mario6565 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 a z serii premier , jakie modele polecacie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garowy Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 To jaki jest Twój przedział cenowy? W dziale Kupię reflektujesz na kijek za 500zł a ten, który zalinkował Friko jest za 420 total price http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=15952&am p;start=0& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario6565 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 w dziale kupie napisałem że kijek 300 max 350zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 To nie zawracaj głowy pytając się o markowe produkty na blankach renomowanych producentów W tym segmencie cztery stówki z wysyłką to okazja. Jak masz mniejszy budżet kup sobie Dragona - też da się łowić ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lulu Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Może ktos miał stycznosc z tymi blankami, mianowicie MHX Salmon/Steelchead 5-14g symbol to ST-1022 MHX, lub Batson Enterprises Salmon/Steelchead 7-14g IST993F RX7, lub z tej samej serii 10-21g IST1024F RX7.Jest to mój pierwszy kijek, który bedzie dlamnie składany, więc nie chce aby mnie zawiódł.Akcja pierwszych dwóch jest opisywana jako Fast Mod/L i boje sie że poga być za bardzo poddające sie woblerowi postawionemu w nurcie przy tym cw. Ostatni natomiast z cw. 10-21, moze okazac sie za bardzo pałowaty jak na pstraga, jednak powim szczerze, że tego oczekuje od kija, aby móc utrzymać większa rybe na krótkim dyszlu gdyz wszystkie moje kije do tej pory byly za miekkie. Pisze na tym forum gdyz w opini moich znajomych jest jednym z lepszych o tej tematyce.Prosze doradzcie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aTomek Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Witaj na forum Tutaj: http://www.fishingcenter.com.pl/caly_nius.php?id=2011-08-08_ test_blankow_batson_enterprises_oraz_composite_developments& amp; amp;folder=testy&url=/testy.php masz opis IST 993F.Tutaj: http://www.jerkbait.pl/?p=223 też.W tym miejscu: http://www.jerkbait.pl/?p=206 jest opisany 1024F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orwon Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 że tego oczekuje od kija, aby móc utrzymać większa rybe na krótkim dyszlu gdyz wszystkie moje kije do tej pory byly za miekkie. Polecam CDRBR299ML. Pięćdziesiątaki wyciągasz nim na klatę na skarpie i jest na tyle spolegliwy, że mniejsze z niego nie spadają. IST993F raczej na mniejsze pstrągi, zaś 1024 to już niezła armata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzas Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Potwierdzam! IST993F raczej na mniejsze pstrągi, ma delikatną szczytówkę. Zbudowałem na nim kij właśnie pod pstrągi na średnią rzeczkę. Wyjąłem na niego pstrąga 50 cm, długo nie pływał, ale miejsce nie było zbyt trudne. W gąszczu ten blank przy większych rybach może okazać się zbyt ustępliwy i ryby nie przytrzyma. IST1024F to już niezła węglowa rurka - zamówiłem ten blank z myślą o pstrągach, ale z miejsca awansował na lekki kij szczupakowy. Jest za mocny jak na moje mikre pstrągi MHX-ów nie znam, ale zamierzam to zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 podany model MHX z trzech wymienionych blanków będzie najwolniejszy moim zdaniem. Przy czym warto zwrócić uwagę, iż jeżeli mówimy o modelu 993 Batsona, to jakiś czas temu został on istotnie przeprojektowany. Obecne blanki w kolorze grafitowym są wyraźnie szybsze i jakby odrobinę mocniejsze od blanków starszej serii w kolorze olympic green. Można powiedziec że blank lekko przesunął się z kategorii okoniowej w kierunku kategorii pstrągowej. Pod wieloma względami był i jest to bardzo ciekawy przykład tak poszukiwanego u nas blanku na uniwersalny spinnig klasy ML. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lulu Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Wielkie dzięki chlopaki za wypowiedzi w tej kwesti, natomiast chyba najbardziej bedzie mi odpowiadał ten blank, mimo ze nie co krótszy Batson RX7 IP963F Rainshadow . z tego co wyczytałem tutaj http://www.jerkbait.pl/?p=206, ma odpowiedni zapas mocy, ale i ładnie pracuje podczas holu, bo ten 1024 żeczywiscie moze byc troche za palowaty... Miał ktoś z Was do czynienia z ta wędką (blankiem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 W tym artykule który zacytowałeś pada takie zdanie: Na początek IST993, klasyka pstrągowa: 2,55m, do 14g, dolnik 10LB, szybka akcja, poręczny, celny, dobrze obsługuje typowe (a więc niewielkie) przynęty. Uniwersalny, na małe i duże rzeki oraz na małe i średnie pstrągi. Są bowiem łowiska, na których pstrąg 40cm to maluch, a 60-tak nie „rzuca na kolana”. I tu przydałaby się nieco większa „armata”, jaką jest IST1024. I to jest kwintesencja tematu moim zdaniem. Wszystko zależy od tego gdzie, na jakie przynęty, jakie ryby etc - w zalezności od tego ten sam blank może się albo sprawdzić, albo nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 WitamJeśli można podepnę się do dyskusji. Od dłuższego czasu używam na pstrągi kijka zbudowanego na blanku Pacyfic Bay (stara seria w kolorze bordowym (?), zbudowany przez Artura Banachowskiego - sen łowcy), 2,4m i c.w. 7-14g. Kijek mi pasuje, w zasadzie mógłbym łowić nim jeszcze przez lata. Ale wymyśliłem sobie (sami wiecie - rodbuilding wciąga ), że szukam czegoś dłuższego, o nieco głębszym ugięciu i ewentualnie bardziej spolegliwej szczytówce (ale niewiele). Interesuje mnie różnica pomiędzy blankami Pacific Bay SH 993-2 a Batsonem IST993F. Batson jest jednym z dwóch blanków które chcę uzbroić właśnie pod pstrąga (drugi brany pod uwagę to wymieniony wcześniej MHX). Niestety nie miałem okazji macnąć żadnego z nich. Miałem za to w ręce Pacyfica o którym w artykule o kijkach pstrągowych napisano, że Pacyfic jest ulubieńcem na Pomorzu i w Wielkopolsce i mi ten kijek nie pasuje nie w ząb. Przypomina mi wklejankę - koniec szczytówki jest zbyt miękki. Nie łowiłem nim w rzece ale wydaje mi się, że 45mm Hornet (lub jemu podobny wobek) postawiony w nurcie wygnie mu szczytówkę dość mocno. Jak przy nim wygląda Batson? W tym samym artykule PB opisany jest jako o numer delikatniejszy od Batsona. Czy w takim razie Batson (jako o numer sztywniejszy) utrzyma takiego wobka bez mocnego gięcia?A jakby jeszcze ktoś potrafił mi odpowiedzieć jak w takiej akcji wygląda MHX będę dozgonnie wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 o, wygrzebałem taką fotkę: ... z tegorocznych testów, rzeczka mała nizinna ale odcinek dosyć wartki, z tego co pamiętam 993 w nowym wydaniu małym woblerkiem dawał radę, starsza wersja tego blanku miała bardziej miękką szczytówkę niż obecna która jest dużo szybsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porto Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Jaka wedke pstragowa polecicie. Najchetniej z tych firm ktore wymienilem w tytule. Moga byc tez oczwiscie inne propozycje. Wiele dobrego slyszalem o wedkach Seeker. Przynety ktorych glownie uzywam to obrotowki 1-2 i woblerki do 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Proponuje CD BR 2.52m do 18g. Szybki blank, pieknie pracujacy pod rybka. Na forum znajdziesz kilka zdjec tego blanku i jak sie nie myle to Piotr Matusiak w filmie nakreconym z TV Trwam lowi bolenie kijem zrobionym na tym blanku. Mysle, ze blankow pod takie zastosowanie jest sporo i spokojnie cos znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Również polecam tego CD - naprawdę piękny patyk , pod pstrągi nada się świetnie, zwłaszcza te troszkę grubsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Ja już od kilku lat pstrąguję Batsonem ISP843F. Doskonale miota właśnie takimi przynętami, o jakich piszesz. Do tego ma w dole 12lb, więc większej sztuki się nie boi. Ugięcie mod-fast, czuły szczyt, mocny dół, żeby kabana zatrzymać ... to jest to, co tygrysy lubią najbardziej Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Ugięcie mod-fast, czuły szczyt, mocny dół, żeby kabana zatrzymać ... to jest to, co tygrysy lubią najbardziej Fakt, ze słabym dołem o trzymaniu kabana nie może być mowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 (edytowane) Przy dużych i chętnie bioracych rybach w łowisku nie ma wiekszego znaczenia czy wedka jest szybka czy wolniejsza, z wysokiego modułu czy z niskiego i tylko preferencje osobiste co do długości warto wziąc pod uwagę no i oczywiście moc, ww 12lb wystarczy nanajwieksze polskie kabany. Experymentowałem kiedyś w ciasnym łowisku z mocniejszymi co do mocy kijami i niestety jak już sie zapiął duży pstrąg (+ 50cm w lecie) i dawał susa w zwalisko to zazwyczaj był po siłowym zatrzymaniu wolny z dużą dziurą w gębie. Wyjałem tak tylko kilka ryb które trafione były w język. Stąd wyszło mi, że za mocne kije sprawiają tylko wrażenie bezpieczeństwa za to hol 40-taka jest okropny, bo w zimie ciagniesz go jak skarpetke a w lecie ryba robi tyle hałasu że możesz następne 200m spokojnie odpuścić... Natomiast kije 10 i 12lb dają optimum i jesli sie nie boisz wygiąć kija w kółko to wyciagniesz kazdą rybę.Moim osobistym nr 1 są szklaki Seekera nie mające odpowiedników w innych markach. Jedynym ograniczeniem jakie widzę dla nich jest łowienie w dużych szerokich rzekach pstrągowych jak Dunajec gdyż wtedy znacznie lepiej spisują się długie (2,7 -3m) 10-12lb kije o akcji progresywnej np taki Lamiglas jakiego Łukasz (z postu wyżej)ma wystawionego w dziale sprzedam. Edytowane 16 Października 2012 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Batsonik IST993F RX7 rainshadow 255cm do 14 gr. daje radę i z kabanami i na dużej rzece.ZH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porto Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Moim osobistym nr 1 są szklaki Seekera nie mające odpowiedników w innych markach. Jedynym ograniczeniem jakie widzę dla nich jest łowienie w dużych szerokich rzekach pstrągowych jak Dunajec gdyż wtedy znacznie lepiej spisują się długie (2,7 -3m) 10-12lb kije o akcji progresywnej np taki Lamiglas jakiego Łukasz (z postu wyżej)ma wystawionego w dziale sprzedam. Które konkretnie modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 W wędkach dłuższych niż 2,3m nie polecam Seekerów,- niepotrzbna męka, choc jako narzędzie trudno im coś zarzucić,- wygoda jest nie mniej ważna od skuteczności a i w weglu powyzej tej długosci jest parę fajnych kijków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 O które pytasz, o długie weglowe czy o Seekery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porto Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 O Seekery. Chodzi mi o jakiś niedługi model na małą rzekę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 (edytowane) Z tych co nimi łowiłem, to polecam e-glasową 745. 703 też ludzie chwalą, mnie osobiscie nie leżała, nie żeby coś było z nią nie teges ale po prostu mi nie lezała.Z nowych s-glasów dopiero zamowiłem więc jeszcze nie wiem jak to sie spisze w praktyce ale po obecnych cenach warto wziąc pod uwagę trzy modele w wersji dwuczęściowej SP 652, 653 i 654. Zamowiłem wszystkie trzy wiec jak będą gotowe to dam znać.Poszukaj po forum już widziałem że ktoś 703 nową s-glasową sprzedawał i starą 703 z e-glasu miał do sprzedania Piotr Lipiec - jak dobrze pamietam,- może jeszcze ma? Edytowane 16 Października 2012 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi