Skocz do zawartości
  • 0

Sezon na... zakup pontonu

jac_jac

Pytanie

Witam,

Jesień mamy w pełni wiec jest chwilka, by przyjrzeć się dostępnym na rynku pontonom.

Od kilku tygodni poszukuję pontonu, który będę wędkarsko wykorzystywał na Wiśle i pomniejszych rzekach, np Nogat - na ogół sam, czasami na pontonie będzie dwóch wędkarzy. Nie jest to jedyne przeznaczenie pontonu - w okresie wakacyjnym chciałbym z żoną i mały dzieckiem popływać rekreacyjne m.in po Nogacie i okolicznych jeziorach. Wisłę chyba będę omija ze względu na małe dziecko.

Celuję w ponton o długości 3,2 m - 3,6 m - czy ta wielkość wystarczy by bezpiecznie i stabilnie poruszać się po Wiśle ? Oczywistym jest tez, iż ze wzrostem wielkości wzrasta też waga pontonu - a pomoc ze strony mojej żony raczej nie bedzie zbyt duża - to bardzo drobna kobietka ;)

Jeśli chodzi o podłogę to zdecydowanie stawiam na podłogę aluminiową - jeśli robię błąd, to proszę o sugestie z uzasadnieniem.

No pozostaje jeszcze kwestia producenta a jest ich sporo. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pontonami i nie wiem czy różnica pomiędzy np hondą a pro marine, wild lake group czy kolibri jest na tyle duża by wydawać 1/3 kasy więcej na ponton marki np honda. A może po prostu wybrać ten, który będzie się wizualnie najbardziej podobał ??? Bo z opinii wynika, iż pontony robione są w chinach i o bardzo zbliżonych parametrach jakościowych.

Przejrzałem naprawdę wiele stron i nie ukrywam z każdą nową mam coraz większy zamęt ;/ niestety w okolicach Malborka nie mam możliwości obejrzenia pontonu, dotknięcia go, wiec pozostaje mi zaufać forumowiczom i dokonać zakupu przez internet.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

używał ktoś pontonów firmy kormoran?? cena 2200 za 360 z aluminiowa podłoga i kilem jest dosyć kusząca, ale nie mogę znaleźć opinii...

to nie sprzedają bezwioseł.pl ? bo w ich ofercie chyba są ? to raczej z ukrainy jakieś klony kolibri albo barka. Mniej więcej chyba od miesiąca je sprzedają. 

• 0

W tym roku kupiłem Yamahe Yam 340sa i drugi raz takiego błędu nie popełnię.

Yamaha i Honda już dawno zapomniały czym przyciągały klientów do swoich wyrobów. 

Czy mógłbyś napisać co nie tak z Twoją yamahą?

Pytam ponieważ przez lata używałem pontony hondy (2,5m i 4m) i były naprawde świetne z tym, że były to roczniki 2007 i 2008 z resztą sprzedałem i z tego co wiem do dziś pływają. Słyszałem dużo złych opinii na temat pontonów hondy/yamahy z młodszych roczników ale bez żadnych konkretów. Zastanawiam się czym objawia się ten spadek jakości...

Edytowane przez robbertzam

• 0

Jak porównamy starsze modele Yamahy lub Hondy, to przede wszystkim widać różnicę w zastosowanych materiałach i wykonaniu (podwykonawcy z Chin).

Spadek jakości spowodowany jest tendencjami konkurencji, czyli zrobić więcej za mniej, co można zauważyć we wszystkich odłamach przemysłu.

Nawet jak ktoś będzie chciał wyprodukować coś według starych zasad, czyli dobrze, a zarazem drożej, to klient kupi Chińczyka za 1/3 ceny i wymieni go z dwa lub trzy razy.

Obecnie kupił bym Maverica lub Busha, choć i ten drugi wygląda inaczej niż kiedyś.

Takie już mamy czasy i lepiej raczej już nie będzie, więc pozostaje nam się z tym pogodzić i cieszyć się tym co mamy, bo może być jeszcze taniej.;)

Edytowane przez SID
  • Like 2

• 0

Fajnie by było gdyby podawali jeszcze wielkość kokpitu

Dla modelu C producent podaję wielkości kokpitu dla innych modeli tylko wymiary podłogi i tak np.w modelu :

370D wymiar podłogi 253 × 99

370C wymiary kokpitu to 260 × 90

Z tego co mi wiadomo to model C jest o 12 cm szerszy od modelu D.

Zawsze można zadzwonić i porozmawiać , napewno z chęcią odpowie na każde pytanie . Polecam z czystym sumieniem.

Edytowane przez Sawiola

• 0

Mawericka mam od zeszłego roku. Wcześniej użytkowałem dwa chińczyki i nie równały się jakością wykonania jak i materiałem. Mawerick drogi, ale wart pieniędzy. Szczególnie wersję poszerzane.

Dwa Chinczyki... Popatrz dobrze na Maverika a znajdziesz na nim Made in PRC i się okaże że masz 3... :)

Co nie zmienia faktu że jest mega. Używam i jestem zadowolony. 

• 0

Dla modelu C producent podaję wielkości kokpitu dla innych modeli tylko wymiary podłogi i tak np.w modelu :

370D wymiar podłogi 253 × 99

370C wymiary kokpitu to 260 × 90

Z tego co mi wiadomo to model C jest o 12 cm szerszy od modelu D.

Zawsze można zadzwonić i porozmawiać , napewno z chęcią odpowie na każde pytanie . Polecam z czystym sumieniem.

Niektórzy producenci , sprzedawcy podają te wymiary i tak powinno być  . Ja nie mam szukac , domyślać się lub wydzwaniać aby się dowiedzieć , producent lub sprzedawca powinien  zadbać o to . 

