Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam. Przymierzam się do zakupu pontonu + silnik. Mam taki zestaw na oku:
https://m.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/schlauchboot-zodiac-340-mit-5ps-yamaha-aussenborder/921550947-211-1302
Ponton Yamaha 340s i silnik 5km 2 suw. Sprzęt ma pewnie swoje lata ale jak widać zadbany. Chciałem silnik w 4 suwie ale waga tych starszych modeli to ok. 37kg. Zestaw przewozony w bagazniku. Samodzielny montaż byłby więc probematyczny a ten 2 suw waży tylko 23kg. Będę pływał głównie sam po kanale (trolling) oraz po zalewie (spinning).
Tylko nie wiem czy taki 2 suw chłodzony powietrzem znów sprawdzi się przy trollingu (duży hałas, małe obroty)?
Na razie brak patentu (według prawa w NL max do 20km/h) więc większe silniki odpadają.
A może lepiej kupić nowy Kolibri km330d + jakiś nowszy i lżejszy silnik w 4 suwie?

Edytowane przez Enio

• 0

Witam,

Mam pytanie, czy ktoś pływał na pontonach Gala? Pontony te dostępne są w Tokarexie.

Szukam pontonu w rozmiarze 330 x160 do170 z pawężą i kilem najlepiej z airmatą.

Może szukam ideału-gramatura 1100/m2, grubość 0,9mm, ciśnienie w komorach min. 0,25bar- 4 komory, kil 0,35 bar, pawęż laminowana, listwa odbojowa, kolory jasne. Niestety mojego ideału na forum nie spotkałem...Myślałem że to będzie właśnie Gala, ale brak jednoznacznych danych, nawet na stronie producenta.

• 0

Pływam na Kolibri KM330PP z kimś i wtedy nie mam szans wejścia w ślizg na silniczku 3.5 krótka stopa. Jednak samemu się udaje i można pływać 14-18 km/h. Problem jest gdy są fale. Wchodzi w ślizg ale co jakiś czas łapie powietrze. Próbowałem wszystkiego z trymem ale to nic nie daje. Gdzieś na forum motorowodnym wyczytałem że pawęż jest za wysoko w tym pontonie. Ma ktoś podobnie?

• 0

Witam,

Mam pytanie, czy ktoś pływał na pontonach Gala? Pontony te dostępne są w Tokarexie.

Szukam pontonu w rozmiarze 330 x160 do170 z pawężą i kilem najlepiej z airmatą.

Może szukam ideału-gramatura 1100/m2, grubość 0,9mm, ciśnienie w komorach min. 0,25bar- 4 komory, kil 0,35 bar, pawęż laminowana, listwa odbojowa, kolory jasne. Niestety mojego ideału na forum nie spotkałem...Myślałem że to będzie właśnie Gala, ale brak jednoznacznych danych, nawet na stronie producenta.

Pogadaj z tym kolegą: http://jerkbait.pl/user/55787-maweric/  .Ma takie pontony jakich szukasz

• 0

Gala jest naprawdę fajna... , ale cena jest przegieta i stopa.dla.silnika L. Też to.chcialem kupić, jednak wzielem od mawerica. Jest 5cm wezszy i 2000zl tanszy ...I ma stopę s

I jest zajebisty! Pod każdym względem, chociaż brak mu jednego uchwytu na dziobie. Dokleić oczywiście można...

• 0

Witam

Mam pytanko czy pontony Maweric i Kolibri pod względem materiałów i jakości wykonania są tożsame? Czy jednak któryś ma przewagę nad konkurentem?

Pozdrawiam

@siarq zmieniał z Busha bodaj, ja zmieniałem z X-Boat 320 I 360. Jak dla mnie jakość gumy, jakość wykonania jest na OGROMNY plus dla Mawerica. Nie wiem w co celujesz, ale ja wziąłem 370 cm poszerzony w środku do 90 cm. Kozak na maksa. Z 15 KM silnikiem działa przepięknie... Mówię ja, który pływał I siedział w wielu pontonach ;-)

Jedno może konkurować z tymi pontonami. RIBy, ale to inna para kaloszy...

• 0

@Nie wiem w co celujesz, ale ja wziąłem 370 cm poszerzony w środku do 90 cm.

Szukam czegoś dla jednej osoby, okazyjnie dwóch pod silnik 9,9 KM, który już mam. Ponton wożony będzie na przyczepie, ale mimo to chyba 360cm to za dużo. Dlatego z parametrów super wydaje się Kolibri 330 DSL, który wymiary w środku ma zbliżone do 360 cm pontonów konkurencji.

• 0

Trzeci sezon pływam na 330dsl, składam i rozkładam niestety za każdym razem, a w sezonie zdecydowana większość weekendów na wodzie, ponton nosi liczne ślady eksploatacji od kamieni i innych wypadków losowych. Obecnie nie mam kół do slipowania, więc ciągnę go przy wodowaniu kilem po podłożu, niezależnie czy to trawa czy kamyki, kolega się śmieje, że w życiu by pontonu ode mnie nie odkupił, ale nigdy mimo traktowania mnie nie zawiódł. Uważam, że w swojej kasie cenowej nie ma konkurencji, na materiał nie narzekam, żadnych przebić nie odnotowałem, a od składania i rozkładania nic się nie odkleja. Gdybym teraz kupował rozważyłbym zakup Mawerica 330, ze względu na miejsce, jeśli cenowo bym nie mógł wyrobić brałbym 330dsl ponownie.

Jeśli chodzi o kolibri,polecam wbrew panującym opiniom wybór drewnianej podłogi, w kolibri nic się z nią nie dzieje, jest lżejsza od aluminiowej, tańsza i bardzo dobrze spasowana, bez żadnych szczelin przez które coś może wpaść pod podłogę jak na zdjęciu( w rogu między balonem, a pawężą)

post-50816-0-82605400-1535999192_thumb.jpg

Edytowane przez Apioo