romani Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Z tego co pamietam z wywiadu z jednym z zawodników. Parametry są dwa:1. Średnica szpuli - im wieksza tym lepiej.2. Sposób nawijania żyłki - tu jest sporo do zrobienia, i pamięć już szwankuje , chyba chodziło o to, że zwoje nie mogą się zakleszczać i chyba "slow oscillation" było najlepsze.Oczywiście do Ad. 1 - wymagana odpowiednio duże przelotka wejściowa, no i cała reszta. Choć oczywiście raczej do łowienia sie ten sprzęt średnio nadaje.Jeżeli zastosujesz się do wypowiedzi doktorka na pewno odniesiesz sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) A może wziąć pod uwagę rozmiar 5000 w Shimano? Jeżeli tylko żyłka, w dodatku nie mówimy o pajęczynkach tylko konkretnym rozmiarze to nie powinieneś ograniczać się do rozmiaru 4000. Wiem, że będzie cięższy, ale nie wiem o ile. Przy żyłkach jakimi zapenie łowisz wysokość i szerokość szpuli będą miały największe znaczenie. Jeżeli po rzucie i osiągnięciu pewnej odległości i odwinięciu się pewnej ilości żyłki do rantu pozostaje powiedzmy 1cm to żyłka będzie się z wielkim trudem zsuwała w kołowrotka. Nie wiem czy jasno tłumaczę to podam przykład.. Kołowrotek wielkości 500 z nawiniętą żyłką np 0,45 - wejdzie na takiego pewnie z 50m Kołowrotek wielkości 8000 z nawiniętą żyłką np 0,08 - wejdzie na niego pewnie kilka kilometrów .Po wysunięciu przynęty na identyczną odległość na tym mniejszym do rantu będzie brakowało np 2cm, gdy na tym drugim zaledwie 1mm. W jednym przypadku żyłka może iść dalej z wyraźnym oporem a w drugim będzie spadała ze szpulki luźnymi zwojami.Odpowiadając na tytułowe pytanie... może jakiś Stradic/TP z końcówki lat 90? One miały wtedy takie długie szpule, choć niezbyt szerokie...Bujo, jakiej średnicy żyłkę nawijasz pod te Twoje mutantopstrągi? (nie wiem czy nie przegapiłem, czy nie napisałeś) Edytowane 19 Listopada 2014 przez Jack__Daniels 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granturismo Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Firma Shimano do łowienia ryb z uwzględnieniem długich rzutów (morskie bassy z brzegu) proponuje zestaw: kołowrotek AR-C Aero z kijem AR-C type VR.I na swej stronie, chyba jako jedyna, podaje konkretne długości rzutów (co prawda w jakiejś hali) zamiast nic nie mówiących określeń "lata jak ta lala" , "po horyzont" czy "w siną dal" .Dokładnie!Shimano podaje w swoich katalogach, że to obecnie najlepszy na świecie zestaw do dalekich rzutów z brzegu. Jeśli dobrze pamiętam to 7 gramowym ciężarkiem osiągano coś koło 90 metrów, zaś 20 gramowym rzucano już ponad 140m!Po Nowym Roku planuję zamówić ten zestaw i dodatkowo plecionkę AR-C. Zobaczymy jak się sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cipstiger Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Firma Shimano do łowienia ryb z uwzględnieniem długich rzutów (morskie bassy z brzegu) proponuje zestaw: kołowrotek AR-C Aero z kijem AR-C type VR.I na swej stronie, chyba jako jedyna, podaje konkretne długości rzutów (co prawda w jakiejś hali) zamiast nic nie mówiących określeń "lata jak ta lala" , "po horyzont" czy "w siną dal" .Mam te kręcioły AR-C XG jak dla mnie rewelka .Rzuty do 70 metrów żaden problem no i nawój 111 cm też robi wrażenie .Pomyśl na tym może się przyda. Edytowane 24 Grudnia 2014 przez cipstiger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Zaciekawiliście mnie. Tego Aero