Skocz do zawartości

smary SHIMANO DG1, DG4, DG6, DG10

zenek

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Panowie jaki smar do hulca ? Bo że trzeba posmarować prócz oliwy wiem, jakim smarem ?

Filcowe podkładki będą współpracować ze smarem bez problemu ?

http://www.anglerscenter.com/reels/reel-covers-accessories/shimano-drag-grease/

Stosują go w instrukcjach serwisowych Shimano. Również na zęby. 

• 1 miesiąc temu...

Kupiłem dg13 na ebayu i z tego co pisze sprzedawca shimano zmieniło opakowania z pojemników na tubki . W sumie wszystko pakowane w woreczki oryginalne shimano tylko zastanawiam się czy to ten sam dg13 co z pojemnika ? Zmienili opakowanie to i może smar także z lekka ? Czy ma ktos taki tubkowy i może podpowiedzieć odnośnie zgodności smaru z pojemnika i tubki ?

post-50013-0-49761100-1472115259_thumb.jpg

Gość EdekZfabrykiKredek

Kupiłem dg13 na ebayu i z tego co pisze sprzedawca shimano zmieniło opakowania z pojemników na tubki . W sumie wszystko pakowane w woreczki oryginalne shimano tylko zastanawiam się czy to ten sam dg13 co z pojemnika ? Zmienili opakowanie to i może smar także z lekka ? Czy ma ktos taki tubkowy i może podpowiedzieć odnośnie zgodności smaru z pojemnika i tubki ?

attachicon.gifDG13.jpg

Smar w zakręcanym pudełeczku jak i w nowym opakowaniu ( tubce ) jest taki sam, przynajmniej taki jest u mnie.

• Like 1

• 3 miesiące temu...

Jest trochę tych smarów Shimano, po dwóch stronach tematu nie mogę zdecydować który do czego. Mam stradica 2500FB, niestety brak mu tej aksamitnej pracy i lekkości Biomastera, którego również posiadam. Na rolkę i posuw na pewno ten DG01, ale na przekładnię już nie wiem - DG06, czy DG10 będzie lepszy, jak sądzicie? Kołowrotek ma dość duże przełożenie i wydaje mi się, że ten DG10 będzie najodpowiedniejszy.

Obecnie jest po smarowaniu u pewnego warszawskiego byłego pracownika serwisu Shimano, ale jakoś nie chce się rozruszać i nie jestem zadowolony z jego pracy B)

Edytowane przez rey

Gość EdekZfabrykiKredek

Jest trochę tych smarów Shimano, po dwóch stronach tematu nie mogę zdecydować który do czego. Mam stradica 2500FB, niestety brak mu tej aksamitnej pracy i lekkości Biomastera, którego również posiadam. Na rolkę i posuw na pewno ten DG01, ale na przekładnię już nie wiem - DG06, czy DG10 będzie lepszy, jak sądzicie? Kołowrotek ma dość duże przełożenie i wydaje mi się, że ten DG10 będzie najodpowiedniejszy.

Obecnie jest po smarowaniu u pewnego warszawskiego byłego pracownika serwisu Shimano, ale jakoś nie chce się rozruszać i nie jestem zadowolony z jego pracy B)

Smar DG01 nie jest dobry na system oscylacji szpuli jest on przeznaczony do okładzin hamulca i idzie on jeszcze w parę innych miejsc ale na worm shaft jest za lepki, na worm shaft najlepsze smary to DG06,DG13 i dany z głową DG10 Edytowane przez FlyFisherman

nie chcę Kolegi martwić, ale stradic biomasterem to już raczej nie zostanie, niezależnie od jakości i lepkości smaru użytego przy serwisie.

• Like 1

To jaki zestaw trzeba by sklecić do przeprowadzenia właściwej konserwacji? Do kołowrotków shimano będę używał smarowideł shimano, nawet jeżeli inne mogą być tańsze czy lepsze, po prostu przekładnie w różnych kołowrotkach wykonane są z różnych materiałów i nie chcę kombinować.

Przeczytałem kilka tematów o smarowaniu, ale ile ludzi tyle zdań ;-)

nie chcę Kolegi martwić, ale stradic biomasterem to już raczej nie zostanie, niezależnie od jakości i lepkości smaru użytego przy serwisie.

Domyślam się, ale nie spodziewałem się, że może być aż taka różnica B) Generalnie seria stracić ma dość dobre opinie, rzekomo Shimano zaczyna się właśnie od jego poziomu.

Domyślam się, ale nie spodziewałem się, że może być aż taka różnica B) Generalnie seria stracić ma dość dobre opinie, rzekomo Shimano zaczyna się właśnie od jego poziomu.

każda generacja stradica różni się czymś od siebie, bywały lepsze i gorsze i akurat pech chiał tak że fb moim zdaniem wypadały najgorzej ze wszystkich :) nie w każdym roczniku tak było . . . . zależy jaki punkt widzenia się przyjmuje, bo rozbieżność jest ogromna, były świetne techniumy, ale były tesz kasztaniaste twin powery, raczej ciężko w ten sposób uogólniać daną markę.