Tu masz przykład jak producent potraktował odpowiedzią kolegę Radmac5

Kiedys miałem Busha co był z materiału 1450.... Teraz robią z 1100...zapytalem sie u producenta dlaczego tak jest ... to dostałem odpowiedź: "bo taki wystarczy "

To ma być odpowiedź  , żenada

• 0

takie info mam z piwrwszej reki

330 D, wymiary podłogi : 232x89cm ,

D-S 10 cm szerszy , 232x99cm

C     10 cm szerszy i 20 cm przesunięta pawęż do tyły czyli 252x99cm

370   D, wymiary podłogi : 253x99cm ,

D-S 10 cm szerszy , 253x109cm

C     10 cm szerszy i 20 cm przesunięta pawęż do tyły czyli 273x109cm

I tak jest z każdym wymiarem 330;370;400

• Like 2

• 0

Niektórzy producenci , sprzedawcy podają te wymiary i tak powinno być  . Ja nie mam szukac , domyślać się lub wydzwaniać aby się dowiedzieć , producent lub sprzedawca powinien  zadbać o to . 

Tu masz przykład jak producent potraktował odpowiedzią kolegę Radmac5

Kiedys miałem Busha co był z materiału 1450.... Teraz robią z 1100...zapytalem sie u producenta dlaczego tak jest ... to dostałem odpowiedź: "bo taki wystarczy "

To ma być odpowiedź  , żenada

Po co szukać samo przyjdzie   :D . Twoja racja mój spokój   ;) .

Edytowane przez Sawiola
  • Like 1

• 0

Nastał czas na kupno pontonu.

Po wstepnym rozeznaniu i lekturze forum padło na to:

http://sklep.pontony.net.pl/pl/p/Seria-Profi%2C-model-KM-260DL/821

Ale później doczytalem, ze moze byc 'be' ze wzgledu na niskie zalecane ciśnienie w komorach (0.15 bara).

Wiec zwracam sie z pytaniem do kolegow o jakies sensowne alternatywy.

W 85% przypadkow bede plywal sam.

Istotne tez sa dla mnie wymiary po złożeniu, w sedanie waskie wejscie do bagaznika i waga, zeby go udźwignąć i zaladowac.

Podloga raczej sztywna sklejka.

Z kilem. Pod elektryk.

Planuje go uzywac na odcinku Wisly z zaporami, o leniwym nurcie, nie ma tam jakichs niespodzianek typu zanurzone krzaczory i ostre kamienie.

Przyczepka odpada. Kajak jeszcze na tapecie, ale za bardzo zależy mi na tym, żeby czasem jednak z zabrać towarzysza.

Wiec drogą kompromisów wydaje mi się tego typu ponton bylby trafiony.

Co sądzicie?

• 0

Nastał czas na kupno pontonu.

Po wstepnym rozeznaniu i lekturze forum padło na to:

http://sklep.pontony.net.pl/pl/p/Seria-Profi%2C-model-KM-260DL/821

Ale później doczytalem, ze moze byc 'be' ze wzgledu na niskie zalecane ciśnienie w komorach (0.15 bara).

Wiec zwracam sie z pytaniem do kolegow o jakies sensowne alternatywy.

W 85% przypadkow bede plywal sam.

Istotne tez sa dla mnie wymiary po złożeniu, w sedanie waskie wejscie do bagaznika i waga, zeby go udźwignąć i zaladowac.

Podloga raczej sztywna sklejka.

Z kilem. Pod elektryk.

Planuje go uzywac na odcinku Wisly z zaporami, o leniwym nurcie, nie ma tam jakichs niespodzianek typu zanurzone krzaczory i ostre kamienie.

Przyczepka odpada. Kajak jeszcze na tapecie, ale za bardzo zależy mi na tym, żeby czasem jednak z zabrać towarzysza.

Wiec drogą kompromisów wydaje mi się tego typu ponton bylby trafiony.

Co sądzicie?

Na Wisłę to bym mocno się zastanowił nad elektrykiem chyba że planujesz wydać na niego parę ładnych tysi...

• Like 1

• 0

260 cm to za mało dla dwóch. Minimum 300 cm.

Kolibri ma max. 0,15 ale przy elektryku to bez znaczenia.

Mialem okazje łowic na pontonie 2,5m z kolegą i zmieścilismy sie.

Nie zabieram duzo sprzetu.

Licze, ze to sie jakos obroni.

Doceniam uwagi.

• 0

I wygodnie wam było?. 260 x142 , odejmij od tego grubość balonów, mocowanie pawęży i co Ci zostaje?. Oczywiście że da się popływać, kiedyś pływało się na jajkach ale co to za wędkowanie, udręka. Mam 360 i jest zajebiscie, plywalem na 330 i było fajnie i powiem Ci szczerze od siebie celuj w minimum 300 cm, nie będziesz żałować

• Like 2

• 0

I wygodnie wam było?. 260 x142 , odejmij od tego grubość balonów, mocowanie pawęży i co Ci zostaje?. Oczywiście że da się popływać, kiedyś pływało się na jajkach ale co to za wędkowanie, udręka. Mam 360 i jest zajebiscie, plywalem na 330 i było fajnie i powiem Ci szczerze od siebie celuj w minimum 300 cm, nie będziesz żałować

Byłem tak podjarany, że łowię z pływadła jakiegoś, że zwracanie uwagi na wygodę zeszło na dalszy plan ;]

Zazwyczaj będę łowił sam.

• Like 2

• 0

Byłem tak podjarany, że łowię z pływadła jakiegoś, że zwracanie uwagi na wygodę zeszło na dalszy plan ;]

Zazwyczaj będę łowił sam.

Teraz jesteś podjarany, za chwilę zajafka minie, łowienie z wody stanie się codziennością i  zacznie brakować miejsca.

• Like 1