Bujo Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Witam, Domyslam sie, ze jakies roznice pomiedzy roznymi kreciolkami musza byc. Tak wiec zastanawia mnie, ktory pozwala na najdalsze rzuty jednoczesnie wykreslajac plecionke i zostawiajac zylke, tak minimum 0.25mm. Jako,ze to ja zakladam watek to prosze stanowczo o nie wymienianie Stelli bo wszystkie sa do d..y zas Milena do gabloty. Pozdrawiam, Bujo Edytowane 10 Listopada 2014 przez Bujo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Wyższa i średnia półka Daiwy R4 -exist, certate,luvias itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Według mnie, to młynki z szeroką szpulą. Przede wszystkim. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Chyba z tych, do tego typu zastosowań czyli, surfcasting . Edytowane 11 Listopada 2014 przez robert67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Wg mnie kolowrotki kiepsko rzucaja. Ps duza i dluga szpula? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacp Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Najdalej rzucisz tym, który ma nawinięte najwięcej żyłki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Wydaje mi się, że Rilex Rex 64 przebija wszystkie, łącznie z tymi co mają krawędzie szpuli pokryte: tytanem, złotem, oszlifowanymi kryształkami Swarovskiego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Z tego co pamietam z wywiadu z jednym z zawodników. Parametry są dwa:1. Średnica szpuli - im wieksza tym lepiej.2. Sposób nawijania żyłki - tu jest sporo do zrobienia, i pamięć już szwankuje , chyba chodziło o to, że zwoje nie mogą się zakleszczać i chyba "slow oscillation" było najlepsze.Oczywiście do Ad. 1 - wymagana odpowiednio duże przelotka wejściowa, no i cała reszta. Choć oczywiście raczej do łowienia sie ten sprzęt średnio nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Witam, Panowie, pytanie jest jak najbardziej powazne, jak ktos lowi na duzych rzekach czy z brzegu na jeziorach to wie o co chodzi. Zylki nawijam zawsze duzo,tak ze 150 metrow ale jakos nigdy konca nie widzialem. Rex ciut za blisko, pare metrow ekstra by sie przydalo. Tak by bylo precyzyjniej- zawezmy kolowrotki do rozmiaru 4000 w Shimano I daiwa badz inne odpowiedniki, cos co ma max 400 gram. Bujo Edytowane 10 Listopada 2014 przez Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Do plażowania za sreberkiem , a jak wiadomo ''tam'' liczy się każdy metr znakomicie u mnie sprawują się Twinki SW 2009r 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 A oprócz kołowrotka wspomniał bym też min. o odpowiednim uzbrojeniu kija i pierwszej przelotce adekwatnych rozmiarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 A oprócz kołowrotka wspomniał bym też min. o odpowiednim uzbrojeniu kija i pierwszej przelotce adekwatnych rozmiarów Czyli eseks 20 startowa mam rozumiec? Ja mam te niby stare i juz niemodne podejscie na jerkbaicie bo w wiekszosci wedek 30 na starcie ( wedki 17-25 lbs) Bujo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 No właśnie - rzuca zestaw.U mnie w przypadku żyłki sprawdzało się najlepiej zastosowanie kołowrotka "za małego" w stosunku do przelotki wyjściowej, czyli Daiwy 2500R i kija uzbrojonego od 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Poprosmy Dannego Moescopsa, niech sie zaloguje na naszym forum i cos podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Rex ciut za blisko, pare metrow ekstra by sie przydalo. Michał to może KISU SPECIAL EDITION: http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/13804/cPath/23_155_1814/surf-fishing.html Gdyby był za duży według indywidualnych potrzeb można dopasować opcję zmniejszania: http://www.naszemargo.pl/przedmioty.php?typ=rozdzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Michał to może KISU SPECIAL EDITION: http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/13804/cPath/23_155_1814/surf-fishing.html KISU-SP-COMPEEDITION_ima2.jpg KISU-SP-COMPEEDITION_ima3.jpg Gdyby był za duży według indywidualnych potrzeb można dopasować opcję zmniejszania: http://www.naszemargo.pl/przedmioty.php?typ=rozdzki Szkoda, ze Loop nie robi kreciolkow pod spina, z tego to by dopiero latalo Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Szkoda, ze Loop nie robi kreciolkow pod spina, z tego to by dopiero latalo Bujo I całe szczęście, że nie robi, spotkał by je los Stelli... Michał - tobie jest potrzebna nauka rzucania, młynek tu nic nie pomorze... 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Daiwa BasiaDaiwa Tournament SSShimano Aero Technium Takie wez pod uwage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 calkiem powazna odpowiedz sam kolowrotek nic nie da, tu musi dzialac caly zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Jeśli naprawdę walczymy o każdy metr i mamy potrzebę sięgnąć jak najdalej i to jest priorytet.. to powiedz dlaczego skreślamy plecionkę?! Dajemy przypon strzałowy z linki która ogarnie wyrzut i jako główna np PE 0.8 8x varivasa. Czy co tam potrzeba, bo pytanie dziwnie tajemnicze.Różnice pomiędzy kręciołami do spiningu są naprawdę nieduże, rozważając kręcioły do 4000.Tu najwięcej zdziałać można wędziskiem + odpowiednia linka. A zmiana samego kołowrotka niewiele wniesie. Chyba że rozważasz coś z modeli 'karpiowych' ale to nie są konstrukcje do łowienia z ręki Edytowane 10 Listopada 2014 przez shavt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 No właśnie - rzuca zestaw.U mnie w przypadku żyłki sprawdzało się najlepiej zastosowanie kołowrotka "za małego" w stosunku do przelotki wyjściowej, czyli Daiwy 2500R i kija uzbrojonego od 30.U mnie dokładnie tak samo.Jak żyłka 0,25mm lub grubsza,a w dodatku niska temperatura - trzydziestka musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Chciałbym napisać, że UsReel SuperCaster rzuca najdalej jak sama jego nazwa wskazuje ale jeszcze nie testowałem więc nie mogę Jedno jest pewne szpulkę ma nadnaturalnie szeroką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) Zakładając, że zestaw jest dobrze zestrojony i optymalnie uzbrojony z przelotką otwierającą 30:- wersja ekonomicznaDaiwa Tournament Whisker SS 1600 ( bardzo długo uważana za najlepszą i używana przez rzutowców w zawodach)Osobiście używałem jej całe lata (ok 8lat) na trocie i szczupaki i wciąż nie było widać śladów zużycia mechanizmu...(układ fosforobrąz na stal - jest chyba wieczny )Zamiast łożyska w rolce, cała rolka jest z sic-a i mimo jego (łożyska) braku nic się nie skręca itdkoszt zakupu nowego,- młynek ok 99$ szpula zapasowa ok 29$ - wersja mniej ekonomiczna ale wciąż nie w 1000$ - niestety tylko rynek wtórny- ceny na jb.pl od 700 do 1500złDaiwa Tournament Z 3000 iT lub iTW (różnica tylko w korbie)Ten sam kształt i wielkość szpuli i nawój W przeciwieństwie do tańszej wersji posiada oporówkę, nie jest z plastiku, choć trzeba powiedzieć że ten plastik (kompozyt) w tańszej wersji jest ponad przeciętnie wytrzymały... Obydwa młynki jak pisze producent można używać w solance Jest duża różnica w kulturze pracy obu młynków oczywiście na rzecz kanciaka (Zit) ale ładniej układa żyłkę tańszy braciszek i to jego właśnie polecam bo wszystkie mankamenty tzw kultury pracy to mankamenty "fotelowe" których w kręceniu nad wodą po prostu nie odczujesz. Edytowane 11 Listopada 2014 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MALIN. Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Podpisuję się pod wypowiedziami kolegów, którzy twierdzą , że to raczej nie sam kołowrotek wykonuje rzuty. Uważam też, że dobra plecionka zagwarantuje dalsze i celniejsze, kij chyba w tej operacji odgrywa najbardziej znacząca rolę Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Zastanawiające jest ze wszyscy skupiają sie na sprzęcie, ok głownie o kołowrotek było pytanie, ale warto chyba wspomnieć o samej technice rzutu. Wbrew pozorom rzucać tez trzeba umieć. A co do kolowrotka to- średnica szpuli- masa szpuli - odpowiednie łożyska na podparciu szpuli - odpowiednie smarowanie lozysk szpuli- teraz można by przejść do kija i technik rzutowych 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi