Skocz do zawartości

Pstrąg - jaki blank?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie przytoczone Talony są godne polecenia mym zdaniem....Choć zupełnie inne,nie łowiłem tyko Troutem.Testy na sucho,oj kosa.....Poza tym to z konstrukcji tkz.zgniotsjia nie złamiotsjia ale oczywiście z rozsądkiem a nie ułańską fantazją :lol: naprawdę gróbe ścianki.

Edytowane przez Fred Arbogast

• 3 tygodnie później...

Tak jak pisałem kij jest w trakcie budowy, jak tylko zostanie poddany testom z chęcią podzielę się uwagami. Jednak może to nastąpić dopiero w styczniu.  Szczyt faktycznie cienki i rzeczywiście może być problem z tego typu przynętami, jednak ze względu na brak takowych w pudełku nie interesuje mnie to za bardzo. 

Jako, że kolega zaproponował, iż podzieli się uwagami... a styczeń minął... ;)

• Like 2

było co nieco w wątku BRC 

Kijek ponaginany. W zasadzie to była  krótka wyprawa by sprawdzić co i w jakich warunkach można poprowadzić.

Ogólnie większość przynęt pstrągowych, które stosujemy nie stanowi dla niego problemu, Hornet Salmo w mocniejszym nurcie trochę poniewiera kijem ale na upartego da radę, na pewno bez problemu zatnie się rybę. Minnowy to jego żywioł, większe woblery z szerokimi sterami w dużym nurcie raczej odpadają. Kij bardzo czuły, praca malutkiego "groszka" dobrze wyczuwalna jak i 10 cm minnowa. No i te rzuty, kapitalnie posyła nawet małe przynęty bardzo dokładnie na odpowiednią odległość. Element szczytowy łatwo się poddaje,w zasadzie to jego 2/3, później już nie jest tak różowo,ale  jak tylko do gry wchodzi dolnik to,już trzeba się dobrze wysilić by zmusić go do pracy. Pod dużym obciążeniem ładna parabola, po samą rękojeść. Kijkiem będzie się fajnie łapało małe i duże  pstrągi, gdy siądzie taki powyżej 60 cm to i jemu na pewno da radę. Niestety ryby nie były chętne do współpracy poza małym okoniem który skusił się na gumkę. Branie delikatne ale dobrze wyczuwalne na kiju.

Może warto poszukać po ogłoszeniach e-glasowego (czarnego) Seekera SP 703-2 (10lb) lub SP 754-2 (12lb)?

Mam obydwa i choć kupuję wciąż tzw nowości w tym przedziale długości tych dwóch "staroci" jeszcze niczym nie zastąpiłem...

Pewnie właśnie dlatego iż podobnie jak założyciel wątku wolę kije wolniejsze...

Edytowane przez Rheinangler

Andrzej za tydzień się wybieram na Roztocze. Jak nie masz czasu na ryby mogę się zaopiekować Twoją nową "miłością". Bo jeszcze zatęchnie Ci gdzieś za szafą i nikt tego do ręki nie będzie chciał wziąć ;) .

Dzwoń Darku, jak będę w domu to podjadę z kijaszkiem to sobie połapiesz.

• 1 miesiąc temu...