Skocz do zawartości

smary SHIMANO DG1, DG4, DG6, DG10

zenek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość EdekZfabrykiKredek

Smar na oś często dostaje się z przekładni ale czasami też są smarowane celowo.
Generalnie ośka w kręciołach słodkowodnych powinna być nasmarowana oliwką, w kołowrotkach klasy SW to już inna bajka.

Edytowane przez FlyFisherman

Dam Tobie taki schemat który jest dobry i zalecany przez Shimano:

- oliwka bantam oil idzie na oś główną i kropelke na oporówke.

- smar dg01 na okładziny hamulca.

- smar dg06 ship idzie na worm shaft.

- smar dg10 permalube na przekładnie ( może iść też na worm shaft ale nie za dużo) na przekładnie Dg06 też jest zalecany ale bardzie sie nadaje do przekładni z nowych materiałów.

Właśnie o tego typu zestawienie odnośnie smarów Shimano mi chodziło - dzięki.

A Ja tam smaruje sobie oś główną w kołowrotkach, rzadkim bo rzadkim , ale smarem , nie oliwką  ;) .

I jeszcze jedna uwaga do smarowaczy:

- Na lato używam gęściejszych smarów , by nie wypływały mi z kołowrotka w czasie wysokich temperatur;

- Na zimę bardzo rzadkich , by w niskich temperaturach nie tężały.

@rey jak chcesz najwięcej "masła w maśle" to tylko Star Drag na przekładnie :-)

Masz na myśli DG01? Gdzie do dostania w tej niskiej cenie? B)

Tak,bez problemu,te blaszki osłaniające są zabezpieczone takimi sprężynkami,cienka igła i podważasz tą sprężynkę,tylko radzę mieć przygotowane jakieś miejsce,gdzie w razie czego ławo będzie można je znaleźć ;) .

Dzięki, będę czujny ;-)

Edytowane przez rey

Przecież jak te wymienione nie pasują można do NASA napisać żeby użyczyli trochę smaru do statków kosmicznych :-))))

Zima idzie zaraz pojawią się kosmiczne nowości.

Ciekawe jaki smar tej zimy będzie hitem? Penn,Ardent, wszystkie od Siemano, Cal's, Molykote, Super Lube, Daiwy, Starplexy, Mobilichy już były.....to jaki teraz? :-))))

No i pewnie na zime słuch się poprawi i znów te nieszczęsne młynki zaczną wydawać odgłosy w fotelu :-))))

Edytowane przez przemow
  • Like 4

Syntetyczne powinny mieć lepsze właściwości ;-)

Jak pisałem - mam kołowrotki Shimano i chciałbym wybierać w smarowidłach Shimano. Ardent wypada również zachęcająco, tylko, że ze względu na gęstość namiastki pracy Stelki już chyba z nim nie uświadczę   B)

Kończę już te dywagacje smarowidłowe, co by nie dać się zwariować. Tak naprawdę wszystkie preparaty proponowane na tym forum są bardzo dobre. Z ciekawości pokusiłem się o przegląd tematów serwisowych na innych forach wędkarskich i naprawdę w niektórych miejscach ubaw miałem jak ch..a.

Edytowane przez rey
  • Like 1

Dam Tobie taki schemat który jest dobry i zalecany przez Shimano:

- oliwka bantam oil idzie na oś główną i kropelke na oporówke.

- smar dg01 na okładziny hamulca.

- smar dg06 ship idzie na worm shaft.

- smar dg10 permalube na przekładnie ( może iść też na worm shaft ale nie za dużo) na przekładnie Dg06 też jest zalecany ale bardzie sie nadaje do przekładni z nowych materiałów.

Dopytam jeszcze o jedną rzecz:

Konserwację postrzegam kategoriami preparatów IOS, czyli dwa rodzaje oliwki - niskiej lepkości i wyższej oraz smar. Jak można by odnieść smary Shimano do preparatów IOS, bo to są trochę inne idee smarowania. Ta oliwka Shimano jest preparatem o niskiej gęstości i może pełnić funkcję IOS-1?

Jeżeli Stradic 2500FB posiada przekładnię ze starych materiałów (Biomaster XTL na pewno) można by ograniczyć się do zakupu trzech preparatów:

- oliwka bantam oil - oś główna i oporówka;

- smar dg01 - okładziny hamulca;

- smar dg10 permalube  - przekładnia i worm shaft

• 2 miesiące temu...