Skocz do zawartości

smary SHIMANO DG1, DG4, DG6, DG10

zenek

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Gość EdekZfabrykiKredek

Z Shimano nie ma takich. Wszystkie to rzadki krochmal, no chyba że Star Drag Grease.

I tu nie masz racji. Właśnie Shimanowskie smary które są miękkie i niektóre prawie lejące się są bardzo dobre bo przy każdym ruchu kołowrotka, wstrząsie itp. itd. coś zawsze wpadnie na zęby i smaruje czyli spełnia swoje zadanie do czego zostały wymyślone a smary dość twarde pozostają na zewnętrznej stronie przekładni i rzadko trafiają z powrotem na zęby.

A to że smary Shimano mniej wygłuszają mechanizmy to to jest najmniej ważne, ważne jest że smarują i spełniają swoje zadanie.

@ coma do kołowrotków które trochę popracują daj np DG13

Edytowane przez FlyFisherman
  • Like 2

Gość EdekZfabrykiKredek

FlyFisherman, jaka jest różnica między star dragiem w permalubem?

Ogromna to dwa skrajnie różniące się smary.

Dla przykładu Vanquish 2012 orany na Odrze i w Bałtyku na oryginalnym fabrycznym smarze i tu uwaga 1,5 roku a przekładnia tak wygląda, sam byłem zaskoczony.

Smaru jest mało ale jak widać natłuszcza zęby wystarczająco i przekładnia wygląda jakby była zamontowana wczoraj. Zęby przekładni nie mają być w kąpieli smarnej tylko tłuste.

Ale każdy smaruje jak lubi, często później jest psioczenie na dolne łożysko podpierające pinion bo szumi, a no szumi bo nadmiar smaru z przekładni jest wpychany w to łożysko i oryginalny z owego łożyska wyłazi.

post-60043-0-56815200-1499196873_thumb.jpg

Edytowane przez FlyFisherman

FlyFisherman, mógłbyś sprecyzować? Który do czego i do jakiego typu kołowrotków należało by zaaplikować?

Mam kołowrotki Shimano w wieku 20+ jak i trochę młodsze. Ze smarowideł oliwkę Shimano, DG01, DG06, DG14, permaluba i star draga, żeby się dobrze bawić przy smarowaniu ;D Schemat smarowania dałeś mi na trzeciej stronie tego tematu, ale nazwy smarowidła się trochę pozmieniały od tego czasu B)

I tu nie masz racji. Właśnie Shimanowskie smary które są miękkie i niektóre prawie lejące się są bardzo dobre bo przy każdym ruchu kołowrotka, wstrząsie itp. itd. coś zawsze wpadnie na zęby i smaruje czyli spełnia swoje zadanie do czego zostały wymyślone a smary dość twarde pozostają na zewnętrznej stronie przekładni i rzadko trafiają z powrotem na zęby.

A to że smary Shimano mniej wygłuszają mechanizmy to to jest najmniej ważne, ważne jest że smarują i spełniają swoje zadanie.

@ coma do kołowrotków które trochę popracują daj np DG13

Ciekawa teoria. Wątpię w to, że smar wyrzucony po za zęby, ponownie tam powróci. Chyba producentowi nie chodziło o to. Piszesz, że twardy smar nie trafi ponownie na przekładnie,a po co ma trafiać skoro w ogóle jej nie opuści. Pewnie jest wielu zwolenników smarów Shimano, ja do nich nie należę ponieważ nie odpowiada mi praca kolowrotka przypominająca szybkoobrotowego śmigłowca.
  • Like 2

Ciekawa teoria. Wątpię w to, że smar wyrzucony po za zęby, ponownie tam powróci. Chyba producentowi nie chodziło o to. Piszesz, że twardy smar nie trafi ponownie na przekładnie,a po co ma trafiać skoro w ogóle jej nie opuści. Pewnie jest wielu zwolenników smarów Shimano, ja do nich nie należę ponieważ nie odpowiada mi praca kolowrotka przypominająca szybkoobrotowego śmigłowca.

A jakiego twardego smaru sam używasz?