Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

to jest płetwa do kajaka

do pontonu jeśli już to 2szt czegoś takiego (jak w zodiac) , ale miejsca montażu to się się ustala skomplikowanym algorytmem i potwierdza doświadczalnie na modelu :)

https://imged.pl/fin-stabilizator-oslonka-do-ponton-bark-kolibri-29929048.html

f737dc4b2fc90.jpg

Edytowane przez BazyL

• 0

W obecnych czasach ja pracuję na okrągło i nie mam żadnego pełnego "weekendu", więc brakuje mi czasu dla rodziny i moich pasji.

Co do opisu produktu, to jest w interesie sprzedawcy i kupca, by oferta była treściwa i nie wymagała dodatkowych wyjaśnień.

Ps.Cóż nastały czasy "weekend i lunch" kiedyś nazwaliśmy je jako wolne soboty i niedziele i obiadów w domu z rodziną.

• Like 2

• 0

Słuchajcie jak już jesteśmy przy ciężarach to powiedzcie mnie KM 330D jest w stanie jedna osoba przetransportować nad wodę z samochodu sama ? Pytam bo na moich łowiskach jest tylko jeden z slip betonowy /asfaltowy. Więc na kółeczka nie ma co liczyć.

Tak w ogóle jak już napisałem to może cos doradzicie , osobiście czekam na jakąś fajna okazje tutaj na forum ( w zeszłych latach pomagałem sfinalizować kupno kilku pontonów tego forum i ceny były rewelacyjne) , ale ceny wyraźnie podskoczyły a i podaż niewielka.  Ale rozważam zakup nowego pontonu (ale do moich celów to chyba głupota) .Ale do rzeczy , mam na spółę z kolega piękną Romane 430 i głownie na niej pływam , ale są takie dni ,że chętnie połowiłbym sobie a kolega nie jedzie ze mną lub mam umówionego kontrahenta a na ryby od niego mam 5 minut drogi.  Potrzebuje pontonu dla  max dwóch osób (zwykle wędkowałbym sam). Ponieważ jest to moja fanaberia i nie będę z tego korzystał zbyt często (jeśli na urlop nie wybiorę się na Mazury to myślę max 5 razy w roku będę z tego korzystał) to budżet max 3000zł i i tak dla mnie jest to sporo .

Obawiam się ,że długo nim się nie pociesze bo jeszcze do niedawna nie widziałem nic złego w ciągnięciu pontonu po trawie lub piasku , dopiero niedawno odradzono mnie takiego typu pomysły. A o ilu zasadach ja jeszcze nie wiem ? Więc poważne jego uszkodzenie w moim wykonaniu to kwestia czasu. Dlatego też im kwota mniejsza tym lepsza.

Zależy mnie na bezpieczeństwie więc kill i sztywna podłoga to obowiązek ( który mocno podnosi cenę) .W sumie to początkowo miałem tylko łowić przy brzegu ale już wiem ,ze będzie mnie ciągło by łowić po całych jeziorach a tam potrafią być fale jak na morzu. Myślałem nad Kolibrii 330D , ale jest cos ciekawego w mniejszej cenie o podobnych wymiarach.

Słuchajcie jak już jesteśmy przy ciężarach to powiedzcie mnie KM 330D jest w stanie jedna osoba przetransportować nad wodę z samochodu sama ? Pytam bo na moich łowiskach jest tylko jeden z slip betonowy /asfaltowy. Więc na kółeczka nie ma co liczyć.

Edytowane przez Misiek1

• 0

Jak chcesz będę sprzedawał Maverica 330 alu, kill+kółka transportowe,stolik na echo, plandeka przeciw deszczowa.kupiony 2 lata temu. Cena 2000 zł.Dla jednego+gość od czasu do czasu to taki zestaw w sam raz.

Edytowane przez Sławek77

• 0

Ja 330 PP łapie za linkę, kładę na ramię, lekko się wychylam w prawo i spokojnie 30-40 metrów niosę do wody. Mam 186 cm

Mam identyczny ponton i robię tak samo, tylko to coś około 50kg. 330d to chyba około 8 kilo więcej. Edytowane przez Marcipas

• 0

Panowie a pływał ktoś czymś takim https://www.youtube.com/watch?v=CM_pijBmQsw

Szukam czegoś głównie dla jednej osoby okazjonalnie 2, lub żona z dzieckiem, koniecznie z airmatą. Mam małą spalinę 2,5 hp i nie chce większej do tego też elektryk. Zależy mi bardzo na mobilności żeby samemu to wszędzie zwodować i trzymać w bagażniku roomstera. Czy taki katamaran będzie stabilniejszy i trochę szybciej się poruszał na elektryku i małej spalinie niż ponton 300 z kilem ? Czy nie warto sobie tym zawracać głowy i barać ponton z kilem i airmatą ? Czy da to redą na Wiśle głównie dopłynięcie na przykosy i kręcenie się wkoło, do tego raz w roku belona na Orłowie blisko brzegu i tylko w dobrych warunkach pogodowych.

300_1.jpg