ms80 Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Myślę, że trochę powinieneś sprecyzować pytanie - w jaki sposób łowisz, jakie są Twoje preferencje i na jakiego typu łowiskach łowisz. Jeśli duża rzeka i prowadzisz przynęty pod prąd, to coś dłuższego i mocniejszego, ale o spokojnym, głębokim ugięciu. W pełni się zgadzam z wcześniejszym wpisem Rheinanglera, też używałem dość sztywnych kijów (mocy 12lb) i w ciasnych ciurkach, pstrągi łatwo mogą wejść w zawadę i na ogół hol kończy się utratą ryby (nie zawsze zdążysz ją zatrzymać lub ryba spina się ze względu na zbyt siłowy hol lub/i brak odpowiedniej amortyzacji ze strony wędki). Ja na ogół łowię w małych rzeczkach o wolnym nurcie. Używam wędek o dość łagodnym ugięciu szczytówki (ale na tyle sztywnej, że np. salmo minnow 7cm mogę poprowadzić pod prąd). Mogę polecić wędki na blanku Lamiglasa RR902MT (2,3m, 6-12lb, cw. do 15g) lub na blanku ATC IS703 (2,13, 4-10lb, cw. 14g, jeżeli Ci się uda gdzieś kupić). Obie wędki mają wspólną cechę - dość łagodnie uginającą się szczytówki i mają mocne dolniki. Z ATC miałem problem z prawidłowym zacinaniem ryb - nie mam odruchu mocnego zacinania i przy tańszych kotwicach VMC, zdarzało się, że ryby spadały. Po zmianie kotwic na ostrzejsze problem spadania zanikł. Zauważyłem, że duże ryby po zacięciu "głupieją", gdyż szczytówka dobrze amortyzuje odjazdy ryby i w dość łatwy sposób można wyholować rybę (przyp. łowię w dość wolnym nurcie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Witam,jakaś firmowa 10-cio funtówka z ciężarem wyrzutu do pół uncji, z serii salmon-stealhed w długości 7-miu stóp będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 No niestety do takiego łowienia o jakim pisze porto to nie każda się nada choć niby teoetycznie pasuje każda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario6565 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Witam , gdzie mogę znaleźć pracownię która sprowadza te blanki ,chciałem wejść na stronę rodmas , ale nie mogę z powodu jakichś wirusów też tak macie ? Edytowane 25 Grudnia 2012 przez Friko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Tych blanków już niema w ofercie,bo już ich nie produkują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Tych blanków już niema w ofercie,bo już ich nie produkują.a to ciekawe co piszesz. Mario co potrzebujesz? Pełna oferta dostępna. http://americantackle.us/blanks.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario6565 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 kgut , więc co teraz zamiast atc , dzieki za link roboxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 No chyba ze kolega pytał o advenced tubular composites w skrócie atc, dawne shikari. Tej firmy juz nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 No tak, tylko shikari raczej nikt nie kojarzył po tej nazwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Jeżeli pisałeś o RODMASIE to chyba miałeś na myśli ATC dawne shikari. Rodmas był przedstawicielem na Polske. Edytowane 22 Grudnia 2012 przez kogut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pstrągman Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Były niedawno na ebayu W USA te blanki po 30$ chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Z tego co widziałem zostało u Łukasza trochę poważych blanków do zastosowań morskich i kilka muchowych traweli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario6565 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 heh , to lipa , ja szukam czegoś pod pstrąga .tylko teraz już nie wiem co brać , chyba na obecną chwilę z krótkich kijków zostaje isp843f batsona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario6565 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 jeszcze chciałbym zapytać , co sądzicie o tym balnku Pacific Bay Tradition II SP843-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Tego PacBaya nie znam, natomiast co do Batsona ISP843F, to możesz go śmiało brać. To blank świetny do pstrągowych zastosowań.Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario6565 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 jeszcze jakby ktoś powiedział coś o tym pacyficu żebym miał porównanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 (edytowane) Hej,do mnie kolega z forum wstawił do złozenia blank PacBayRF2SH993-2 2,53m4-14gr 6-10lbdolnik 12,5szczyt 1,8mmwaga 69grFast Pierwsze wrażenia to wysoka jakość wykonania blanku, prosty, idealnie polakierowany na przepiękną zieleń.Złącze spasowane doskonale, ścianki wyglądają na niepapierowe przy tej gramaturze i mocy. Ustawiony i ze zmontowana rękojecią szybko gaśnie po wymachu. Ma bardzo płynne ugięcie, w miejscu złącza zero przesztywnień... Naprawdę ciekawy blank. Edytowane 23 Grudnia 2012 przez yglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Center Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 o te ci chodzi? http://www.versitex.com/versitex/product.html?Id=SBSSHIII pozdC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Jeżeli szukałeś blank na pstrągi w stylu ATC IS703-2, to czytałem, że podobny blank ma w ofercie Talon - VI+ 70mlf2. "Na sucho" parametry wyglądają podobnie - ja nie maiłem okazji porównać (mam ATC IS703-2, a ten blank miałby w razie czego służyć jako rezerwa). Jeżeli mieszkasz w W-wie, to proponowałbym się przejść do FC i zobaczyć czy blank będzie pasować. Pozdrawiam,Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario6565 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 nom niestety jestem z wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 No to uderz do Wojtka Zwolskiego - myślę że wyszpera Ci coś ciekawego pod pstrąga w MHX'ach jest tam naprawdę kilka wartych grzechu blanków pamiętam że sam testowałem kijek opisany chyba do 8 lb ( 7 st w dwoch kawalkach ) - zdecydowanie mocniejszy niz wskazywałby opis, fajny sprężysty blank z regularnym ugięciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario6565 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Dzieki Friko , czekam na odpowiedź od Wojtka , ale może trafi się ktoś z poradą ,Znalazłem obecnie 2 wedki gotowe , więc nie musiałbym czekać na wedke z pracwoni , otóż 2 kije : TWS70MLF od st.croix , lub Tradition II od pacyfic bay wspomniany wyżej (SP843-2) Co myślicie o tych kijach pod pstrągi ?? (przynęty klasyczne wobki 3-7cm i blaszki rozm.1-3)Chodzi o to żeby mniejsze sztuki nie spadały a żeby kij dał rade z większą rybką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Poszukaj Avida Inshore 7' mlf. Kupiłem takiego w tym roku od Waldka @Poppera i bajka. czuły, z zapasem mocy, kapitalnie trzyma rybę. Na pstrągach będę testował od stycznia/lutego - ale już teraz wiem, że się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 (edytowane) zaraz zacznę żałować A tak na serio. Na jaką wodę ten kijek?Jeśli uciąg raczej spokojny, to obstawiłbym wersję przedstawioną przez mistrza @ ygloWidziałem niegdyś takiego Pacyfika i naprawdę jest nad czym się zastanowić. PS. http://allegro.pl/wedka-spinningowa-gamakatsu-light-spin-240-10-40-i2895083009.html Edytowane 24 Grudnia 2012 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze-m Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) Szukam blanku pod pstrąga o akcji medium z pełnym ugięciem pod pstrągiem powiedzmy 45- 50 cm w mocnym nurcie a zarazem takiego który obsłuży woblery 5-7 centymetrowe. długość jaką biorę pod uwagę to 220-240 cm. Obecnie rzucam st.croix avid i batsonem rx6 i bardziej skłaniam się ku bardziej kluskowatej akcji mniej spadów w moim przypadku. Chciałbym aby blank nie był zbyt kołkowaty. mocno zastanawiam się nad szklakiem. Edytowane 3 Listopada 2013 przez dpb-firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi