Skocz do zawartości

Kormorany - tym razem nie u nas

kardi

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 lata później...

U nas ustalenia, pozwolenia, zezwolenia, gadanie

Szybko i bez zbędnego gadania

Podoba mi się to - gatunek inwazyjny to won

Aż strach pomyśleć, co będzie gdy jakiś kosmita uzna, że jesteśmy na Ziemi gatunkiem "inwazyjnym".:/

Ja rozumiem, że konkurują z nami o rybki (z tą delikatną różnicą, że one nie zabijają ryb w ramach hobby).

Jest w tym nutka barbarzyństwa. Jak jakiś Japończyk upoluje wieloryba czy Islandczyk foczkę, to krew nas zalewa. Ale jak wędkarz zakatrupi kormorana, to bohater.

• Like 3

Jak jakiś Japończyk upoluje wieloryba czy Islandczyk foczkę, to krew nas zalewa. Ale jak wędkarz zakatrupi kormorana, to bohater.

Najwyraźniej nie widzisz różnicy pomiędzy zabijaniem gatunków zagrożonych wyginięciem a kormoranami dla których jedynym zagrozeniem jest śmierć głosowa na naszych wodach.

• Like 4

Najwyraźniej nie widzisz różnicy pomiędzy zabijaniem gatunków zagrożonych wyginięciem a kormoranami dla których jedynym zagrozeniem jest śmierć głosowa na naszych wodach.

Rzeczywiście nie widzę. Każda istota, która staje na drodze gatunkowi ludzkiemu, jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. To tylko kwestia czasu.

A czy odbywa się to w ramach barbarzyńskich tradycji walenia pałą w łeb, czy też pozbawiania życia zwierząt, które w  ramach zaspokajania potrzeb pokarmowych umniejszają populację naszych pupili, którym fundujemy spacer na plecionce...

Dla mnie no kill to no kill.

Edytowane przez fonix
  • Like 2

Rzeczywiście nie widzę. Każda istota, która staje na drodze gatunkowi ludzkiemu, jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. To tylko kwestia czasu.

A czy odbywa się to w ramach barbarzyńskich tradycji walenia pałą w łeb, czy też pozbawiania życia zwierząt, które w  ramach zaspokajania potrzeb pokarmowych umniejszają populację naszych pupili, którym fundujemy spacer na plecionce...

Dla mnie no kill to no kill.

Pisałem już o tym. Jeśli człowiek raz zaczął ingerować w środowisko to w zasadzie dalej "musi" to robić. Przyroda jak chętnie mówią wszelkiej maści domorośli ekolodzy "da sobie radę sama" tylko w wypadku gdy homo sapiens zniknie z naszej planety. Zresztą nie koniecznie trzeba zabijać ptaki. Wystarczy przed zmrokiem spłoszyć z wysiadujące jaja  osobniki z gniazd. Po ciemku nie potrafią wrócić a do rana jaja są wyziębione i nic się z nich nie wylęgnie. A że trzeba coś z tym zrobić to fakt. Nie pamiętam dokładnych danych ale juz parę lat temu było 100.000 par, każda para rocznie odchowuje średnio 1 dorosłego osobnika, a naturalnych wrogow brak. Jeden osobnik pożera 0,5 do 1 kg ryb....dziennie

• Like 1

Rozumiem ze jesteś wegetarianinem w takim razie?

Nie pałam po prostu nienawiścią do zwierząt, które kierują się instynktem. One nie zbijają ryb dla zabawy.

A piłem do "no kill" jako idei tego forum. To czy jestem wegetarianinem czy cyklistą nie ma tu nic do rzeczy. Nie zobaczysz mnie z filetem ani ptakiem chwyconym za gardło.

Nie pałam po prostu nienawiścią do zwierząt, które kierują się instynktem. One nie zbijają ryb dla zabawy.

A piłem do "no kill" jako idei tego forum. To czy jestem wegetarianinem czy cyklistą nie ma tu nic do rzeczy. Nie zobaczysz mnie z filetem ani ptakiem chwyconym za gardło.

Ideą tego forum jest C&R nie no kill a to nie to samo.

• Like 3

Czytałem kiedyś w "WŚ" artykuł o tym, że kormorany same w sobie ani dynamiczny wzrost ich populacji nie są przyczyną zmniejszania się pogłowia ryb w naszych wodach a paradoksalnie tegoż czynionego ludzką ręką skutkiem. Brzmi na pierwszy rzut oka bezsensownie, ale argumenty do mnie trafiły.