Skocz do zawartości

Pstrąg - jaki blank?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Poszperaj na stronie BRC w blankach Matagi, powinieneś znaleźć coś fajnego. Albo zadzwoń do Roberta to Ci na pewno doradzi.

Dokładnie, sam kupiłem ostatnio wędkę na blanku Matagi Nimble Minnow, dwa kawałki 235cm. Jak pożyczyłem bratu to widzę że przepadła na wieki :P

Chyba jedna z lepszych wędek na pstrągi jakie mi się przewinęły przez lata przez ręce.

czy ktoś może miał do czynienia zarówno z phenixem fx793 i st.croix 4s80mlf2 i pokusiłby się o małe porównanie? interesuje mnie ten drugi, 793 znam. dawno nie miałem krótkiej lekkiej wędki na okonki.

Jersey, zobacz filmy Szpiega na kanale YT Wędkarska Pasja. Tam jeden z chłopaków zdaje się łowi na 4s80mlf2, zobaczysz jak się gnie itp.

Kijek o bardzo płynnym ugięciu, nie wchodzi w pełną parabolę, zostaje troszkę mocy w dolniku. U mnie współpracuje głównie z woblerami typu invader 4 cm, hornet 3,5 cm. Mimo iż wędka jest szybka ładnie podaje nawet te najmniejsze kleniowe przynęty choć wymach przy rzucie musi być odpowednio szybszy, oczywiście czucie pracy przynęty nieco przytlumione. Można się pokusić o mniejsze woblery boleniowe. Ja wędkę kupiłem z myślą głownie o pstrągach ale jak narazie nie miałem okazji jej wypróbować na tych rybkach. Na codzień trafiają się klenie i brzany i wędka radzi sobie wyśmienicie.  

• 3 miesiące temu...

Witam,

Sezon tuż tuż więc trzeba pomyśleć nad nowym kijkiem. Wiem że było już kilka takich wątków ale z tego co znalazłem to niektóre dotyczyły krótszych kijów inne z kolei były sprzed paru lat więc postanowiłem odświeżyć temat bo i świeższych blanków jest penie więcej.

W zasadzie to miałem już wytypowany blank, mianowicie HS9600-2-MHX ale po kilku rozmowach z fachowcami jestem coraz dalej od tego pomysłu.

W związku z tym proszę o jakieś sugestie odnośnie blanku który spełni poniższe kryteria:

1. Długość - 240 cm- 260, optimum byłoby 245-250 :)

2. Przynęty - woblery 4-7cm, obrotówki do rozm. 2, wahadełka i sporadycznie gumy i koguty.

3. linka - żyłka ok. 0.20mm

4. Łowisko - średniej wielkości rzeki z wieloma zwaliskami, wiele ryb wyjeżdża z dołków gdzie szybko chcą wrócić więc ultra lajcik nie wchodzi w grę.

Pułap cenowy powiedzmy 500 zł.

Mam tez inny pomysł, nieco mniej związany z tym działem chociaż to też kije hand made, mianowicie rozważam zakup gotowca w postaci dragona hmg lub hmx. Ma ktoś jakieś spostrzeżenia związane z tymi kijami pod kątem pstrąga??

Z góry dzięki za podpowiedzi :)

http://jerkbait.pl/topic/47814-sprzedam-lamiglas-certified-pro-i-st-croix-eyocon/?hl=lamiglas

Ten Certified Pro to dla mnie idealna pstrągówka na wody trochę większe niż ciurki i do przynęt nieco większych niż mikrodżigi; niebywale wszechstronny blank, jeden z moich ulubionych i może najfajniejszy w tej serii. Jestem w szoku, że jeszcze wisi na giełdzie, podczas gdy jakieś tam Phenixy i Balasy rozchodzą się jak ciepłe bułeczki za większe pieniądze (to chyba znaczy, że jestem już stary).

Edytowane przez chub norris
  • Like 2

Ja ogarniam takie łowienie Batsonem IST993F, poszukaj używki to jest opcja zmieścić się w 500zł :) Wędka idealnie obsługuje mi zakres przynęt który podałeś,(przy założeniu że woblery to 5-7cm to nie są sumowe baryły, tylko pstrągowa nazwijmy to klasyka), nie jest to jakiś UL, dodatkowo ma pazur w dolniku-moim zdaniem opis fabryczny do 14g jest lekko zaniżony. Prócz wobów sporo używam tego kija pod gumy, ale z gumami bardziej na lekkie łowienie szczupaków go używam.

Edytowane przez apioo
  • Like 1

do czego ten blank się kwalifikuje ? , utrzyma 4-5cm sdra w nurcie  albo 6-7cm dr ? bo po grubosci szczytu raczej bedzie miał problem ?

Tak jak pisałem kij jest w trakcie budowy, jak tylko zostanie poddany testom z chęcią podzielę się uwagami. Jednak może to nastąpić dopiero w styczniu.  Szczyt faktycznie cienki i rzeczywiście może być problem z tego typu przynętami, jednak ze względu na brak takowych w pudełku nie interesuje mnie to za bardzo. 

• 1 miesiąc temu...