Wiesiek2602 Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 Ok, dzięki za odpowiedź. A co myślicie o tym?Jest teraz w dobrej cenie???? https://www.mefistofishing.pl/shimano-permalub-grease-smar-serwisowy-p-1761.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 13 też jest w dobrej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek2602 Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 (edytowane) Ok, tak też chyba zrobię.Dzięki za info. A jak to jest z tymi oznaczeniami?Im wyższa cyfra tym smar lepiej chroni w cięższych warunkach?Potrzebuje smaru do kołowrotka który nie ma lekko- rzeczny opad za sandaczem na główkach 20-35g+guma. Edytowane 30 Września 2019 przez Wiesiek2602 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Jak ma być Shimano to DG-13. Ale do ciężko i w trudnych warunkach pracujących młynków chyba lepiej zastosować bardziej trwałe pełne syntetyki typu Ardent czy Hot Sauce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Jak ma być Shimano to DG-13. Ale do ciężko i w trudnych warunkach pracujących młynków chyba lepiej zastosować bardziej trwałe pełne syntetyki typu Ardent czy Hot Sauce.Zgadza się.Dobre to Shimano DG13,ale do ciężkiej pracy z zastosowaniem mocno obciążonych przynęt (duże gumy) wolę posmarować maszynkę smarem Super Lube Synthetic Grease z PTFE. Oliwka i smar. Sprawdzone. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Świeta prawda. Najlepszy smar jaki stosowałem. Gęsty, ale nie zamula kołowrotka. Te shimano to rzadki kisiel, który nadaje się jedynie do zestawów okoniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Super Lube Synthetic Grease z PTFE.Czy to ten smar? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek2602 Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Dzięki Panowie za informacje!Z racji lepszej dostępności nabędę DG13. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 (edytowane) Ten Super Lube chyba niezbyt dostępny w Polsce. Podobnie są problemy z namierzeniem też polecanego przez p. Józka Leśniaka silikonowego smaru ABU. U Mefisto jest promocja na Pemaluba. Warto skorzystać. Edytowane 2 Października 2019 przez smokwelski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Ten Super Lube chyba niezbyt dostępny w Polsce. Podobnie są problemy z namierzeniem też polecanego przez p. Józka Leśniaka silikonowego smaru ABU. U Mefisto jest promocja na Pemaluba. Warto skorzystać. Niby warto bo fajna cena, ale jak ostatnio na forum Mefisto zapytałem o colar to niestety nie znalazł czasu przez dość długi czas aby odpisać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Nie wnikam, nie chce robić w wątku podtekstów reklamowo-komercyjnych, ale jak zwykle zamawiam z towaru dostępnego to wysyłka kurierem tego samego lub następnego dnia. 50g Permaluba to starczy na lata, zastosowanie uniwersalne. Super Lube znalazłem teraz, dostępny u nas w firmie Alco (www.alco.com.pl). W tym sezonie testował będę nabyty za ciężkie pieniądze DG-18, rolkowy. Zobaczymy czy warto. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 (edytowane) Ten Super Lube chyba niezbyt dostępny w Polsce. Podobnie są problemy z namierzeniem też polecanego przez p. Józka Leśniaka silikonowego smaru ABU. U Mefisto jest promocja na Pemaluba. Warto skorzystać.dla abu garcia producentem smaru jest wlasnie firma synco czyli znany i lubiany super lubea permalube shimano to nic innego jak znany i bardzo lubiany,stary dg-10 Edytowane 2 Października 2019 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 No to dobrze wiedzieć. Super Lube zakupiłem, przetestuję. Odpadnie mi latanie za ABU. Co do Permaluba to wiadomo, że jest odpowiednikiem nieprodukowanego DG-10. Sam chyba też już nie występuje w handlu, chyba że ze starych zapasów. Mam wrażenie, że Shimano zmienia czasem smar sprzedawany pod określonym kodem. Chodzi mi o DG-13. Ten, który mam obecnie wydaje mi się inny (bielszy i mniej lepki) od tego DG-13 sprzed paru lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 a co sądzicie o tymhttps://spinningshop.pl/smary-i-oliwki-do-kolowrotkow/14973-penn-precision-reel-grease-2oz-smar-syntetyczny.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 Jeśli ma być dobry na przekładnie i oś to gdzieś dobrze nie zadziała. Może lepiej zastosować dobrze sprawdzone produkty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 No to dobrze wiedzieć. Super Lube zakupiłem, przetestuję. Odpadnie mi latanie za ABU. Co do Permaluba to wiadomo, że jest odpowiednikiem nieprodukowanego DG-10. Sam chyba też już nie występuje w handlu, chyba że ze starych zapasów. Mam wrażenie, że Shimano zmienia czasem smar sprzedawany pod określonym kodem. Chodzi mi o DG-13. Ten, który mam obecnie wydaje mi się inny (bielszy i mniej lepki) od tego DG-13 sprzed paru lat.Sam smar kupiłeś czy oliwkę też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 Oliwki prawie nie używam. W razie czego mam Shimano bantam i morską z czerwoną zakrętką. I chyba resztki ardenta. Podobno niezła jest hot sauce. Ale oliwka to jak wspomniałem u mnie margines zastosowań. Nawet przekładki hamulca wolę minimalnie maznąć DG-1, niż oliwić. Czasem pół kropelki na ośkę, ale raczej w maluchach typu 1000/c2000. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 28 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 Odgrzewam temat, Smar SR-G gdzie stosujecie? Które elementy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek99 Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 Witam, jakie smary Shimano dać na poszczególne elementy w kołowrotku Shimano Twin Power 4000 fd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roost Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 Panowie do przekładni i worma w kołowrotku wielkości 2000 jaki smar będzie lepszy DG06 czy DG13 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 W tym maluchu DG6 wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byku121 Opublikowano 19 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2024 Na otwarte łożyska w wiekowej Stelli jaki smar polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 19 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2024 (edytowane) Obojętnie jaki smar syntetyczny "najlepiej" byle nie za gęsty.Obecnie testuje różne smary co by nie przepłacać.Tu smar robinsona nie sugeruj się tym że jest do przekładni.Zapewniam Cię, że nie jest za gęsty i nie zamula pracy łożyska.Zawsze możesz umyć i wypróbować inny. Edytowane 19 Marca 2024 przez Marcin70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzinkins Opublikowano 30 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2024 Koledzy wiecie z czego wynika ogólnie brak dostępności smarów Shimano?Coś starszą że ma nie być albo będą dużo droższe...... Brakuje mi Dg-13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WedkarzIncognito Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Się zrobiła moda na "serwysowanie" kołowrotków, to i smarów zaczyna brakować na "sklepowych półkach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi