godski Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Ciekawe, teraz do mnie przyszła Daiwa prosto z Japonii. O osi głównej jest smar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) Smar na oś często dostaje się z przekładni ale czasami też są smarowane celowo.Generalnie ośka w kręciołach słodkowodnych powinna być nasmarowana oliwką, w kołowrotkach klasy SW to już inna bajka. Edytowane 29 Listopada 2016 przez FlyFisherman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Dam Tobie taki schemat który jest dobry i zalecany przez Shimano:- oliwka bantam oil idzie na oś główną i kropelke na oporówke.- smar dg01 na okładziny hamulca.- smar dg06 ship idzie na worm shaft.- smar dg10 permalube na przekładnie ( może iść też na worm shaft ale nie za dużo) na przekładnie Dg06 też jest zalecany ale bardzie sie nadaje do przekładni z nowych materiałów.Właśnie o tego typu zestawienie odnośnie smarów Shimano mi chodziło - dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) Gdyby co to bardzo dobrym smarem na przekładnie jest też DG13 SR-G który na worm shafcie rownież dobrze sie sprawuje. Edytowane 29 Listopada 2016 przez FlyFisherman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 A Ja tam smaruje sobie oś główną w kołowrotkach, rzadkim bo rzadkim , ale smarem , nie oliwką .I jeszcze jedna uwaga do smarowaczy: - Na lato używam gęściejszych smarów , by nie wypływały mi z kołowrotka w czasie wysokich temperatur;- Na zimę bardzo rzadkich , by w niskich temperaturach nie tężały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 @rey jak chcesz najwięcej "masła w maśle" to tylko Star Drag na przekładnie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Tez go używam i sobie bardzo chwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Do dobry smar na przekładnie. Polecany w oryginalnych instrukcjach serwisowych Shimano. I niedrogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Dziś właśnie taki kupiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 CM Punk - zdejmujesz te osłonki/uszczelnienia?Tak,bez problemu,te blaszki osłaniające są zabezpieczone takimi sprężynkami,cienka igła i podważasz tą sprężynkę,tylko radzę mieć przygotowane jakieś miejsce,gdzie w razie czego ławo będzie można je znaleźć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) @rey jak chcesz najwięcej "masła w maśle" to tylko Star Drag na przekładnie :-)Masz na myśli DG01? Gdzie do dostania w tej niskiej cenie? Tak,bez problemu,te blaszki osłaniające są zabezpieczone takimi sprężynkami,cienka igła i podważasz tą sprężynkę,tylko radzę mieć przygotowane jakieś miejsce,gdzie w razie czego ławo będzie można je znaleźć .Dzięki, będę czujny ;-) Edytowane 29 Listopada 2016 przez rey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Tacklewarehouse. Wbij w szukajkę "Shimano Drag Grease". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) Dziś właśnie taki kupiłem...Chyba w tym samym miejscu co i Ja Edytowane 30 Listopada 2016 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Tacklewarehouse. Wbij w szukajkę "Shimano Drag Grease".Nie trzeba szukać aż tak daleko , pod nosem jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Masz na myśli DG01? Gdzie do dostania w tej niskiej cenie? Dzięki, będę czujny ;-) Chodzi o ten smar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 I na gramy człowiek sprzedaje :-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 I na gramy człowiek sprzedaje :-)))Kupiłem 28g.Jakby co to daj znać to Ci odstąpię trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Też tam kupiłem ale mi całe nie było potrzebne :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Lekko poza tematem, ale o preparatach Shimano gość również wspominał:http://www.alanhawk.com/blog/care.html Ten Star Drag Greatse to syntetyczny chyba nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Tak jak cała gama DG 1-13 raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) Przecież jak te wymienione nie pasują można do NASA napisać żeby użyczyli trochę smaru do statków kosmicznych :-)))) Zima idzie zaraz pojawią się kosmiczne nowości.Ciekawe jaki smar tej zimy będzie hitem? Penn,Ardent, wszystkie od Siemano, Cal's, Molykote, Super Lube, Daiwy, Starplexy, Mobilichy już były.....to jaki teraz? :-))))No i pewnie na zime słuch się poprawi i znów te nieszczęsne młynki zaczną wydawać odgłosy w fotelu :-)))) Edytowane 30 Listopada 2016 przez przemow 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) Syntetyczne powinny mieć lepsze właściwości ;-) Jak pisałem - mam kołowrotki Shimano i chciałbym wybierać w smarowidłach Shimano. Ardent wypada również zachęcająco, tylko, że ze względu na gęstość namiastki pracy Stelki już chyba z nim nie uświadczę Kończę już te dywagacje smarowidłowe, co by nie dać się zwariować. Tak naprawdę wszystkie preparaty proponowane na tym forum są bardzo dobre. Z ciekawości pokusiłem się o przegląd tematów serwisowych na innych forach wędkarskich i naprawdę w niektórych miejscach ubaw miałem jak ch..a. Edytowane 30 Listopada 2016 przez rey 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Dam Tobie taki schemat który jest dobry i zalecany przez Shimano:- oliwka bantam oil idzie na oś główną i kropelke na oporówke.- smar dg01 na okładziny hamulca.- smar dg06 ship idzie na worm shaft.- smar dg10 permalube na przekładnie ( może iść też na worm shaft ale nie za dużo) na przekładnie Dg06 też jest zalecany ale bardzie sie nadaje do przekładni z nowych materiałów.Dopytam jeszcze o jedną rzecz: Konserwację postrzegam kategoriami preparatów IOS, czyli dwa rodzaje oliwki - niskiej lepkości i wyższej oraz smar. Jak można by odnieść smary Shimano do preparatów IOS, bo to są trochę inne idee smarowania. Ta oliwka Shimano jest preparatem o niskiej gęstości i może pełnić funkcję IOS-1? Jeżeli Stradic 2500FB posiada przekładnię ze starych materiałów (Biomaster XTL na pewno) można by ograniczyć się do zakupu trzech preparatów: - oliwka bantam oil - oś główna i oporówka;- smar dg01 - okładziny hamulca;- smar dg10 permalube - przekładnia i worm shaft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Taki zestawik powinien być ok, do twardych przekłdni fajnie też się sprawuje jak kol.przemow napisał stardrag inna jego nazwa to DG04 i taki kompet w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Tu mamy przykład zastosowania smaru shimano: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi