Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wreszcie dotarł :) Na szybki desant dla jednej osoby ideal .KM 260 z airmatą .Na ostatniej fotce ponton z podłogą w jednej torbie . Rozkładałem w temperaturze 5 C , pierwszy raz w 15 min .

Widziałem na wodzie chłopaka w identyko, sparowany z 4 KM. Ślizg w sekundę, ale na dziobie nie wolno mieć otwartych pudełek... :-)

• 0

1750 zl , jest jeszcze normalna podłoga do niego, składana .Silnik max w opisie to 5KM . Myślę ze taki Z Suzuki jaki miałem wcześniej 6 KM 24 kg tez by się nadal .Pompka została po dętce 330 a kupiłem u Ryszarda, GP 80 , najpierw tłoczy powietrze , a dobija kompresor do wartości jaka wyznaczysz .Ja będę pływał na Haswing M150.

• 0

To sie dopiero okaże ;) Dla mnie, na moje wody ciężki 330 z alu i spalina sie nie sprawdził . Mam wkoło same śluzy i na Kanale Gliwickim i na Odrze .Mam tez sporo jeziorek , które zamierzam dokładniej poznać .Odległości które przepływam to max 20 km .

Ja również mam 330 z alu i spalinę 10hp i również na moje pływanie po Wiśle mi się nie sprawdza. Aż mnie korci by zamienić na taki zestaw.

Edytowane przez fonix

• 0

Fonix a ja myślałem czy nie sprzedać samochodu wędkarskiego i nie kupić Riverfox 405. Jednak przeraża mnie wielkość :) I wpadło mi w oko to https://www.olx.pl/oferta/ponton-270-d-maweric-podloga-aluminiowa-3-komory-pompowany-kil-CID767-IDmhcA6.html Cena bardzo przyjemna. Na początku latał bym ze swoją 8 ale z czasem jakąś 9.9 odblokowana na 15... :) I zdaje się pójdę w tym kierunku.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

Fonix a ja myślałem czy nie sprzedać samochodu wędkarskiego i nie kupić Riverfox 405. Jednak przeraża mnie wielkość :) I wpadło mi w oko to https://www.olx.pl/oferta/ponton-270-d-maweric-podloga-aluminiowa-3-komory-pompowany-kil-CID767-IDmhcA6.html Cena bardzo przyjemna. Na początku latał bym ze swoją 8 ale z czasem jakąś 9.9 odblokowana na 15... :) I zdaje się pójdę w tym kierunku.

Może interesuję cie zestaw z przyczepą ?  :)   https://www.olx.pl/oferta/zestaw-ponton-maweric-370-d-przyczepka-CID767-IDyNl2M.html

• 0

Witam, po pierwszych testach mojego chińskiego pontonu 290 cm z podłogą że sklejki w aluminiowych profilach z kilem jestem bardzo zadowolony. Ponton transportuje na zwyklej, małej przyczepce. Pasuje idealnie. Zamierzam jeszcze dorobić koła bo do samej wody nie mam możliwości dojechać. W dwie osoby przeniesienie go te 50 metrów nie stanowi problemu ( według sprzedawcy waży 52kg) ale planuje również samotne szybkie wypady. W dwie osoby nie było problemu z ilością miejsca. Ponton bardzo stabilny, spiningowalismy we dwóch na stojaco bez żadnego dyskomfortu. Myślę że za taką cenę - 1300 zł to świetna okazja. Niestety nie mogę dojść jak wstawić fotki :/

• 0

Jak widziałem kiedyś na fotkach. Twoje miejsce wodowania jest "cywilizowane", więc ok. Ale ja gdybym miał coś zmieniać to airmata i odpuszczenie ślizgu. I tak go w zasadzie nie stosuję, zbyt bojaźliwy jestem.

• 0

Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem forum i jestem zainteresowany kupnem pontonu.Po przeczytaniu wszystkich postów skłaniam się ku firmie Meweric 330.Dużo było pisane na temat Kolibri kto daje gwarancję kto nie. Mam pytanie do Pana Rysia czy na Mewerica jest gwarancja jeśli tak to na ile bo nic Pan o tym nie pisze.