przepuszczać na burcie ( sam chyba troche pomógł w tej usterce bo pompował na kamień) . Zadzwonił do gościa a ten nie bawił sie w naprawy tylko wymienił mu na nowy . Więc wszystko zależy od sprzedawcy . Jest sporo nowych pontonów na OLX za całkiem nieduże pieniadze . Silnik za ok 2 tys/zł tez już jakiś uczciwy kupisz. 

• 0

Wlodziu za 4000 nie kupisz super zestawu... nie da sie. Nie mowie tu o lodziach i wypasach...ta za kwote mozna kupic naprawde konkretny ponton i wiosla dodatkowe,kupic dwa buble (detke i silnik) to tez slaba historia ...

Jestem podobnego zdania. Już dzwoniłem do Pana Ryszarda w kwestii Maveric 330 DS. Cena ustalona. Teraz pozostaje znaleźć odpowiedni silnik, załatwić brakujący hajs i skompletować zestaw. 

• Like 1

• 0

Witam

Przymierzam się do zakupu pierwszego pontonu. Jednak zbytnio nie wiem za czym się rozglądać aby nie utopić pieniędzy i siebie. Liczę na jakieś ciekawe propozycje albo chociaż wskazówki czym się kierować przy wyborze. Budżet to 1500 zł, jednak zdecydowanie chciałbym wydać mniej jeżeli to możliwe. Bardzo ogranicza mnie miejsce w moim małym autku. Nawet złożone kij 2,40m nie wchodzą do bagażnika ale do dyspozycji jest jeszcze tylna kanapa. Więc nie wiem czy jest sens rozglądania się w ogóle za pontonem. Zdecydowanie wolałbym dwuosobowy ewentualnie jednoosobowy. Jakiś w miarę komfortowy na miarę możliwości i wytrzymały, a nie taki jednokomorowy z ceraty.

Co myślicie o Kolibri k-240, cenowo dobrze wypada (650zl) jednak to bardziej jednoosobówka ale z reguły i tak wybieram się nad wodę tylko ja i mój kij.

Dziękuję i pozdrawiam

Edytowane przez Astral

• 0

Na takie minimum użytkuje juz chyba ze 4 lata kolibri 260.

Fajne bo lekkie - bezproblemowo niosę nad wodę napompowany, wrzucam na samochód, złożony nie zajmuje duzo miejsca.

Zabierając graty jest juz malo miejsca, ale stać i rzucać można.

Zdecydowane minimum dla jednej osoby niewymagajacej zbyt dużo :)

• Like 1

• 0

Dopiszę bo nie chce miec nikogo na sumieniu :)

Tą 260-kę zawijam na szybkie, krótkie wypady.

Nie wyobrażam sobie calego dnia na wodzie z taką iloscia miejsca.

Da się, ale z silnikiem, aku, wedkami, torbami, podbierakami itd jest po prostu ciasno.

Byl moment ze chcialem sprzedac, ale zyciowki mialem wlasnie na nim - na szybkich krotkich wyoadach a nie tych calodniowych wyczekiwanych.

Ten ponton umozlowia takie szybkie akcje :)

• Like 3

• 0

Najczęściej będą to szybkie samotne wypady - mało wolnego czasu. Nawet nie myślę o silniku, pewnie do czasu haha. Ten Bark 300N cenowo dobrze wypada i na ewentualna męczarnie w dwie osoby się nada. Zdaję sobie sprawę, że żaden to komfort przy gabarytach 260-320. Jednak ważniejsze będzie to, że wszędzie dotrę. Dziękuję, że mi rozjaśniliście temat.

Pozdrawiam