Skocz do zawartości

Z jakiego kolowrotka rzuca sie najdalej?

Bujo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak widac na tym przykladzie moj rodbuilding odstaje i to znacznie od obowiazujacych trendow jak: 

- ile gram glowka plus jaka guma

- na jeziorowe sandacze, ktorych i tak nie ma 

- na rzeczne sandacze, ktorych nie lowie a jak ostatnio probowalem na Bugu to wiekszosc zlowilem na zylke, miekkim wedziskiem, nie potrzeba bylo zacinac, kazdy mial 10 cm rippera mannsa gleboko w paszczu

- super, hyper wykalaczki na okonie, wzgregi, kielbie czy jazgarze bo najdelikatniej mowiac to nie moj swiat, swiat jakiego i tak nigdy nie zrozumiem

- wedki na bolenie, bo ich nie ma tam gdzie mieszkam wiec automatycznie nie lowie a jak bym mial lowic to jest kilka kapitalnych Batsonow

- jerkowki na szczupaka co wszystko obsluza, najlepiej robione na blankach jigowych, wedle mnie zupelnie sie do tego celu nie nadajacych badz pobitych  przez kazdego mag bassa 25-30 lbs

- wedki na pstragi wielkosci sredniej badz malej, na rozne jigo cos tam ( lowie takimi przynetami ale mam muchowke )

- wedki do rzutow po horyzont, bo jak pisalem moje horyzonty sa bardzo dalekie i nie wystarczy

Tak wiec w tym wypadku zostaje mo kombinowanie jak dodac kilka-kilkanascie metrow na jedno lowisko gdzie lowie max 40-50 godzin rocznie ( zakladajac, ze wyjazd dochodzi do skutku). 

Tak czy inaczej jedna z dwoch koncepcji zostanie wprowadzona w zycie na balnku CD XLS 3-psc 11' 20 lbs:

- shimano areo 4000 ci4, startowa torzite 30, reszta sporawa

- shimano ultegra 5500 ci4, torzite 40, 25, 16, 12 i cos tam dalej, tez sporawe, ta druga tym trudniejsza bo oprocz dalekich rzutow wedka musi spelniac wszelkie inne zalozenia jak mocny dolnik by zylka zaciac z duzej odleglosci, ''dobre'' ugiecie co by ryba nie szalala za bardzo itd

Coz z tego wyjdzie, jak bedzie trzeba to sie przezbroi, niewatpliwie za kilka miesiecy dam znac jak bedzie gotowe ale droga do customa jakiego zamierzam zrobic bedzie dluga bo to co umyslilem mnie samego przyprawia o bol glowy a kolejne 4-5 blankow tez czeka w kolejce :)

Pozdrawiam,

Bujo

Na którego Aero się decydujesz? Ci4+ ARC czy sporo tańszego Ci4+ ? Bo jest jeszcze Aero Fa za 4-5 stówek ale to tylko 3 łożycha i brak łożyska w rolce. Waga też zdecydowanie większa. 330 gramów kontra 280 kontra 250 w najdroższym ARC. Sam stoję przed podobnym dylematem. 

Jesli skieruje sie w strone opcji pierwszej czyli mniejsze przelotki to kupie aero z japoni z mniejszym przelozeniem bo i tak nawija wystarczajaco do moich potrzeb chociaz na chwile obecna blizej mi drugiego rozwiazania czyli ultegry 5500 z ci4 :) zupelnie nie boje sie trwalosci bo ojciec na zlego stradica lowi juz 10 lat i wszystko w porzadku :)

Żeby nie zakładać podobnego tematu napiszę tutaj.

Szukam kołowrotka do Daiwy Exceler 2.4m 2-10g w cenie do 200zł. Z tych które mi wpadły w oko to Spro Passion FD 740 Match. Nie znalazłem podobnego w tej cenie z płytką i szeroką szpulą. Może macie coś innego to polecenia?

• 2 miesiące temu...

Witam,

I tak to koniec koncow zapupilem nowy kreciolek ale zostalo jak zawsze czyli TP, trafil sie '11 4000XG, pomysle nad jakas wieksza szpula 5000. CD-k idzie w takim razie od 30 Torzite :)

Zobaczymy jak to bedzie dzialalo za pare miesiecy :)

Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za rady.

Bujo

Jedyna szpula pasujaca do S-12 o wiekszej srednicy (54 vs 51 mm) to Biomaster C5000 z modelu Biomaster 11 JDM.

Takze wybor masz prosty :D

• Like 1

W sensie, że lekki wymach, a przynęta ląduje w trzcinach?

Jeżeli rzucasz Biomistrzem to ile od trzcin lądują przynęta?

W tym sensie, że przy podobnym wymachu przynęta leci dalej. 

Myslę, że rzuty w porównaniu do Biomastera 4000 i Strena 20 Lb są do 20-30 % dłuższe.

W tym sensie, że przy podobnym wymachu przynęta leci dalej. 

Myslę, że rzuty w porównaniu do Biomastera 4000 i Strena 20 Lb są do 20-30 % dłuższe.

Interesujące.

Zakładając, że jestem w stanie rzucić jakieś 50m zestawem sandaczowym (czyli jakiejś 20g+guma) to w tym przypadku poleciałoby na +-65m? W moim przypadku oznaczałoby to rzut na drugą stronę główki, która jest poniżej :).

Jak będziesz miał kiedyś chwilę i możliwości to nawiń dwie takie same plecionki  na dwa różne kołowrotki i przekładając je do tej samej wędki porównaj odległości. Ciekawe jaki będzie wynik...?