jeszcze nie testowałem a chrupnąć za horyzont lubię. Ciekawe czy wersje JDM są. Poszukam.Juz wiem. Są. Prawdopodobnie identyczne. Zastanawia mnie tylko, dlaczego Shimano z plastiku Ci4+ i z sześcioma łozyskami kosztuję ponad tysiąc złotych ???Za 1200,00 można już dużo lepszego twinka czy vańka ustrzelić. Edytowane 24 Grudnia 2014 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cipstiger Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zaciekawiliście mnie. Tego Aero jeszcze nie testowałem a chrupnąć za horyzont lubię. Ciekawe czy wersje JDM są. Poszukam.Juz wiem. Są. Prawdopodobnie identyczne. Zastanawia mnie tylko, dlaczego Shimano z plastiku Ci4+ i z sześcioma łozyskami kosztuję ponad tysiąc złotych ???Za 1200,00 można już dużo lepszego twinka czy vańka ustrzelić.W tamtym roku w maju z cłem i wysyłką coś około 300 dolców płaciłem a co do wersji JDM jestem ciekaw bo u mnie pisze Malezja ale jak masz linka do stronki z JDM chętnie popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 JDM też pewnie Malezja. JDM nie znaczy Made in Japan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zrobiłem rozeznanie z tymi Aero.http://fish.shimano-eu.com/content/eu/en/Home/about-us/articles/speed-machines.html Czyli są 2 modele. Tańszy o około 40 EUR ma korbę przetykaną a nie wkręcaną, 1 łożysko mniej (nieistotne - w pokrętle) i brak szpulki AR-C. Za to ma szpulkę dodatkową.Generalnie szpulek zapasowych nie używam . Zamawiam jednego z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Witam, Dziekuje wszystkim za sugestie. Lowiska o jakim pisze nie mozna absolutnie nazwac pstragowym rajem, nie lowi sie dziesiatkow ryb dziennie czy nawet podczas calego wyjazdu, 1-3 brania w ciagu kilku wieczornych godzin to max czego mozemy oczekiwac, czesto wracamy bez niczego. W zeszlym roku bylismy tam niecale dwa tygodnie, przez ten czas na minimum 30 wedkarzy lowiacych na rzece codziennie padla moja 72, Kuby 60 i 2-3 ponad pol metra u Szwedow, nie sprzyjala gorac lejacasie z nieba, niska woda czy brak opadow, mialem kilka innych ryb ale sie pospinaly. Tak na prawde kazdego roku ucze sie czegos nowego, w zeszlym wreszcie zrozumialem jak ma wygladac i pracowac wahadlowka bo na nie biora najchetniej ale straty sa przeogromne, z kilkunastu sztuk zostalo mi dwie sztuki juz pierwszego dnia. Oczywiscie moge te ryby lowic w jeziorze, wiem gdzie sa, wiem na co biora ale ja uwielbiam lowic na rzece, brodzac tam gdzie inni nie docieraja, schodzic na chwiejnych nogach bo sil braknie, to moj fishing, w kapitalnej sceneri ze strasznie ciezkimi do zlowienia rybami Wymagania sprzetowe w zwiazku z powyzszym sa bardzo duze tak by wykorzystac na maxa te pare walniec przez wyjazd, co roku zabieram nowa wedke celem wyprobowania, do igorowych blach Taiaha jest idealna i watpie bym cokolwiek lepszego znalazl, pod woblery na ten rok czeka XLS 11' 3 czesci i 20 lbs ale tu zupelnie inna konstrukcja, o wyraznie delikatniejszej szczytowce i pelniejszym ugieciu przy wyrzucie, powinien byc super do lzejszych i automatycznie gorzej latajacych woblerow jak Rapala Flat Rap 8-10 cm, Team Esko czy Scatter Rap Countdown plus jak zawsze polskie rekodzielo. Te Shimaniaki z ostatnich postow wydaja sie ciekawe, sa tak niemilosiernie brzydkie, ze powoli zaczynaja sie podobac natomiast zakielkowalo jeszcze cos innego w glowie czyli kreciolek karpiowy, taka Ultegra 5500 cos tam