Skocz do zawartości
  • 0

Co zrobić gdy sandacz nie bierze ?

lacroix812

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Powoli dojdziemy do wedki elektrycznej :P jak nie chca brac to zmiana wedki nie pomoze.Czlowiek po sutej kolacji tez nie ma ochoty na zarcie i wyglupy, uwali sie na sofie i nie robi nic.Musisz trafic na czas kiedy bedzie glodny i bedzie zerowal.Proponuje przeznaczyc kilka dni od wczesnego ranka do nocy i "przetrzepac" ksiazkowe miejsca.Sam sie borykalem z tym problemem, ryba jest ale nie bierze, spedzalem 24h nad woda, po kilku wypadach wiedzialem mniej wiecej, gdzie o ktorej i na co.Do tego dochodzi okres w ktorym lowisz, w sobote poswiecilem caly dzien, miejsca w ktorych byly nie daja juz ryb poza przypadkowymi maluchami, ryba zmienia miejsca, woda zimna ryba schodzi glebiej na spokojniejsza wode aby nie tracic energi na walke z nurtem (tam mi sie wydaje) rusza w okreslonych godzinach na stolowke i zre ile wlezie.Co zrobic gdy sandacze nie biora? Lowic i szukac, szukac i lowic, a moze juz sa wylowione?Zauwazylem w nocy brak drobnicy przy opaskach i w klatkach, skoro nie ma drobnicy to i na sandacze nie liczylem, no i nie przeliczylem sie, w miejscu gdzie wyciagalem kilka sztuk w godzine (odpowiednia godzina, na ktora czeka na nawet 3 godziny, ale wiedzialem ze nadejdzie) przez kilka godz jakis maluszek z patrolu sie uwiesi.Szukaj spokojnej glebokiej wody,podpatrz gdzie lowia grunciarze.

• Like 2

• 0

Jeżeli jest nawiedzony to w jakie najczęściej miejsca idzie się chować. ?

Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.

Jeżeli jest nawiedzony, to raz na trzy rzuty przynętę należy zanurzyć w H2O św. Żeby złego odegnać. :)

Mam nadzieję że odpowiedź była wyczerpująca? :)

Swoją drogą zastanawiam się, czy my zawsze musimy być skuteczni? Czy zawsze musimy pozyskać wodne białko? Czy jeśli ryby nie biorą, nie lepiej zwinąć majdan i wrócić do domu? Ew. kazać kobicie schabowe usmażyć.

• 0

Każda woda rządzi się swoimi prawami, mając ostanio trochę czasu poświęciłem go na zabawe z zębatymi potworami. Pływając pięć dni pod rząd ryba w każdym kolejnym dniu łowiona była w innych miejscach po zaliczonym braniu lub wyciągnietej rybie brania zanikały i znowu trzeba było szukać nowych miejsc. Nie należy sie poddawać tylko szukać i kombinować !

• 0

jeśli znajdziesz jakieś górki z twardym dnem to mozna z opadu poprubowac, musialbys z echo posmigac i obadac co i jak.. jak jest go sporo to mozna na zywca sprobowac ( na ukleje) smialo splawikowe zestawy ze zbrojeniem jak jest tylko 3m max . pozdro

A jak jest go jeszcze więcej to można agregatem spróbować.

• Like 1

• 0

jeśli znajdziesz jakieś górki z twardym dnem to mozna z opadu poprubowac, musialbys z echo posmigac i obadac co i jak.. jak jest go sporo to mozna na zywca sprobowac ( na ukleje) smialo splawikowe zestawy ze zbrojeniem jak jest tylko 3m max . pozdro

ogarnij sie i przeczytaj na jakim forum jestes, dziekuje w imieniu wspolnoty jerkbaita

• Like 6

• 0

Ostatnio pięć dni na wodzie pierwsze dwa średnio z rybami trzeci eldorado czwarty i piąty dzionek cienko.Pogoda porównywalna .One też na okrągło nie żrą im częściej na wodzie to statystycznie większa szansa na trafienie na dobry czas brań.A jak nie bierze to zacisnąć zęby i robić swoje, nie zawsze jest dzień dziecka bo za szybko ta gonitwa by się nudziła.

• 0

Jak już zostało powiedziane, proszę zapoznaj się z formułą tego portalu:

Naszym celem jest propagowanie nowoczesnego wędkarstwa w obszarze połowu ryb na przynęty sztuczne – rozumiemy przez to nie tylko otwartość na nowe wędkarskie techniki ale również propagowanie idei wypuszczania złowionych ryb (tzw. Catch and Release), dobrej jakości sprzętu wędkarskiego, rodbuildingu, dobrej wędkarskiej i przyrodniczej fotografii. Osoby podzielające podobny punkt widzenia i zainteresowania serdecznie zachęcamy do publikacji artykułów oraz udziału w naszym forum.

• Like 1

• 0

Sie czepiasz Pitt. Nie ma to jak wiadereczko żywców...

Jak się okazuje, czasami propagowanie C&R to mało wydajna orka na kompletnym ugorze ziem VI klasy.

Daremne żale, próżny trud

Bezsilne złorzeczenia!

Zabitych żywców żaden cud

Nie wróci do istnienia...

parafrazując mistrza.

Edytowane przez Fugazi

• 0

stałem 2h w dołku 4-7m na Wiśle, łowiłem różnymi przynętami na główkach 15-30g, mniej lub bardziej, ale agresywnie, tak po prostu lubię, nawet skubnięcia, wypłynąłem, a na moje miejsce wpłynęli kolesie

łowili najlżej jak się dało, baaaardzo wolno prowadząc z takimi ospałymi podciągnięciami, trzy sztuki wyholowali, potem odpaliłem silnik i dalej szukałem tych żerujących naprawdę :), nic to nie dało :)

Edytowane przez bazyloss
  • Like 1

• 0

Jak przestają brać w dzień to:

1.Szukać drobnicy.

2.W okolicach pełni księżyca, przy czystym niebie idź łowić w nocy (gdy księżyc jest najwyżej) i najlepiej tam gdzie w ciągu dnia była drobnica.

3.Poza pełnią - godzinę prze świtem (2 przed wschodem).

Po zastosowaniu tych rad okazało się iż łowię sandacze już nie z przypadku. Tylko żal tych rad kiedy posłuchało się "że w pełnię to panie one nie biorą" - nie biorą w dzień bo się nażrą w nocy.  ;)

Oczywiście poza dniami kiedy nie biorą :D  :D  :D  :D - czytaj nie potrafimy ich złowić.

Edytowane przez jabr

• 0

Moja zasada to wykorzystać cały dostępny czas na kombinowanie wielkością, kolorem i sposobem prowadzenia przynęt. Nie zrażać się brakiem brań. Zwykle jest tak, że sandacze żerują tylko przez chwilę i trzeba trafić na ten czas.

I dlatego mają szansę przeżyć, bo nie są do szybkiego złowienia :) .

• Like 3