Niedawno znalazłem to forum ;-)

Pierwsze kręcioły kupiłem w ciemno, jak większość nieświadomych no i w pięćdziesięciu procentach jestem zadowolony B) FB połowię przyszły sezon i poszukam jakiegoś starego Twinka w większym rozmiarze, co by jeden mocniejszy był w zestawie. Ale dobre smarowidła dedykowane mieć warto, żeby sprzętu niepotrzebnie nie niszczyć.

Edytowane przez rey

Niedawno znalazłem to forum ;-)

Pierwsze kręcioły kupiłem w ciemno, jak większość nieświadomych no i w pięćdziesięciu procentach jestem zadowolony B) FB połowię przyszły sezon i poszukam jakiegoś starego Twinka w większym rozmiarze, co by jeden mocniejszy był w zestawie. Ale dobre smarowidła dedykowane mieć warto, żeby sprzętu niepotrzebnie nie niszczyć.

jeśli się dobrze do sprawy podejdzie i nic nie zniszczy własnymi rąsiami to większość polecanych tu smarów do kołowrotków nie zniszczy młynka na pewno.

Ale nigdzie nie ma meritum w temacie smarowania, wszędzie uogólnienia i skakanie po preparatach dostępnych na rynku.

Mój tok myślenia na podstawie materiałów z forum w temacie Shimano:

- smarujemy tylko nie mieszalnymi z wodą preparatami - z umiarem;

- przekładnia/pinon oraz elementy współpracujące w różnego rodzaju mimośrodach - bezdyskusyjnie gęsty smar;

- oś posuwu szpuli i inne wałki/wodziki - najrzadsza oliwka o niskiej lepkości/mieszanka smar-oliwka;

- łożyska(w tym łożyska rolki kabłąka) - olej o wyższej lepkości/rzadki smar. Łożyska są zamknięte, oliwka pełni tylko rolę uszczelniającą, minimalizującą dostawaniu się do nich wody;

- łożysko oporowe kropelką najrzadszej oliwki o niskiej lepkości.

Generalnie na przykładzie filmów z preparatami ois mechanizmy kołowrotków poza przekładnią główną są praktycznie tylko oliwione, co poprawia kulturę pracy całego mechanizmu B) Nie sądzę, żeby Shimano oszczędzało na smarowidłach, aplikując je fabrycznie w skromnych ilościach. Skoro ktoś potrafi skonstruować bdb narzędzie, pewnie i wie jak je właściwie nasmarować, takie moje zdanie.

Prosił bym o sprostowanie i wyprowadzenie z błędu jeżeli wypisuję głupoty.

- oś posuwu szpuli i inne wałki/wodziki - najrzadsza oliwka o niskiej lepkości/mieszanka smar-oliwka;

- łożyska(w tym łożyska rolki kabłąka) - olej o wyższej lepkości/rzadki smar. Łożyska są zamknięte, oliwka pełni tylko rolę uszczelniającą, minimalizującą dostawaniu się do nich wody;

- łożysko oporowe kropelką najrzadszej oliwki o niskiej lepkości.

- oś itd. oliwka o duzej gestości albo rzadki smar

- łożyska itd. generalnie zamkniętych nie ruszamy. Ewentualnie kropelka co pewien czas na łożysko rolki. Wyczyścić. Coraz rzadziej spotykane otwarte i pół otwarte smarujemy smarem do łożysk.

- oporówka zależnie od konstrukcji. Niektóre można zasmarować smarem i działają.  A niektóre tylko suche działają.

Wg filmiku ze smarowaniem Shimano:

lub tym z użyciem smarowideł IOS schemat postępowania jest podobny:

- IOS-01 - olej o niskiej lepkości - serwisant aplikował tylko na oś szpuli i wałki posuwu oraz łożysko oporowe wraz z elementami sąsiadującymi;

- IOS-02 - olej o średniej lepkości, aplikowany na łożyska

- smar - na przekładnię oraz współpracujące części elementów odlewanych.

W podobny sposób można by próbować serwis z użyciem preparatów Shimano, smar 01 na elementy gdzie aplikowano oliwki + 06 czy 10 na przekładnię, co o tym myślicie?

Możliwe, że niższe modele o mniej aksamitnej pracy mechanizmów, jak i te trochę eksploatowane wymagają innego smarowania. 

Mam stradica 2500 FB, któremu daleko do zadowalającej mnie pracy, chciałbym go przesmarować podobnie jak na tym słynnym filmie ze stelką i IOS, ale nie wiem, czy przeżyje długo po takim zabiegu B)

CM Punk - zdejmujesz te osłonki/uszczelnienia?

Edytowane przez rey

Gość EdekZfabrykiKredek

Dam Tobie taki schemat który jest dobry i zalecany przez Shimano:

- oliwka bantam oil idzie na oś główną i kropelke na oporówke.

- smar dg01 na okładziny hamulca.

- smar dg06 ship idzie na worm shaft.

- smar dg10 permalube na przekładnie ( może iść też na worm shaft ale nie za dużo) na przekładnie Dg06 też jest zalecany ale bardzie sie nadaje do przekładni z nowych materiałów.

Edytowane przez FlyFisherman