ci14 wazy 20 gram wiecej niz Metaroyal jakiego obecnie uzywam, jest stworzona do dalekich rzutow, mogla by tez byc uzyta do trola zamiast multika bo pomiesci wystarczajaco zylki, wedke trzeba by jedynie inaczej uzbroic czyli zaczac od jakiegos Torzite 40, inaczej nie bedzie mialo sensu bo zylka sie zdlawi, tak naprawde mam tyle super wedek, ze moge sobie pozwolic na uzbrojenie czegos pod jednym katem, jest jeszcze kilka miejsc gdzie lowie a braknie zasiegu nie wspominajac o wszelkich morskich spindolino czy nawet spinie za trotkami. Rozumiem tez ze z feniksow na esseksach od 20 lata po horyzont ale moje horyzonty sa zdecydowanie dalsze Jak juz sie z wszstkim uporam i pozbroje to dam znac. Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 No Michał grubo jedziesz Torzite 40,- ta jedna przelotka będzie droższa od całego blanku i reszty komponentów No i widać teraz jasno, że Ty po prostu nie lubisz małych otworków jak inni wielbiciele Esseksów,- u Ciebie musi być konkretna dziura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 No Michał grubo jedziesz Torzite 40,- ta jedna przelotka będzie droższa od całego blanku i reszty komponentów No i widać teraz jasno, że Ty po prostu nie lubisz małych otworków jak inni wielbiciele Esseksów,- u Ciebie musi być konkretna dziura Arku, Jak sie wie gdzie kupic to Torzite jeno ciut drozsze od Sic w stalowej ramce ( 40 na dwoch stopkach kosztuje 200-250 zl, pozniej pojdzie 25 na pojedynczej, 16 itd wiec jakiejs strasznej tragedi nie ma) Male dziurki dobre dla malych chlopcow..... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Dwustopkowa 40 to ma chyba (nie jestem pewien) wysokość Y30 ,- ale cenę znalazłeś imponującą "niskością' oczywiście.Ja także lubię dłuższe bardziej wszechstronne stożki Mówisz "małe dziurki dla małych chłopców" to na tej kanwie można powiedzieć a duże dla mitomanów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Nie chodzi o sama wysokosc ale tez o rozmiar ringa, Torzity masz dwa rodzaje: niska - faktycznie wysokosc podobna, wysoka to juz prawie 8 cm przy Y30 okolo 6 cm, przy takiej wielkiej szpuli musi byc 40 Jesli sie zdecyduje na taka opcje bo w gre jeszcze wchodzi ten spiningowy Shimaniak i Torzite na jednej stopce od 30 to niewatpliwie sie z ''mitami'' rozprawie chociaz slyszalem juz jak to karpiarze sie nie znaja bo od y20 tez by tak samo daleko latalo Pamietajmy tez, ze caly czas mowimy o zylce w okolicy 0.30mm a nie cod miod i malina japonskich hyper plecionkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 "Rozumiem tez ze z feniksow na esseksach od 20 lata po horyzont ale moje horyzonty sa zdecydowanie dalsze :)" "Pamietajmy tez, ze caly czas mowimy o zylce w okolicy 0.30mm a nie cod miod i malina japonskich hyper plecionkach :)" Michał,albo starasz się sam sobie zaprzeczyć,albo nie dostałeś kartki z życzeniami od Phenixa Ja cię rozumiem dokładnie,bo co ma żyłka 0,30mm od spasingu od 20?,Wiadomo,że nie działa,no chyba że idzie o nieszczęsnego Phenixa ,bo Eesex to już pełnia nieszczęścia Zapewniam ,że twoja Tajka zadziała na Esexach od 25KL z łagodnym stożkiem pod mocną żyłą,jak i od 20Y pod hyper malinowymi japońskimi pleciugami. Tak na serio to najlepszego w Nowym Roku i niech pstrągale pod 80cm łamią ,obojętnie chińskie CD-ki ,czy tajwańskie Phenixy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Rafale, Ponabijac sie czasem trzeba, smiech