Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pytanie trochę z innej beczki. Posiadam ponton że sztywną podłogą 280 cm długości kolibri. Chcę nim pływać po rzece o bardzo wolnym uciąg i tu moje pytanie do znawców czy na wiosłach jest ciężko płynąć pod prąd? Czy lepiej darować sobie i uzbierać pieniążki na Aku i silnik. Jest zakaz wędkowania z silnikiem spalinowym. Pozdrowienia

• 0

Najprościej i najlepiej Kolega się przekona po zwodowaniu pontonu i ... trzeba trochę wiosłami popracować.

W zależności od kondycji (i uciągu) ponton będzie śmigał w miarę szybko, bądź będzie stał w miejscu, w pierwszym przypadku ma Kolega satysfakcjonującą odpowiedź - da się pływać na wiosłach  :)

Z mojego doświadczenia da się, chyba, że Kolega ma na myśli troling i chce płynąć parę kilometrów pod prąd.

• 0

Daj sobie spokój,kup aku i elektryka.Nawet słabego elektryka nie zastąpią wiosła.Na wiosłach można pływać ale na większym stawie.Ja pływam po Krakowskiej Wiśle między stopniami ,uciąg wody około 1.5km/h.Przepłyniesz 1 km i odejdzie Ci ochota.A tak to wodujesz ponton,silniczek na 3 bieg i zapindala ponton sam na miejscówkę,a Ty spokojnie sobie zbroisz wędkę,w tym czasie układasz sobie graty w pontonie i relax.Oczywiście prędkości nie ma oszałamiających,ale spokojnie te 3 km/h sobie płyniesz.Ja na dwóch aku przepływałem 20km.Na większym(115ah)pod prąd a puzniej zmiana aku na mniejszy (80ah)i z prądem-oczywiście trolling.

• 0

Da sie popływać ale co to za wędkowanie jak jęzor wisi z przodu :o  , tak jak sam napisałeś  , lepiej odłożyć trochę kasiory i kupić elektryka i aku . Piszę z własnego doświadczenia jak miałem początki 

TomFil na jak mocnym silniku pływasz ?

Edytowane przez Sławomir

• 0

Mam silnik stary MotoGuide 45lb bez maxi z biegami i tak jak mówie 20km przepływam(ponton 300cm wiosłowy).W tym sezonie przesiadłem się na spalinówkę 2.5km i zobaczymy efekty połowów,czy spalinówa nie straszy ryb.Oczywiscie trolling.Jak będą słabe efekty to za rok znów przesiąde się na elektryka.Minus na elektryku to cięzar tych aku. Mam jeszcze drugi ponton i silnikcale to inna historia,to sprzét do swirowania i wyglupów na wodzie.

Edytowane przez TomFil
  • Like 1

• 0

W tym sezonie przesiadłem się na spalinówkę 2.5km i zobaczymy efekty połowów,czy spalinówa nie straszy ryb.Oczywiscie trolling.Jak będą słabe efekty to za rok znów przesiąde się na elektryka.

I dlatego zakupiłem w tym tygodniu 70 lbs , mam jeszcze 40 lbs ale do mojego pontonu jest za słaby

• 0

[quote name="Sławomir" post="2577962" timestamp="1556468454

I dlatego zakupiłem w tym tygodniu 70 lbs , mam jeszcze 40 lbs ale do mojego pontonu jest za słaby

To taki silniczek 70lbs zje troche pràdu,to Ci doradze jakies dwa aku przynajmniej po 100ah kazdy,jak bédziesz plywal na Wisle z malym uciàgiem.

Edytowane przez TomFil
  • Like 1

• 0

To taki silniczek 70lbs zje troche pràdu,to Ci doradze jakies dwa aku przynajmniej po 100ah kazdy,jak bédziesz plywal na Wisle z malym uciàgiem.

Silnikiem 70lbs plyniesz spokojnie na 50-80% mocy i masz super zadowalającą prędkość a i prądu idzie tyle co nic.

Silnikiem 45lbs aby mieć te same osiągi musisz go piłować na maxa i prądu zje więcej. W razie wichury na wodzie wiecej z niego nie wyciśniesz i spływasz do brzegu gdzie wiatr Cię znosi.

Silnikiem 70 płyniesz tam gdzie planowaleś :)

I uwierz mi, nie żre dużo, o ile plywasz z głową.

Kol @hvast87 - mam skate 380.

Jeżeli coś mogę podpowiedzieć to pisz.

Ale 350 nawet nie widziałem.

Edytowane przez Drac
  • Like 1

• 0

Silnikiem 70lbs plyniesz spokojnie na 50-80% mocy i masz super zadowalającą prędkość a i prądu idzie tyle co nic.

Silnikiem 45lbs aby mieć te same osiągi musisz go piłować na maxa i prądu zje więcej. W razie wichury na wodzie wiecej z niego nie wyciśniesz i spływasz do brzegu gdzie wiatr Cię znosi.

Silnikiem 70 płyniesz tam gdzie planowaleś :)

I uwierz mi, nie żre dużo, o ile plywasz z głową.

Kol @hvast87 - mam skate 380.

Jeżeli coś mogę podpowiedzieć to pisz.

Ale 350 nawet nie widziałem.

TomFil  , jedno aku mam 80tke , do drugiego się przymierzam ale już 100tka

Drac , na miejsówki aby dopłynąć mam spaline 6tke a na elektryku tylko trolling  i z takim zamiarem został kupiony

• 0

Panowie szukam złotego środka. Szukam pontonu dla jednej osoby. Ponton z paweza pod elektryka. Zalezy mi na mobilności. Mialem pontony 330cm i 240cm. Zastanawiam sie nad 260 a 280. Potrzebuje waszych rad, zdjec z pojedyncza osoba na takich jednostkach zeby miec odzwierciedlenie ile zostaje miejsca. Generalnie pod pawez zostana podczepiona kolka kolibri.

Rzeka Odra.

post-68080-0-53684500-1558607821_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Używałem Sevylor 220 przez kilkanaście lat na kilkuhektarowych bagienkach i polecam dla kogoś poniżej 1,90 m.

Oczywiście można zapomnieć o staniu

Sevylor jest świetny i podatny ma modyfikacje. Zrobiłem w prosty sposób sztywną podłogę pod fotelem, zamontowałem uchwyty pionowe na wędki, knagi do kotwicy żeby ją obsługiwać jedną ręką, podniosłem fotel i zrobiłem pawęż pod silnik. Miałem kupić bajerancki,plastikowy kajak wędkarski ale po przetestowaniu Sevylora stwierdziłem, że nie chcę żadnych plastików. Przy odrobinie wprawy spokojnie spinninguję i pływam, na silniku na stojąco. Właściwie pływałem, bo teraz mam Elinga a Sevylor poszedł w odstawkę, chociaż nadal wygląda prawie jak nówka.

post-68080-0-26980100-1558609387_thumb.jpg

post-68080-0-43170200-1558609388_thumb.jpg