Skocz do zawartości

Łowienie na mucha-amator

Kubsonel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chcę zacząć swoją przygodę z pstrągiem na muche czasem jakiś mały okoń.

Jaką wędke mi polecacie?

Jaki kołowrotek?

Jaki sznur?

Jakie muchy?

Oby było dość tanio bo nie wiem czy mi się spodoba.

Edytowane przez Kubsonel

Ja podpowiem tylko ze poza wedka, kluczowy element to dobra linka. Zacznij zdecydowanie od plywajacej linki WF bo latwiej tym rzucac niz DT. Linki tonace tez sa trudniejsze w obsludze, bo wyrywanie linki z wody bez techniki jest zniechecajace. Potem mozesz dokupic inter. Pierwsze linki kupilem noname i byl to blad. Trudno sie tym rzucalo. Przesiadlem sie na Airflo Ridge Distance Taper i nagle muchowanie stalo sie latwiejsze. Na poczatku znaczenie linki muchowej wcale nie jest oczywiste. Uzywana Airflo czy Rio Granda kupisz za grosze. Jesli chodzi o linki to ponizej Cortlanda 333 bym nie schodzil, bo tylko sie zirytujesz.

Podklad moze byc najtanszy.

Edytowane przez ictus
  • Like 1

W sumie racja. Oprócz podstawowej linki kupiłem na promocji Intermedium Vision Extreme Distance, czy jakos tak. Zupełnie inne łowienie... ale swoją przygodę zacząłem z jakąś tanią linką i masa ryb na tym wyjechała i frajdy dostarczyła równie dużo.

@Kubo :)

Zestaw,a szerzej mówiąc  wyposażenie muszkarza składa się z wielu przedmiotów.

Wędzisko,kołowrotek,muszki,przypony,podbierak,pudełka,,kamizelka wodery,czapka,obcinaczki,smary - olejki do muszek,a potem często także warsztacik i materiały do wykonywania muszek i wiele więcej....

O tym wszystkim już TU, na jb.pl  ,napisano,o tym wszystkim możesz wykazując nieco dociekliwości przeczytać :)

Oczywiście warto zapoznać się z literaturą np.tym dobrym podręcznikiem http://www.empik.com/wedkarstwo-muchowe-sikora-adam,325266,ksiazka-p

co szybko uprości wiele zagadnień.

Myślę,że w związku z tym zakładanie kolejnych wątków dotyczących sprzętu jest niepotrzebne,a wielu kolegów nazwało by to nawet dosadniej :D

Chętnie pomożemy,ale łatwiej będzie,gdy pytania pojawią się w założonych wcześniej wątkach ,które po przeczytaniu uzupełnisz swoim pytaniem.

Poszperaj ,przeglądarka w tym pomoże, a potem dopiero pytaj. Wielu kolegom przed Tobą doradzano to samo z dobrym (na ogół) skutkiem.

pozdrawiam - Paweł

• Like 4

Z tego co kiedyś sprawdzałem, da się skompletować zestaw wędka-kołowrotek-sznur za 200 zł. Pytanie zasadnicze - czy lepiej kupić cokolwiek i zacząć przygodę z muchówką czy odczekać chwilę, odłożyć i wejść w to świadomie. Odpowiedzi na to pytanie pewnie nie ma, bo składa się na nią wiele czynników - zasobność portfela, wiek, oczekiwania, determinacja.

Jest jednak jeszcze "bramka nr 3" i to bez "Zonka": kupienie tzw. zestawu kombo. Wszystko spasowane, zazwyczaj spełnia minimum jakościowe i jeszcze nie wbija nastoletniego człowieka w ziemię swoimi kosztami. Sam tak zacząłem od zestawu Visiona, mam do dziś i łowię (Kuba Standera z pewnością pamięta wędkę Intro).

@Kubsonel, trzymam kciuki za Ciebie, bo być może stoisz u progu wielkiej pasji. Pamiętaj jednak, że muchowanie ani trudne, ani elitarne, ale z pewnością inne i wymagające myślenia, dociekliwości. Tak jak proponował Ci już @kardi, przczytaj sobie "Wędkarstwo Muchowe" A. Sikory, poszperaj w sieci - tam wszystko już napisano i to na 100 różnych sposobów :). Powodzenia.

• Like 1

Fascynacja muszkarstwem to też wieczne możliwości odkrywania nowych rzeczy. Im dalej się brnie, tym więcej pokładów ignorancji się u siebie obserwuje. Nie ma nudy, ale momentami bywa to też frustrujące, choć chwilę później satysfakcja przyćmiewa te ciemne momenty.

Ja teraz mam taki temat tabu - krótka głowica skagitowa do jednoręcznej muchówki w #6. Za czorta nie wiem jak się do tego zabrać i czy to jest to czego potrzebuję. Grainy srajny versitipy...

• 2 tygodnie później...