Skocz do zawartości

ślajzur/zonker dla spiningisty

dzepetto

Rekomendowane odpowiedzi

Jak masz przywiązaną przy samej główce i do tego długi odcinek wycinka skórki z sierścią luźny, lubi się przewinąć przy spalonym rzucie za kolanko haka. Nie występuje przy docinaniu do długości haka lub ciut po za. Największy problem jak dla mnie - po wyschnięciu a nie umodelowaniu skórka wysychając potrafi przybrać różne kształty (podwinąć się lub skręcić), kiepsko to wygląda w pudle czekając na następny wyjazd. Staram się zawsze przewiązać po długości na omotkę w kilku punktach, lepiej pracuje i wygląda. Każdy robi jak mu pasuje. Wszystkie streamer-y z użyciem włosianek po łowieniu dokładnie suszę i wyczesane odkładam do pudła...

• Like 1

Dzięki za odzew. W temacie jigów dopiero raczkuję (na razie większość tego co kręcę to właśnie raczki :) ) i chciałem zaciągnąć języka. Większość jigów, z którymi miałem styczność nie miała mocowanej skórki po całości a że praca ich wydawała mi się niezbyt naturalna przez unoszenie się pasemka przy zatrzymywania przynęty... Stąd moje pytanie.

Witam,

Osobiscie przy slajzurach zawiazuje koniec ( gdy zaczyna sie luk kolankowy haka) i poczatek zylka, trzyma sie bardzo dobrze. Zrobienie z tego jiga nie jest wbrew pozorom takie proste i oczywiste jak by sie moglo wydawac. Nawet kilka gram olowianej glowki powoduje zupelnie inna prace od streamera, prace wedlug mnie nie tak atrakcyjna. W moich spiningowych modelach jakie kiedys robilem byla podwojna lameta na haku tak by przyneta byla wywazona i plynela w miare poziomo a nie nurkowala od razu. Dobra i dlugawa siersc sarny ma ''oddychac'' i tym plus ruchami zonkerowego ogonka wabic ryby.

Pozdrawiam,

Bujo

Kiedyś wykonałem bardzo prostą i bardzo skuteczną wiosenną muchę na pstrągi. Z nici wiodącej klinowy podkład przy samej główce, następnie na górze przykładam kilka promieni marabuta (czarnego) i kończę główkę. Kropelka szelaku i już B)

Cały sekret skuteczności tej muchy polegał na właściwym doborze ciężaru haka. Wybierałem haki kute, ciężkie, "optycznie" za duże. Sznur pływający, muszka (jako główna) na płaniach tonęła hakiem w dół, a promienie marabuta pikowały główką w dół. Lekkie pociągnięcie za sznur i "pijawka" zmieniała kierunek płynięcia w górę. Przy odrobinie wprawy można było animować muszkę w zabójczo skuteczny sposób. 

Dziś można kupić haczyki z własnym obciążeniem na trzonku, choćby do metody Dropshot (Gamakatsu Worm EWG Weighted SPR-LOCK lub Mustad Swimbait 91768S18). Moim zdaniem, warto w celach spinningowych poeksperymentować ze "skórkami" przymocowanymi w podany wyżej sposób. Sierści stosunkowo łatwo jest animować, są dostępne w wielu kolorach, a najważniejsze - takiej przynęty "nasze" ryby jeszcze nie widziały :lol:

Witam,

Tak jeszcze z wlasnego doswiadczenia- duzo skuteczniejsze sa zonkery grizzli jak te z linka taimena: 

http://www.taimen.com/en/gb/product/hareline-barred-rabbit-strips_9914/102261

Ryby startuja do nich z dalszej odleglosci i pozeraja bardziej agresywnie, chociaz moze to tylko te angielskie czyli glupie bo polskich juz dawno nie lowilem. Z drugiej strony przemial jest duzy to i latwiej o jakies wnioski.

Bujo

• Like 1

Najważniejsze to aby skórka była dobrej jakości, tz. miękka i z równym, gęstym włosem aby ładnie pracowała. Każdy poprawnie wykonany zonker powinien być po całości korpusu muchy przewiązany drutem lub lametą co daje gwarancję trwałości streamera,jak też prawidłowości jego pracy.

Są dwie szkoły w konstrukcji zonkerów.

W pierwszej są skórki z krotkim włosem i wtedy daje się cienki pasek długości nawet 2xtrzonek haka - mucha smukła, pięknie pracująca i udająca rybkę. Mocowane dwupunktowo, z przodu i tyłu, lub po całości przewijką tułowia.

W drugiej - skórka z długim włosem, długości trzonka haka (reszta z tyłu to już długa sierść, i tutaj można sobie pozwolić na to by była zamocowana tylko z przodu, często na rewers, przed wiązaniem podpierającej ją jeżynki. Wtedy cięta "w trójkąt", szerszym końcem mocowana do haka (lub tuby w muchach łososiowych).

Pracuje zupełnie inaczej, a dzieki takiemu cięciu skórki i podparciu jezynką, nie plącze się w hak/kotwiczkę