Kubsonel Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Witam, zaczynam przygodę z muchą i tu moje pytanie pomoze mi ktoś dobrać muchę ?Łowie w osownicy a ryby które chce łowić to pstrągi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Kuba....., ale teraz chyba dasz spokój pstrągom i zaczniesz gdy okres ochronny minie, a najlepiej nie wcześniej niż od lutego.W okresie od lutego do kwietnia skuteczne na pstrągi będą streamery, nimfy (te będą skuteczne cały rok), a sukcesywnie, zależnie od pogody, można wchodzić z mokrymi muchami. A tak w drugiej połowie kwietnia, w maju, aż do końca sierpnia (później okres ochronny) zacznie się najlepsze łowienie na suche muszki. Popatrz tu http://www.qrystian.pl/, poczytaj więcej na forum, poszukaj literatury fachowej bo nie da się tak prosto odpowiedzieć na fundamentalne pytania. Pozdrawiam. Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubsonel Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Tak wiem nie bd ich łowił w okresie ale chce sobie sprzęt kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubsonel Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 A wytłumaczysz co to sucha mucha, nimfa i streamer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 A wytłumaczysz co to sucha mucha, nimfa i streamer? To może zróbmy tak. Dołóż trochę starań od siebie i poszukaj na forum, a także w ogóle w necie, a jak będziesz miał pytania szczegółowe chętnie odpowiem. Tytułem zachęty:- sucha mucha imituje owady płynące na powierzchni wody,- mokra mucha imituje owady w ich różnych postaciach rozwojowych płynące pod powierzchnią wody,- nimfa to larwalna postać owada, na którą łowi się pod powierzchnią,- streamer to imitacja rybek, pijawek,...., a czasem diabli wiedza czego - łowi się na niego tak najogólniej na zasadzie zbliżonej do spinnigu. Tyle w ogromnym uproszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Polecam na początek książkę Adama Sikory "Wędkarstwo muchowe". Powinna rozjaśnić Ci temat. Sam od niej zaczynałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi