Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przesiadłem się z 280DL na 300D.

Po długości te 20cm to właśnie jak piszesz dłuższe ołówki. Dzięki nim nie staje dęba jak koliber.

W środku jest szerzej, odczuwalnie, ławka tez szersza. Najważniejsze koliber od wioseł juz się zwęża a tu dopiero przy 3 panelu podłogi... Napisz do Maverica poda ci wszystkie wymiary.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

Witam!

Jako że sezon się zbliża planuję od jakiegoś czasu zakup pontonu. Niestety nie mam auta ale nie ma problemu z komunikacją na jeziorka. Planuję zakupić w miarę komfortowy ponton w przewożeniu  2,4m?. Jednak mam problem - podłoga to dodatkowe kilogramy... Czy pływał ktoś z was na pontonie z air matą? Caspian 2,3m wydaje się dobrą jednostką- burty w porównaniu do kolibri 1cm mniejsze... Jednak grubość materiału 0,7 do mnie nie przemawia . Z tego co wiem kolibri mają 0,9-0,95. Czy przerabiał ktoś podobny temat?  

• 0

już prawie decyzja podjęta, a tu kolejne znaki zapytanie ???????? mam spalinę 5km i haibo m150    wybór padł na 280 z powodu mobilności, najlepiej z airdekiem ale juz bez kila..albo z kilem i sztywna podłoga... zastanawiam sie czy ten kill jest potrzebny do takich silników.... 

• 0

już prawie decyzja podjęta, a tu kolejne znaki zapytanie ???????? mam spalinę 5km i haibo m150    wybór padł na 280 z powodu mobilności, najlepiej z airdekiem ale juz bez kila..albo z kilem i sztywna podłoga... zastanawiam sie czy ten kill jest potrzebny do takich silników.... 

Kil się przyda, szczególnie do 5KM bo w pojedynkę to już ślizg pewnie będzie.

• 0

Kil można dokupić, profile alu wzmacniające książkę (2x1m) tez.

Wtedy i silnik 8-9km dla takiego pontonu (do 3m) jest ok.

Wzmocnienia możesz dokupić, zdadzą egzamin , ale kil jak dokupisz to musisz i podłogę zmienić. Podłoga do pontonu z kilem ma inny kształt.

• 0

Wzmocnienia możesz dokupić, zdadzą egzamin , ale kil jak dokupisz to musisz i podłogę zmienić. Podłoga do pontonu z kilem ma inny kształt.

Czym się różnią?

Ja podłogi nie zmieniałem przy dostawce kila,

Do zastosowania listew Alu musiałem ja tylko wciąć na dlugosc i szerokość wzmocnień (godzinka pracy).