na dobre tylko robi Wedkarze maja rozne fanaberie, jedni buduja hyper cud customy na blankach do 3.298 gr wyrzutu z grafitu o jakim inzynierom w NASA sie nie slyszalo, inni jak ja kombinuja w druga strone Ja bym chetnie uzywal owych cud plecionek ale najzwyczajniej w swiecie w miejscach jak moje sa do d..y, w starciu z kamieniami przegrywaja z kretesem aczkolwiek zycie z nimi i tak by bylo trudne bo ja na lososiowate zdecydowanie wole zylki. Tak na prawde to moim jedynym celem jest by dorzucic do jednego wielkiego kamulca przy ktorym zatrzymuja sie pstragi ( w wypadku woblera to by nim rzucic na tyle daleko by splynal pod owy kamulec), od tego sie zaczyna zabawa, jak nie poprowadze przynety tam gdzie sa ryby to nie pomoze nawet najlepszy wobler od Krola Juliana, Rapali czy Salmo, jak poplyna lodka to sie splosza bo to cwane bestie Ryby 80 sa zdecydowanie w zasiegu ale moj sprzet ma dac mi realna szanse na skuteczna walke z ryba nawet metrowa bo nigdy bym sobie nie darowal takiego potwora, to sa priorytety, reszta nie jest wazna, czy leci na pysk, ile wazy, ile kosztuje, ma robic nawet jak w miedzyczasie jest ciezko Pozdrawiam i wielkich ryb w nowym roku Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Michał.Fabrycznie zbrojona Taika ogarnie to, jak sądzę, chociaż pewności nie mam. Nie mam takiego "kamienia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Michał.Fabrycznie zbrojona Taika ogarnie to, jak sądzę, chociaż pewności nie mam. Nie mam takiego "kamienia" Woblerami nie ogarnie, lowilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 No i o o to właśnie idzie, aby dzialało w szczególnych warunkach.Mam łowisko z bolcami po 80cm(,są też większe)na rafie ,która zaczyna się ok 30-40m od brzegu pizgać trzeba po ok 60m lekko ,bo szeroka jest franca .Plećkę odcinam po kazdym łowieniu lub w trakcie po 3-5m,chyba że rwę .Nie wyobrażam sobie łowów żyłką nawet na dużych ringach ,bo nie osiągnę tej odległości.No ale bolek pod 80cm to nie pstrąg 70cm, ten pierwszy padnie szybko pod japońską pajęczyną 20lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Michał, to jest podobno jeden z najbardziej popularnych kołowrotków w USA jesli chodzi o surfcasting ( w którym to z kolei surfcastingu chodzi o dalekie rzuty jak wiadomo ): http://www.tackledirect.com/daiwa-ems5000a-emblem-shot-spinning-reel.html skoro popularny, to i tani... pod tą żyłke 0.30 moze by się nadał. Aha waga młynka 650 gr więc nawet ciężką Taiahe wyważy . Przy okazji będziesz sobie mógł połowić z plaży albo z z jakiś skałek w morzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Friko, Taiaha lekka wedka, ultegra badz jej japonski odpowiednik waza ponizej 450 gram, sa jeszcze inne wynalazki 100 gram lzejsze ale nie maja hamulca Tak apropo Taiahy, nie robila by na malych i lekkich przelotkach, szczyt musi byc ciezkawy bo inaczej dolny c/w tylko sie zwiekszy co realnie nie pozwoli rzucac na zadowalajace odleglosci woblerami jak Team Esko czy Flat Rap a tak jakos to dziala szczegolnie w drugim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lokoko83 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Nie wiem czy ktoś pisał bo nie czytałemdaleko rzuca się z gwiazdy ale to trzeba umieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Moze cos takiego. Przy tak pojemnej szpulce mala waga, nie bedzie meczyc lapy, cena smieszna, moze warto