Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sam czasami podróżowałem w taki sposób z Bushem crabem 330...na dalszą wycieczkę ponton najlepiej jak jest do góry dnem...nawet kupiłem długie belki Thule z rolkami do drabin

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Masz fotkę zapakowanego pontonu na tych belkach, ewentualnie link do belek z rolkami? Thx.

• 0

Auto w cenie dobrej przyczepki i do tego dużo miejsca na silnik i inne graty.nie wymaga mycia i dbaniaz wyjątkiem silnika

Też o tym myślałem, ale dochodzi jeszcze OC za powiedzmy 6 setek i tak po 2 albo 3 latach jest przyczepka :) a 2 samochodu nie potrzebuję.

Póki co spuszczam powietrze i wożę w bagażniku.

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 1

• 0

Próbowałem do góry dnem ale wiosła, sznurek i inne tematy haczyły.

Wolałem jednak spuścić kil i wozić go "normalnie".

Obecnie wożę go na przyczepce i też dnem do dołu. 120km/h staram się nie przekraczać, nie widzę różnicy, ale moje auto to kwadratowy kiosk więc opór powietrza pontonu niewiele wnosi. Jedynie w deszczu woda zbiera się w środku, lepiej pamiętać o otwartym zaworze.

140-150 km/h też nie robi różnicy na autobanie.

Edytowane przez count_martin3z

• 0

Też o tym myślałem, ale dochodzi jeszcze OC za powiedzmy 6 setek i tak po 2 albo 3 latach jest przyczepka :) a 2 samochodu nie potrzebuję.

Wiadomo koszty jakies są ale nikt mi nie marudzi że śmierdzI paliwem, brudna kanapa itp. Żona ma swoje auto i o była dobra decyzja

• 0

Niby tak, ale nie wiem jaki masz dojazd do wody. 

U mnie wyjeby i krzaczory szkoda auta. Jeden wahacz do mojego to ok 1500zł + robota + pełna geometria... Pomimo że auto terenowe nie zjeżdżam nim z asfaltu. 

Na początku woziłem tak:

.

patrol_ponton.jpg

Jednak było za wysoko i sprzedałem patrola. Starczyło na taki zestaw:

auto_ponton.jpg

I teraz jest ameryka. Nie muszę się przejmować rysami, błotem.  Psy wsiadają prosto z Odry... Osobne auto na ryby to podstawa, zaczynałem od malucha za 500zł. :)

• Like 4

• 0

330 - ja też bym taki polecał.

- Powód - duży komfort dla jednej osoby , a we dwóch też bez problemów powędkujesz ;

- Model dość duży , ale swobodnie transportujemy samemu samochód - woda,

- nadal jest mobilny i można go składać i rozkładać na każde wędkowanie ( 60kg 2 torby ) czas +/- 20 min.

- Cenowo mała różnicą między 300 a 330.

od 370 - polecam już przyczepę

Edytowane przez maweric

• 0

Miałem Kolibri 300, dla mnie jednego z masą gratów trochę ciasnawo (2 kije na sandacza, echo , duża torba z przynetami , ciuchy na wieczór, kotwica, aku ). Dla jednej osoby polecam 330 będzie idealny i nie będzie problemu z przewożeniem. 

Tylko kolega pisze o wersji 300DL która ze względu na krótsze pływaki ma porównywalną ilość miejsca w środku do wersji 330.

• 0

Tylko kolega pisze o wersji 300DL która ze względu na krótsze pływaki ma porównywalną ilość miejsca w środku do wersji 330.

Andrzeju , a gdzie to wyczytałeś ???

W opisie wszystkie mają ten sam wymiar kokpitu, a DL 1cm mniej niż inne. :)

• 0

Andrzeju , a gdzie to wyczytałeś ???

W opisie wszystkie mają ten sam wymiar kokpitu, a DL 1cm mniej niż inne. :)

Faktycznie , różnice wynikające z długości balonów występują ale w modelu np. K330DSL który mimo tej samej długości co K330D ma pokład dłuższy o 20 cm i ma pokład tylko 13 cm krótszy niż K360D.