lacroix812 Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Drodzy koledzy Są takie dni, kiedy sandacz nie bierze i wtedy stosuje się rózne techniki.Ale co tak na prawde zrobić kiedy jest on ospały i nie ma ochoty brać.Jestem narazie niedoświadczonym wędkarzem mam nadzieje, że mi pomożecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 wszytkie ryby zyjace stadnie i zerujace w lawicach tak maja, w niemieckim jest takie precyzyjne okreslenie jak futterneid, czyli zazdrosc o pokarm, ktore w pelni oddaje wlasnie takie zachowanie sie ryb ... co do atakowania intruzow i przygniatania ich do dna, to zauwazylem to najczesciej kiedy samczyk pilnowal gniazda i w ten sposob traktowal nieproszonych gosciJa raczej mialem na mysli szt.troszke wieksze zyjace juz nie w stadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Ja raczej mialem na mysli szt.troszke wieksze zyjace juz nie w stadzie.Zdarzało mi się łowić duże ryby jedna za drugą, z resztą nie tylko mnie. Woda 1 metr, po środku mulistego blatu dołek, w nim korzeń, z którego wyjeżdżają trzy sztuki blisko metr każda. Ta przygoda akurat kolegi. W wodach nie "przełowionych", gdzie występuje dużo dużych ryb to normalne, przynajmniej ja tego doświadczyłem. Wydaje mi się, że przyzwyczailiśmy się do schematu, w którym złowienie na prawdę dużej ryby to rzadkość i dlatego uważamy duże osobniki jako samotne. Z moich obserwacji stada sandaczy można podzielić na "rocznikowe", w których przeważają ryby podobne do siebie rozmiarem. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Ja raczej mialem na mysli szt.troszke wieksze zyjace juz nie w stadzie. byc moze miales troszke wieksze sztuki na mysli ... co by to nie mialo znaczyc? z tym ze moj post nie byl odpowiedzia na twoj ... btw. stadnie zyja wszystkie, 90+ tez 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kefaspirit Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 wszytkie ryby zyjace stadnie i zerujace w lawicach tak maja, w niemieckim jest takie precyzyjne okreslenie jak futterneid, czyli zazdrosc o pokarm (...)Po polsku to będzie konkurecja pokarmowa- tylko żeby wyzwolić ten instynkt to muszą być konkurenci-patrz stado, stadko - a jak jest samotny ostatni sandaczowy-Mohikanin to mu się nie śpieszy do wabia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 dzieki za podpowiedz tego wyrazenia mi po prostu brakowalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tymon Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) jasne, 17-go listopada na 416km Wisły w rynnie przy lewym brzegu najlepszy będzie Ripper Manns 4" perła z brokatem i czarnym grzbietem na główce 25gJadę Ale jak zmarznę i nie będzie brania, będzie to Twoja wina Edytowane 17 Listopada 2014 przez tymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ictus Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Jak ktos nie ma kompletnie pomyslu na kolor, nie wie co w danym lowisku sie sprawdza ( mozna popytac lub popodgladac) to pozostaja oczojeby fluo. Sandacz najlepiej widzi zolcie, pomarancze i zielenie wiec mix tych kolorow powinien byc ok. Do tego cos kontrastowego - od biedy czern i mozna rzucac. Sandacz jednak ma dobry wzrok i nawet w slabym swietle widzi kolory lepiej niz inne ryby. Mozna pokusic sie o naturale dobrane do lowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Ja myślełem że te wieksze żyją samotnieCałe życie musze sie uczyć a i tak mało wiemCoś opowiem tak szybciutko Któregoś razu wybrałem sie na szczupłe,na namierzone wczaśniej miejsceW okolicy byla podwodna posucha, nic tylko blaty blaty i blatyAle znalazlem pewne uskoki z badziewiamiW ciągu 5 godz. wyjąlem 12 szczupaków w tym 3 ponad 100cm Tak jakby gniazdo miały Ale czy można podciągnąć to pod teorie szczupakowego bytowania stadnego? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Tak i nie. W dobrym spocie może stać wiele, bardzo wiele ryb 90+ i 100+. Kilka razy tego doświadczyłem. Kluczem jest miejsce, a nie stadny instynkt szczupaka. Stoją razem, blisko siebie, ale każdy sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 No właśnie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dagon Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Pytanie jaki jest sens używania przykładu szczupaka w dyskusji o sposobie żerowania sandacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dienekes Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Sens jest o tyle, w mojej opinii rzecz jasna, że pozwala dostrzec, iż przekonanie o samotnym charakterze dużych osobników jest bzdurą, budowaną przez lata na wodach o zachwianej strukturze wiekowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dagon Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) No tak, tylko ten przykład został podany akurat w obronie tezy o omszałych samotnych łowcach. Krótko mówiąc, zwyczaje jednego gatunku posłużyły jako przeciwwaga do poglądu na stadny tryb życia innej ryby. Edyta: Za szybko chyba przeczytałem Twój post. Wychodzi na to, że nawet gdy się chcę nie zgodzić, mimowolnie przyznaję Ci rację. Edytowane 17 Listopada 2014 przez Dagon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) no ja nie rozumiem- czytacie po lepkach czy jak?Przyklad w nawiazaniu do wczesniejszego przykladu iz pare duzych sandaczy padlo z jednego miejsca.To ze ryby wystepuja obok ( warunki akwenu ) nie czyni ich stadem.Udowadnie tylko upodobania danego gatunku do pewnych miejsc..No ja to tak widze ( moze omylnie) , iz duze sandacze maja tyle wspolnego z grupa okoni ,co piernik do gornika w czasie weekendu. Edytowane 17 Listopada 2014 przez Z Olsztyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 najpierw do miksera wmieszano szczupaki, nastepnie do tej samej betoniarki wpadly okonie ... co w tym przypadku ma faktycznie tyle, co piernik do gornika w czasie weekendu, poniewaz chodzi o sandacze, ktore wbrew wszelakim (zapewne nadwislanskim) odstepstwom od reguly i tak zyja grupowo, stadnie, w lawicach i zwal ich jak kto lubi ... tak, te duze tez zyja zusammen do kupy ... no chyba, ze rozchodzi sie o zawoalowana analize zachowania gatunku pikeperech a z reszta, co mnie to gdybanie obchodzi 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dagon Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 najpierw do miksera wmieszano szczupaki, nastepnie do tej samej betoniarki wpadly okonie ... co w tym przypadku ma faktycznie tyle, co piernik do gornika w czasie weekendu, poniewaz chodzi o sandacze (...)Cholera, już zacząłem pisać posta o kleniu ... Co zaś do tych nadwiślańskich odstępstw od reguły, to syte lata tej rzeki jak nic potwierdzały nie tylko stadny charakter sandacza, ale nawet (no szok!) jego stadne polowania. (...) a z reszta, co mnie to gdybanie obchodzi Jak to co? "Jeb z dzidy II". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) Dla mnie jest to dosyc proste i nie zmixowane.Sporo szczuplych z jednego miejsca aby podwazyc teorie ,ze jak z jednego miejsca to stado.A okonie... moga byc neonki .Ja nie widzialem pojedynczych neonkow ,a sandacze i owszem i to czesto Wiec jak sie to ma do stada?Mam na mysli duze osobniki.Nie przecze ze bolki zyja razem Edytowane 17 Listopada 2014 przez Z Olsztyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dienekes Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 No, "Jeb z neonowej dzidy"... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) No, "Jeb z neonowej dzidy"... Ja cos podwazylem o cos zapytalem w dobrej intencjiSporo ludzi odbierze twoj post jako zwykle buractwo A ja .... czytalem "loze ..." i uwazam ze jak nie masz nic do powiedzenia , to po prostu sie nie odzywaj ,a jak chcesz powiedziec komus ze jest cacy to na privbo moze to byc odebrane jak zwykle lizanie d ....Sorki za jezyk Edytowane 17 Listopada 2014 przez Z Olsztyna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dienekes Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Dużo sie tobie wydaje. Za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 grunwald1980 Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Kurde