sprobowac.http://www.ebay.de/itm/Shakespeare-Supreme-XT-40-Magnesiumrolle-9-1-Lager-/231357103453?pt=DE_Sport_Angelsport_Angelrollen&hash=item35ddf53d5dgdyby kolor nie pasowal tohttp://www.ebay.de/itm/MAG-PRO-4500-MAGNESIUM-ANGELROLLE-10KL-ALUMIN-E-SPULE-/380865345486?pt=DE_Sport_Angelsport_Angelrollen&hash=item58ad57f7ceKiedys czytalem o nich na rosyjskiej stronie, cos typu fisching test z sesjami rozbieranymi, dobrze o nich pisali. Edytowane 3 Stycznia 2015 przez grunwald1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zamiast teoretyzować myślę, że lepiej zostawić zamysł Michała do zrealizowania bo wtedy będzie wiadomo czy ukladanka poszczgólnych parametrów wędki i kołowrotka sprawdziła się w boju czy była tylko koncepcją przejściową i musi dalej ewoluować.Osobiście bardzo szanuje indywidualne podejście do takich wyzwań, szczególnie jak są pod prąd ogólnemu trendowi... Bo ogólne trendy są zawsze jakimś uniwersalizmem jak uniwersalny rozmiar polskich pstrążków czyli ok 30 cm gdzie 40 jest już kabanem a 50-tak świętem i wielkim sukcesem... Powodzenia Michał i daj znać jak ten "nie pstrągowy' zestaw sprawdził się na wielkich pstrągach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Witam, Jak widac na tym przykladzie moj rodbuilding odstaje i to znacznie od obowiazujacych trendow jak: - ile gram glowka plus jaka guma- na jeziorowe sandacze, ktorych i tak nie ma - na rzeczne sandacze, ktorych nie lowie a jak ostatnio probowalem na Bugu to wiekszosc zlowilem na zylke, miekkim wedziskiem, nie potrzeba bylo zacinac, kazdy mial 10 cm rippera mannsa gleboko w paszczu- super, hyper wykalaczki na okonie, wzgregi, kielbie czy jazgarze bo najdelikatniej mowiac to nie moj swiat, swiat jakiego i tak nigdy nie zrozumiem- wedki na bolenie, bo ich nie ma tam gdzie mieszkam wiec automatycznie nie lowie a jak bym mial lowic to jest kilka kapitalnych Batsonow- jerkowki na szczupaka co wszystko obsluza, najlepiej robione na blankach jigowych, wedle mnie zupelnie sie do tego celu nie nadajacych badz pobitych przez kazdego mag bassa 25-30 lbs- wedki na pstragi wielkosci sredniej badz malej, na rozne jigo cos tam ( lowie takimi przynetami ale mam muchowke )- wedki do rzutow po horyzont, bo jak pisalem moje horyzonty sa bardzo dalekie i nie wystarczy Tak wiec w tym wypadku zostaje mo kombinowanie jak dodac kilka-kilkanascie metrow na jedno lowisko gdzie lowie max 40-50 godzin rocznie ( zakladajac, ze wyjazd dochodzi do skutku). Tak czy inaczej jedna z dwoch koncepcji zostanie wprowadzona w zycie na balnku CD XLS 3-psc 11' 20 lbs: - shimano areo 4000 ci4, startowa torzite 30, reszta sporawa- shimano ultegra 5500 ci4, torzite 40, 25, 16, 12 i cos tam dalej, tez sporawe, ta druga tym trudniejsza bo oprocz dalekich rzutow wedka musi spelniac wszelkie inne zalozenia jak mocny dolnik by zylka zaciac z duzej odleglosci, ''dobre'' ugiecie co by ryba nie szalala za bardzo itd Coz z tego wyjdzie, jak bedzie trzeba to sie przezbroi, niewatpliwie za kilka miesiecy dam znac jak bedzie gotowe ale droga do customa jakiego zamierzam zrobic bedzie dluga bo to co umyslilem mnie samego przyprawia o bol glowy a kolejne 4-5 blankow tez czeka w kolejce Pozdrawiam, Bujo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zastanawia mnie jedno. Ile metrów zasięgu możesz zyskać i, czy rzeczywiście nie można tego "obejść" w inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi