Skocz do zawartości

smary SHIMANO DG1, DG4, DG6, DG10

zenek

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, tak też chyba zrobię.

Dzięki za info.

A jak to jest z tymi oznaczeniami?

Im wyższa cyfra tym smar lepiej chroni w cięższych warunkach?

Potrzebuje smaru do kołowrotka który nie ma lekko- rzeczny opad za sandaczem na główkach 20-35g+guma.

Edytowane przez Wiesiek2602

Jak ma być Shimano to DG-13. Ale do ciężko i w trudnych warunkach pracujących młynków chyba lepiej zastosować bardziej trwałe pełne syntetyki typu Ardent czy Hot Sauce.

Zgadza się.Dobre to Shimano DG13,ale do ciężkiej pracy  z zastosowaniem mocno obciążonych przynęt (duże gumy) wolę posmarować maszynkę smarem Super Lube Synthetic Grease z PTFE.  Oliwka i smar. Sprawdzone.

• Like 2

Ten Super Lube chyba niezbyt dostępny w Polsce. Podobnie są problemy z namierzeniem też polecanego przez p. Józka Leśniaka silikonowego smaru ABU.

U Mefisto jest promocja na Pemaluba. Warto skorzystać.

Edytowane przez smokwelski
  • Like 1

Ten Super Lube chyba niezbyt dostępny w Polsce. Podobnie są problemy z namierzeniem też polecanego przez p. Józka Leśniaka silikonowego smaru ABU.

Niby warto bo fajna cena, ale jak ostatnio na forum Mefisto zapytałem o colar to niestety nie znalazł czasu przez dość długi czas aby odpisać ...

Nie wnikam, nie chce robić w wątku podtekstów reklamowo-komercyjnych, ale jak zwykle zamawiam z towaru dostępnego to wysyłka kurierem tego samego lub następnego dnia.

50g Permaluba to starczy na lata, zastosowanie uniwersalne.

Super Lube znalazłem teraz, dostępny u nas w firmie Alco (www.alco.com.pl).

W tym sezonie testował będę nabyty za ciężkie pieniądze DG-18, rolkowy. Zobaczymy czy warto.

• Like 2

dla abu garcia producentem smaru jest wlasnie firma synco czyli znany i lubiany super lube

a permalube shimano to nic innego jak znany i bardzo lubiany,stary dg-10

Edytowane przez didi

No to dobrze wiedzieć. Super Lube zakupiłem, przetestuję. Odpadnie mi latanie za ABU.

Co do Permaluba to wiadomo, że jest odpowiednikiem nieprodukowanego DG-10. Sam chyba też już nie występuje w handlu, chyba że ze starych zapasów.

Mam wrażenie, że Shimano zmienia czasem smar sprzedawany pod określonym kodem. Chodzi mi o DG-13. Ten, który mam obecnie wydaje mi się inny (bielszy i mniej lepki) od tego DG-13 sprzed paru lat.

No to dobrze wiedzieć. Super Lube zakupiłem, przetestuję. Odpadnie mi latanie za ABU.

Co do Permaluba to wiadomo, że jest odpowiednikiem nieprodukowanego DG-10. Sam chyba też już nie występuje w handlu, chyba że ze starych zapasów.

Mam wrażenie, że Shimano zmienia czasem smar sprzedawany pod określonym kodem. Chodzi mi o DG-13. Ten, który mam obecnie wydaje mi się inny (bielszy i mniej lepki) od tego DG-13 sprzed paru lat.

Sam smar kupiłeś czy oliwkę też?

Oliwki prawie nie używam. W razie czego mam Shimano bantam i morską z czerwoną zakrętką. I chyba resztki ardenta. Podobno niezła jest hot sauce. Ale oliwka to jak wspomniałem u mnie margines zastosowań. Nawet przekładki hamulca wolę minimalnie maznąć DG-1, niż oliwić. Czasem pół kropelki na ośkę, ale raczej w maluchach typu 1000/c2000.

• Like 1

• 4 lata później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...

Obojętnie jaki smar syntetyczny "najlepiej" byle nie za gęsty.

Obecnie testuje różne smary co by nie przepłacać.

Tu smar robinsona nie sugeruj się tym że jest do przekładni.

Zapewniam Cię, że nie jest za gęsty i nie zamula pracy łożyska.

Zawsze możesz umyć i wypróbować inny.

post-75783-0-63487000-1710836033_thumb.jpeg

post-75783-0-41627800-1710836041_thumb.jpeg

post-75783-0-16908300-1710836086_thumb.jpeg

post-75783-0-17860400-1710836095_thumb.jpeg

Edytowane przez Marcin70

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...