Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja właśnie jestem na końcówce wyboru pomiędzy:

1. Kolibri KM-330D

2. Maweric 330

Kolibri ma bardzo dobry materiał w tym modelu, jest najszerszy (160cm) z 3 wymienionych, ma rolkę na linkę na dziobie. Jedynie co mi się nie podoba, to jego zielony kolor, wolałbym szary (nie wiem czy jest możliwość zamówienia w takim kolorze tego modelu?)

Na równi jest Maweric, podobna jakość materiałów jak Kolibrii, rolka do linki na dziobie. Wizualnie bardziej mi się podoba niż Kolibri (szary z ciemnym szarym)

Sam nie wiem, który wybrać. Gdyby Kolibri był w szarym w tej cenie co zielony, to pewnie Kolibri ;)

Mam jasno szary.

Z tego co czytałem to Andrzej zamawiał szary, a tak nawiasem czy ktoś wie jaka jest różnica w cenie miedzy zielonym a np szarym ???

Cena taka sama. Tylko zielone generalnie od ręki a szary na zamówienie.

Różnica chyba niewielka. Jasnoszary chyba będzie się mniej nagrzewał latem, niż ciemnozielony :)

@godski- te kółka są demontowalne? Np. na czas pływania, jak inne takie konstrukcje, czy pływa się z nimi? Czekam na pierwsze opinie, choćby z rajdów po ogrodzie ;)

Nie wiem czy kółka są demontowalne . Zdałem się na dobrą opinię gościa ze sklepu z pontonami. Twierdzi, że te kółka oni tam generalnie stosują i się sprawdzają. Rzadko w którym sklepie tańszy towar wciskają zamiast droższego.

Ups, nie odpowiada, dyma ponton.

Wieczorami to się żonę albo koleżankę żony obraca a nie ponton :D .

Może do końca tygodnia go napompuję. Kółka będą w weekend u mnie. 3 pary.

• 0

Tak, bo zamówiłem wcześniej te z Allegro za 200 zł.

http://allegro.pl/show_item.php?item=5175066000

Po rozmowie z gościem ze sklepu zamówiłem 2 pary plastikowych. Pewnie znajdzie się chętny a koszt transporu się rozłoży. Cena pewnie koło 120,00 zł wyjdzie.

Ten zakup z Allegro może odkręcę. Chociaż cena niezła i gość ma dobre opinie dotyczące jego wyrobów.

W tym tygodniu może rejestracja i pierwsze wodowanie na pobliskiej żwirownii w Michałowicach.

• 0

Na bank zdadzą. Są tam sprawdzone. Widziałeś zdjęcia. Nie mam kółek a mam już kolejkę na privie :blink:

A tak nawiasem mówiąc ja to chyba testerem zawszę muszę być . Na pierwszej linii ognia. 

Musiałem nieznanemu gościowi przelać 1000 PLN i zamówić w ciemno  na Ukrainie. Nie wiem do końca jeszcze co jest w tych dwóch workach. Pontonu ani podłogi nie wyciągałem.

Z wierzchu wygląda wszystko dobrze. Ale to atrapa może być.

Zawsze jest gwarancja. Ukraińska...

Edytowane przez godski

• 0

Ja swojego Busha Crab 330 doposażyłem o takie oto kółeczka.

Zdecydowanie mogę polecić duże pompowane kółka, na w miarę wysokim stelażu  -  odległość ani trudy terenu nie są barierą (no oczywiście wszystko w granicach zdrowego rozsądku).

Te kółka to samoróbka czy gotowiec? Jeśli to drugie to gdzie kupione i jaka cena?

• 0

Witam.

Temat poszedł w stronę kółek więc się podłącze. W pontonach motorowych wszystko jest jasne jeżeli chodzi o sposób montażu, ale szukam rozwiązania do pontonu wiosłowego. Macie jakieś pomysły, lub widzieliście jakieś rozwiązanie do tego typu pawęży? 

• 0

Jaki masz dokładnie ponton? Naprawdę są potrzebne ? Pontony wiosłowe są z reguły mniejszych rozmiarów i przez to lżejsze. Ja w km 280 wahałem się czy montować koła, ostatecznie odpuściłem i spokojnie dawałem radę sam przenosić na miejsce docelowe :) Ale do 330 już bym bezsprzecznie montował :)

• 0

Kilka zdjęć oraz plusy i minusy na gorąco.

minusy:

- słaba pompka na oko 4 litra. Pompka Bravo która była dołączona do Busha ma 6 litrów i dużo lepszy przewód

- dziobowa cześć podłogi ze sklejki

plusy i niespodzianki

- metalowy zaczep na pawęży

- dół pawęży od wewnątrz wzmocniony dwoma deskami. Prawdopodobnie pod fabryczne plastikowe kółka.

- metalowa nakładka na pawęż

- aluminiowe ławki. Nie było o nich mowy

- rolka kotwiczna na przodzie

- duża torba

- nakładki przeciwbryzgowe na pawęży

I oczywiście Made in Ukraina a nie Rosja jak piszą niektórzy. Ruskiego pewnie bym nie kupił.

Montaż listew przerąbany. Rozumiem, że te listwy zakładamy po zamontowaniu całej podłogi? Listwa idzie płaską stroną w stronę dna tak jak na jednym ze zdjęć?

I do czego służą te pomarańczowe plastiki na obu burtach? Zawory bezpieczeństwa ?

post-48513-0-94445700-1426786648_thumb.jpg

post-48513-0-31847800-1426786844_thumb.jpg

post-48513-0-51091800-1426786883_thumb.jpg

post-48513-0-05829200-1426786921_thumb.jpg

post-48513-0-47560100-1426786958_thumb.jpg

post-48513-0-08887200-1426786998_thumb.jpg

post-48513-0-68869900-1426787023_thumb.jpg

post-48513-0-20796200-1426787061_thumb.jpg

post-48513-0-13602700-1426787094_thumb.jpg

post-48513-0-74644200-1426787125_thumb.jpg

• Like 4

• 0

Listwy wejdą dobrze tylko musi być podłoga idealnie prosta. Tak montuje je na samym końcu. Jak usłyszysz kliknięcie znaczy ze siedzi wszystko... podłoga jak w moim ...

PS .. nie wiecie czy można kupić taką plastikowa zaślepke tej listwy która widać na foto ?

• 0

To nie zawory bezpieczeństwa, takie odpowietrzniki służą do wyrównania ciśnienia między komorami. pierwsza dziobowa część w podłodze alu to chyba zawsze sklejka, amortyzacja podłogi.

To nie wzmocnie nie pod koła, tylko tam wchodzi ostatnia sekcja podłogi.

Edytowane przez maweric

• 0

Nie do bani, wagowo lżejsze, nie wiem moje nagrzewały się ostro w lato i były bardzo zimne jesienią. To nie problem, kupisz torbę , albo obszyjesz sobie jakimś materiałem w środek gąbka i w d... będzie przyjemnie. To nie problem.

Mała prośba, możesz przy okazji zmierzyć podłogę , długość , szerokość.

Na płasko bez listew.

Edytowane przez maweric

• 0

zaślepka listwy za grosze w Tokarexie widziałem.

Rozłożone wiosła pod podłogę pontonu - na obie strony - wtedy listwy wchodzą znacznie prościej...

Najgorsza rzecz w całej zabawie wg mnie - montaż i demontaż tych bocznych wzmocnień....

w filmiku jakoś koło szóstej minuty - mnie uratowało, bo już miałem wkur... nerwa znaczy...

Edytowane przez Dano-G