Skocz do zawartości
  • 0

Czy da się uratować akumulator?

Jose

Pytanie

Witam

W zeszłym roku kupiłem nowy akumulator do silnika elektrycznego (Varta 75Ah). Wszystko było ok, wystarczał mi na cały dzień przemieszczania się po łowisku. Niestety, po ostatniej ubiegłorocznej wyprawie zostawiłem go w stanie rozładowanym i tak przezimował. Teraz w pełni naładowany ma mocy może na pół godziny pływania. Da się coś jeszcze zrobić,czy raczej bateria już umarła?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To jest właśnie akumulator do głębokiego rozładowania. Bezobsługowy. Podobny do tego http://sklepcentra.pl/centra/aktualnosci/196-varta-professional-nowy-program-produktow-do-kamperow-i-lodzi.html z tym, że wersja 600 A.

Edytowane przez Jose

• 0

Możesz podjąć próbę odsiarczania, układ możesz zbudować sam:

http://zregeneruj-akumulator.pl/wszystko-o-akumulatorach/41-akumulatory/116-odsiarczanie-akumulatora.html

Alternatywnie możesz kupić ładowarkę z funkcja odsiarczania, są drogie ale przy okazji żywotność ładowanych nimi akumulatorów jest znacznie dłuższa (jest kilka amerykańskich konstrukcji). Niektórzy mają wątpliwości czy to odsiarczanie działa ale pewne jest to że pojemność aku się zwiększa. Może to kwestia długotrwałego formowania akumulatora.

Ja w takich przypadkach daje aku do specjalisty i dwa akumulatory mi naprawił (małe SBM-y). Przy czym nie zawsze się udaje. Dwa inne aku poszły do śmieci.

Poniżej masz kilka firm:

Ultipower
Schumacher
Ctek

http://www.sonarsklep.pl/ladowarka-ultipower-21015a-12v-odsiarczajaca-mikroprecesorowa-regenarcja-akumulatora-p-1175.html

http://www.mc-sklep.pl/schumacher-sci-20a-12v6v-z-odsiarczaniem-do-akumulatorow-zelowych-i-kwasowych-p-689.html
http://www.sonarsklep.pl/ladowarka-ultipower-8a-12v-odwrotnego-pulsu-mikroprocesorowa-regeneracja-akumulatora-promocja-p-318.html
http://www.semi.com.pl/mtm.html

Edytowane przez ictus

• 0

nie koniecznie, ja w aucie wymieniam srednio aku raz w roku, kończy go eksploatacja ze wzgledu dużego poboru prądu przez wzmacniacze

gwarancje uznano mi za kazdym razem. ostatnio dwa lata nie wymienianiam od kad traktuje go c-tekiem

recond akumulatora mozna robic raz w roku - postawilem tak na nogi aku w aucie żony i kumpla

• 0

Cteka mam już 7 lat. Nic lepszego na rynku nie ma. Ładuję nim od kwasiaków po żel, od 7 Ah po 160 Ah. 

Można kupować inne, tańsze, potem pisać posty że coś tam nie działa słabo ładuje - narzekać.

Potem kupić inny  - znów narzekać.

Wydać kasę kilka razy na mniej markowy sprzęt.

Albo można raz i mieć spokój.

• Like 3

• 0

Cteka mam już 7 lat. Nic lepszego na rynku nie ma. Ładuję nim od kwasiaków po żel, od 7 Ah po 160 Ah. 

Można kupować inne, tańsze, potem pisać posty że coś tam nie działa słabo ładuje - narzekać.

Potem kupić inny  - znów narzekać.

Wydać kasę kilka razy na mniej markowy sprzęt.

Albo można raz i mieć spokój.

Jakiego CTeka masz? Ile A? I ile czasu ładuje rozładowany aku 100/120Ah?

• 0

poszukam w garażu, bo w mojej papierowej wersji instrukcji tak wynikało.

Ale nie obiecuję, że znajdę. To garaż, w którym ciągle coś ginie  :)

Mam dwa Cteki  - małego, tylko takiego co ładuje i większego co dawał szansę na Recond. I po zakupie jak się wczytywałem w tą opcję, to stało że zużywa się sama ładowarka podczas tego procesu i skraca się jej żywotność.

Sprawdzę czy mam jeszcze instrukcję. 

Co do samych Cteków - mój zwykły kwasowy aku, 110 Ah przetrwał 8 lat używania przy silniku elektrycznym. A pływam dużo i często.

Wynikiem byłem zaskoczony, pozytywnie rzecz jasna. Wynikło mi, że to zasługa Cteka bo inne rzeczy robiłem jak koledzy i im aku umierały. 

• Like 2

• 0

Jakiego CTeka masz? Ile A? I ile czasu ładuje rozładowany aku 100/120Ah?

CTEK MULTI XS 7000 

Nigdy tego nie sprawdzałem z zegarkiem. Ostatnio męczę 160Ah.

Powrót z ryb, podłączenie i ładowanie, zawsze dał radę do rana.  Zaznaczam że staram się zawsze mieć powyżej 11 V. A też praktycznie nigdy nie zszedłem poniżej 11,5 pod obciążeniem tzw. wolnym trolingiem.

Czasami aku stoi kilka dni pod prostownikiem bo brakuje czasu zajechać do garażu odłączyć i jest OK.

Co do samych Cteków - mój zwykły kwasowy aku, 110 Ah przetrwał 8 lat używania przy silniku elektrycznym. A pływam dużo i często.

Wynikiem byłem zaskoczony, pozytywnie rzecz jasna. Wynikło mi, że to zasługa Cteka bo inne rzeczy robiłem jak koledzy i im aku umierały. 

Mój pierwszy aku był wyjęty z auta bo nie dawał już rady z rozruchem, pod tym prostownikiem jeszcze 2 sezony nim obleciałem. 

Miał 80 Ah. Oczywiście zawsze miałem na zapas 60Ah, ale chyba z raz czy dwa razy go użyłem. 

• 0

Pamiętaj, że recond zabija Cteka. Tak przynajmniej podają w mojej instrukcji. Ilość recondow ograniczona:-)

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

WYCINEK Z INSTRUKCJI:

Program Recond15,8V/1,5A

Stosować do przywrócenia energii rozładowanym

akumulatorom mokrym i Ca/Ca. Regenerację

akumulatora należy przeprowadać raz

w roku oraz po całkowitym rozładowaniu, aby

zmaksymalizować jego żywotność i pojemność.

Program Recond dodaje do programu

dla zwykłych akumulatorów etap 6.

Częste stosowanie programu Recond może

powodować zmniejszenie ilości wody w akumulatorze

i skracać żywotność elektroniki. Prosimy

skontaktować się ze sprzedawcą pojazdu...

• Like 1

• 0

Godski, tak się kurde teraz zastanawiam nad sensem tego, co tu napisane  :)

Bo może i u mnie tak to napisane było, ale jak recond akumulatora może wpłynąć negatywnie na elektronikę w samochodzie? 

W aku przecież elektroniki nie ma, tej w samochodzie nie powinno zaszkodzić (tak na mój prosty rozum) zatem może zinterpretowałem, że szkodzi elektronikę w Cteku. Coś na zasadzie, że częste używanie skraca życie.

Drogą eliminacji nie powinno szkodzić żadnej innej, ale ja nie elektryk ani elektronik.

Może jest na sali ktoś mądrzejszy?

• 0

Chodzi o to że w programie ładowania Recond Ctek podaje krótkie impulsy 16V które powodują czyszczenie zasiarczonych płyt w aku. Te impulsy mają za zadanie zagazować elektrolit. Wtedy bąbelki gazu czyszczą płyty. I przez gazowanie może dojść do ubytku elektrolitu.

Napięcie w takich impulsach może uszkodzić elektronikę w aucie dlatego zaleca sie najlepiej program ten używać na aku poza pojazdem i w przewiewnym pomieszczeniu. Używam tego programu 2 razy w roku. Cudów nie ma ale aku ma zauważalnie lepsze parametry po tym programie.

Potwierdzam że Cteki to jedne z lepszych ładowarek dostępnych na rynku. Używam ich od wielu lat. Nowy model mxs7 ma wadę, lubią padać w nim kondensatory czego nie widać bo wszystko niby działa jak należy.

Model mxs 10 ładuje akumulator bardzo szybko. Co dziwne aku naładowany Ctekiem ma zauważalnie większą pojemność (wydajność?) niż np Telwinem którego też posiadam.

Trzeba też znać dobrze typ swojego aku żeby prawidłowo wybrać program. Zwłaszcza dla aku AGM.

Edytowane przez robbox4
  • Like 1