Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Miałem do nie dawna ponton 290 cm z silnikiem 6 hp w 4T. W pojedynkę szedł w slizgu, ale tylko z przedluzka rumpla i jak się siedziało na srodku. Bez przedluzki stawał dęba. W dwie osoby pchanie wody. Lepiej dozbieraj do 3500 - 4000 zł i kup coś porządnego co nie będzie męczyć kapitana.

Kolibri 330 z kilem bez problemu wchodzi w pojedynkę w ślizg z Tohatsu 4T 6 Hp. 

• 0

Miałem do nie dawna ponton 290 cm z silnikiem 6 hp w 4T. W pojedynkę szedł w slizgu, ale tylko z przedluzka rumpla i jak się siedziało na srodku. Bez przedluzki stawał dęba. W dwie osoby pchanie wody. Lepiej dozbieraj do 3500 - 4000 zł i kup coś porządnego co nie będzie męczyć kapitana.

To coś nie tak miałeś z jednostką albo ważyliście we dwóch z 250 kg.

• 0

Dokładnie, paradoksalnie ten sam silnik czyli 6 hp lepiej płynie na pontonie 360 niż na 290.Dlatego ja odradzam dla 1 osoby ponton mniejszy niż 330. Nie ma sensu.

Co niby nie ma sensu?od 270 na 6hp 4suw jest bardzo przyzwoite przemieszczanie dla jednej osoby..na cholerę komuś na siłę 330 większą waga i zadyma jak spokojnie mniejsze jednostki dają radę. Zupełnie nietrafne sugestie nie poparte w praktyce

• 0

Co niby nie ma sensu?od 270 na 6hp 4suw jest bardzo przyzwoite przemieszczanie dla jednej osoby..na cholerę komuś na siłę 330 większą waga i zadyma jak spokojnie mniejsze jednostki dają radę. Zupełnie nietrafne sugestie nie poparte w praktyce

Ale z czym to przemieszczanie? Jedną torebką i to damską?

• 0

Plywalem i pontonem 360 z silnikiem 15hp ..330 z silnikiem 9.9 ..oraz pontonem 290 z 6hp i nikt mi nie powie że się nie da na tym ostatnim pływać komfortowo samemu,gdzie bierzesz torbę z przyjętymi dwa kije i jakieś graty.ponton płynie w normalnym ślizgu i zrobienie odcinka kilkilometrowego gdzie mijasz non stop przykosy albo dzikie burty ze zwaliskami i drzewami..oczywiście 330 już jest inny komfort ale pieprzenie * że to nie ma sensu * jest wyjęte z dupy

• Like 1

• 0

Ciągle to samo. Do znudzenia. Minimum 330...

Powiedz to gościa w kajakach. Beli itp...

Ja mam 280.i jest lekko za duży. Chial bym 200 to był by ideał. Niby Bell ale o suchych gaciach... :) jednemu 400 za mało. Innemu 200 za dużo. Każdy jest inny każdemu potrzeba co innego.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Kurwa,

Tu ma koleś tyle ile trzeba I jakoś ma lipę na kondonie poniżej 3 m. Sam takim pływałem i wiem, oraz pływałem większymi: https://youtu.be/BqzwzudHMBU

Nie lubię analogii samochodowej, bo z założenia jest średnio analogiczna, ale pływać nawet w pojedynkę na 290 cm, to słabo. Dołożyć graty i miejsca brak. Fakt, Silnik 6hp jest aż nadto, ale błagam, nie mówcie, że 270 czy 290 jest lepszy od np. 320 czy 330!

• 0

Ja nie mówię że jest lepiej..zawsze może być lepiej..ale nikt mi nie powie że 280 nie ma sensu w pojedynkę bo jest już komfort..zresztą nic mnie tu nie dziwi..uczciwe porady jak na lekarstwo

Bo jak nie kije, kolowrotki za miliony...więc kolejno pontony i łódki i potężne silniki. Magia wędkarska na tym forum umarła już dawno.

• Like 2

• 0

Gość dużo teorii dużo sprzętu. Ja się mimo braku slipowej przyczepki woduje w 8 min. Od przyjazdu nad wodę do wpłynięcia. Nie przekonasz mnie ze większy jest lepszy. Pływałem 13 mc na 280. Odra środkowa 480 do 510km

Przelewy, skradanie się za boleniem kleniem itp. Jak mi powiesz ze 330 jest lepszy to ci powiem ze nie wiesz co mówisz. Zapodajesz link z gościem na zaporowce a ma się to nijak do rzeki....

Mam kolegę któremu 410 jest za mała mi 280 jest za duża... Każdy ma inne potrzeby. Ja 95% czasu slinninguje na siedząca większość znajomych tylko na stojąca. Większość spinningistow z plywadel ma krótkie patyki moje to 300. 305 i 360cm i nikt mnie nie przekona do krótszych.

Jak widzisz nie ma.prostych rozwiązań

Każdy musi dopasować do siebie. .

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

Ale o czym mówisz? Nikt nie każe wydawać milion. Różnica między 290 a 330, ile wynosi? 399 zł?

Kil nawet 2KM silnik i będzie Posejdonem fal.

Próbował kolega znieść w wyższej burty ,starego slipu pelnego kamieni,nierownego brzegu z korzeniami-ponton 3m i 3,3m?różnica jest duża.

Nie wszędZie jest piękne zejście i możliwość podjechania autem pod samą wodę.

Nie stoję po stronie gości co łowią na gumach 270 i neguje jednoosobowe jednostki na 330 ,bo znam ludzi którzy pływają na takich i większych 360 w pojedynke.

Irytują mnie wpisy ludzi którzy nie mieli do świadczenia i mają jeden punkt odniesienia.

Chciałem jedynie zwrócić uwagę na fakt,że da się i można spokojnie i bezpiecZnie wędkować z mniejszej jednostki, rzetelnej informacji i nie wprowadzania ludzi w błąd.monotematyka 3,3 nie jest do przyjęci w tak szerokim gronie ludzi różnym wieku i predyspozycjach fizycznych.

Zaznaczam za mówimy o mobilnym zestawie przeważnie w bagażniku ew na dachu auta

Edytowane przez Czoper
  • Like 2

• 0

I "wkoło Macieju". Jajko było pierwsze czy kura? Lepiej nie pytać! Zrobić po swojemu, jednemu lepiej tak, drugiemu tak. Ten szybszy na wodzie ,tamten na slipie, k...a! Formuła jeden i co drugi to "Kubica", ten "Pudzian" a tamten "kaleka", tylko w swoim fachu!!! . Zwraca się kolacja wigilijna jak się to czyta. Pozdrawiam.

• 0

Próbował kolega znieść w wyższej burty ,starego slipu pelnego kamieni,nierownego brzegu z korzeniami-ponton 3m i 3,3m?różnica jest duża.

Nie wszędZie jest piękne zejście i możliwość podjechania autem pod samą wodę.

Nie stoję po stronie gości co łowią na gumach 270 i neguje jednoosobowe jednostki na 330 ,bo znam ludzi którzy pływają na takich i większych 360 w pojedynke.

Irytują mnie wpisy ludzi którzy nie mieli do świadczenia i mają jeden punkt odniesienia.

Chciałem jedynie zwrócić uwagę na fakt,że da się i można spokojnie i bezpiecZnie wędkować z mniejszej jednostki, rzetelnej informacji i nie wprowadzania ludzi w błąd.monotematyka 3,3 nie jest do przyjęci w tak szerokim gronie ludzi różnym wieku i predyspozycjach fizycznych.

Zaznaczam za mówimy o mobilnym zestawie przeważnie w bagażniku ew na dachu auta

Kolego, źle się wyraziłem. Większy ponton pod każdym względem jest lepszy (miejsce, nautyka, stabilność, slizg itp), ale jest mniej mobilny. Wiadomo... Jak nosisz sam poniżej 280 cm z alu podłogą, to podziwiam. Jak masz kółka to i 400 zwodujesz w ciężkich warunkach.

I ciężko mnie będzie naprawdę przekonać, bo mam doświadczenie z kilkoma, w różnych wielkościach.

Z drugiej strony, taka gadka do niczego nie prowadzi, dlatego zostań przy swoim, a ja przy swoim.