temat fajny po co sie klocic Zastanawia mnie jedno, co nazywamy stadem.Zgrupowanie ryb w pewnym miejscu, np. na stolowce, badz dobrze natlenionej wodzie w lecie, czy przemieszczanie sie w grupie po calym zbiorniku/rzece.Moge sie mylic bo nigdy o tym nie czytalem, tylko wpadlo mi to tak namysl, ze ryby zyja stadnie z pewnych powodow, np wspolne polowanie badz dla bezpieczenstwa.Moze to tak jak z ludzmi, samce zyja osobno (ze swoimi kobietami) ale czasem sie razem na piwko spotkaja, badz w pracy, dorosly facet jest zwierzeciem stadnym czy samotnikiem bo mlodzi to bez watpienia stado 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Kurde temat fajny po co sie klocic Zastanawia mnie jedno, co nazywamy stadem.Zgrupowanie ryb w pewnym miejscu, np. na stolowce, badz dobrze natlenionej wodzie w lecie, czy przemieszczanie sie w grupie po calym zbiorniku/rzece.Moge sie mylic bo nigdy o tym nie czytalem, tylko wpadlo mi to tak namysl, ze ryby zyja stadnie z pewnych powodow, np wspolne polowanie badz dla bezpieczenstwa.Moze to tak jak z ludzmi, samce zyja osobno (ze swoimi kobietami) ale czasem sie razem na piwko spotkaja, badz w pracy, dorosly facet jest zwierzeciem stadnym czy samotnikiem bo mlodzi to bez watpienia stado Mogę ci z całą pewnością powiedzieć, że sandacze bardzo często żerują stadem.Trochę ich łowiłem, to wiem.Mam czasy zasiadek z kolegami, gdzie nic się nie działo i nagle zaczynało się praktycznie na wszystkich kijach branie albo duszenie rybki.Duże sandacze takie +80 bardziej samotnie krążą.Częst wyruszały na polowanie w samo południe.Mieszkając nad wodą często wędkarzy pytałem i potwierdzali łowienie okazów o takich porach.Sandacz, temat rzeka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 "Jeb z dzidy II". nie podpuszczaj :lol: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Okonhel Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Cięzko jest sandaczom żyćw stadzie osobnikami po 80 cm + bo ich po prostu w łowisku jest niewiele, dlatego powszechnie uważa się je za samotniki. Za to małych "glutów" jest do oporu przez co łatwiej im żyć i atakować stadnie, więc czasem przy połowie okoni wyjdzie z wody kilkanaście maluchów.po kolei. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 I dlatego poruszylem taki temat.Nie chodzi mi o sandaczyki , bo te zyja razem.Chodzi mi o ryby +90 i to ze sporym + Czasto i gesto ,sam jaki i moi znajomi z nad wody , zauwazylismy ze takie osobniki przebywaja w dzien same. Z podkresleniem w dzien !Teoria ze w stadzie bo z jednego miejsca 3-4 ryby jest jak najbardziej do podwazenia,co probowalem napisac wyzej.Nie chodzi mi tez o ranne czy wieczorne ich przemieszczanie.Taki duzy osobnik ma swoj rewir czasem wiekszy ,czasem mniejszy ale stada to.......A niektorych przesmiewcow zapraszam czasem nad wode a najlepiej podJa nie twierdze ze odkrylem ksiezyc,po prostu zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
lacroix812
Drodzy koledzy
Są takie dni, kiedy sandacz nie bierze i wtedy stosuje się rózne techniki.
Ale co tak na prawde zrobić kiedy jest on ospały i nie ma ochoty brać.
Jestem narazie niedoświadczonym wędkarzem mam nadzieje, że mi pomożecie
Top użytkownicy dla tego pytania
20
16
9
9
Popularne dni
16 Lis
27
17 Lis
22
10 Lis
18
13 Lis
17
Top użytkownicy dla tego pytania
Z Olsztyna 20 odpowiedzi
lacroix812 16 odpowiedzi
pitt 9 odpowiedzi
grunwald1980 9 odpowiedzi
Popularne dni
16 Lis 2014
27 odpowiedzi
17 Lis 2014
22 odpowiedzi
10 Lis 2014
18 odpowiedzi
13 Lis 2014
17 odpowiedzi
Popularne posty
popper
Co zrobić gdy sandacz nie bierze ? Olać to
ictus
Zedytujcie posty zgodnie z regulaminem, wywalcie zlosliwosci to bedzie sie fajniej czytac ten watek za kilka lat i dalej na temat z przynetami sztucznymi Przy slabym zerowaniu skupiam sie na ostoj
bazyloss
jasne, 17-go listopada na 416km Wisły w rynnie przy lewym brzegu najlepszy będzie Ripper Manns 4" perła z brokatem i czarnym grzbietem na główce 25g
Opublikowane grafiki
201 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi