Skocz do zawartości

Pstrąg - jaki blank?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Myślę nad kijkiem pod pstrąga ze stajni St.Croix, uzywałem: WR76MLF2, AVS70MLF- te są za mocne, PS66LF2 fajny ale problem z zacinaniem, szukam czegoś posredniego, czegos do łatwego zacinania, ale o pełnym ugięciu. Pstrągi to przeważnie 30+ czasem więcej. Przynęty; woblery do 6 cm ( kotwice 6 max) i jigi 1-3 gr, łowię przeważnie na rzeczkach 5-8 m szerokości.

Edytowane przez Florek

Nie spadają jakoś nagminnie, wiadomo że z pojedynczego haka bezzadziorowego lubi co jakiś czas coś się wypiąć, ale to norma. Z wobków raczej spadów brak. 

O foty z ugięciem w sieci raczej ciężko. Może będę miał chwilkę wieczorem to coś pokombinuje i jak się uda to wrzucę.

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Panowie! Drodzy koledzy!

Tragedia! Strzelil mi pstragowy ATC. Byl idealny i nie szukalem innych pstragowych blankow. Teraz kompletnie bez wiedzy co na aktualnym rynku sie dzieje, nie wiem czego szukac. Jakie blanki powinienem wziac do reki? Czy NFC ma cos fajnego w ofercie ? Chcialbym zeby kij nie byl przesadnie szybki, zalezy mi na zasiegu rzutu 5cm wobkiem oraz aby ladnie trzymal rybe jak muchowka (musi miec troche kluchowatosci). Wedka na duza rzeke pstragowa (San na jedna i na dwie turbiny) na pstragi 30-55 cm. Jedyny przylow to klenie i bardzo duze swinki. Poza wobkami czasem rzucam malym wahadlem lub gumka na 2g-3g glowce.

Doradzicie cos? Pewnie pojawilo sie cos co bije na glowe stare konstrukcje...

Pozdro

Pawel

Edytowane przez ictus

Panowie! Drodzy koledzy!

Tragedia! Strzelil mi pstragowy ATC. Byl idealny i nie szukalem innych pstragowych blankow. Teraz kompletnie bez wiedzy co na aktualnym rynku sie dzieje, nie wiem czego szukac. Jakie blanki powinienem wziac do reki? Czy NFC ma cos fajnego w ofercie ? Chcialbym zeby kij nie byl przesadnie szybki, zalezy mi na zasiegu rzutu 5cm wobkiem oraz aby ladnie trzymal rybe jak muchowka (musi miec troche kluchowatosci). Wedka na duza rzeke pstragowa (San na jedna i na dwie turbiny) na pstragi 30-55 cm. Jedyny przylow to klenie i bardzo duze swinki. Poza wobkami czasem rzucam malym wahadlem lub gumka na 2g-3g glowce.

Doradzicie cos? Pewnie pojawilo sie cos co bije na glowe stare konstrukcje...

Pozdro

Pawel

ja na San mam avida 2,75 do 18 gr

wg.mnie jest idealny na ta wode :)

rybki z niego nie spadają a i mozna rzucić dosc mala i lekka przynentą

np dorado invader 2,2 gr już fajnie z niego leci

Edytowane przez tony1983

A jak będziesz dotykał... Może, po drodze trafisz na serię nowych modeli Daiwy Powermesh Spin.

Nie wiem jak dłuższe modele ale dzisiaj akurat miałem możliwość powyginania, w sklepie stacjonarnym, modelu jednoczęściowego, w długości ok. 1,9 m (1,85?) i c.w. 3-10g.

Powiem jedno. Jeśli pozostałem modele, są zmontowane w analogicznym stylu, to kijaszki są warte dokładniejszej "analizy" ;)

Wiem, wiem. Masówka :P .

Ale ten króciak wydawał się być zajefajną zabawką.

Gdybym łowił z belly, to już bym miał go w aucie. Gruby okoń, średni sandacz i szczupak na lżejsze wabiki, to chyba jego żywioł.

Na pstrągi mam już coś, w tej długości i mocy i tylko dlatego został w sklepowym stojaku.

No i ta cena= 370 zeta .......... :)

Edytowane przez popper
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Proszę o pomoc w doborze blanku. Proszę o rady który z wymienionych blanków będzie najbardziej wszechstronną wędką na kropki w przedziale 25-50 cm, w rzecze średniej(5/15m). Jeśli chodzi o przynęty to przewaga woblerów oraz obrotówek.

-Batson SP843

-G Loomis GL3SP843

-Lamiglas G-1000 GFW902M

-Pac Bay RF2SP843

-Matagi TR78 Super Nimble Minnow

-Suzuki RXF-8lb-762

-Blaas F do 10lb 7'6ft

Prosze o rady. Pozdrawiam.

Ja w takich warunkach uzywam Batsona IST 993F  jestem mega zadowolony i może warto i jego rozważyć?

Kilka dni temu na Allegro ktoś sprzedawal ten kij nowy, na rezonansie, z gwarancja jeszcze chyba 22 miesiace za 400pln - przegapiłem a była to moim zdaniem mega okazja.

Nie znam warunków w jakich łowisz ale, jeśli z brzegu, to dłuższe jeśli brodząc, celuj w blanki 7 stopowe.

Ja w warunkach zbliżonych używam 2 wędzisk.

Z brzegu 2,52 m, 12 lb, cw. do 18g (CD Blue Rapid)

Brodząc  2,13 m, 10 lb, cw. do 14g (CD XLS)

Niestety te blanki tylko z drugiego obiegu dostępne.

8lb darowałbym sobie.

Nie podniesiesz na tym, letniego "pięćdziesiątaka" z wody a czasem, w trudnych technicznie miejscach, taka moc się przydaje.

• Like 1

Bardzo duża rozpiętość tych pstrągów...

Znam matagi tr78 - generalnie powinien spełniać Twoje założenia. Od dołu (25cm) w miarę się sprawdzi bo ma dość delikatny szczyt a góra... hmm... ciężko powiedzieć. Zależy od łowiska. Dolnik jest mocny, ale 50cm pstrąga w pozatapianych drzewach - może być ciężko go zatrzymać w miejscu. Jeśli masz w wodzie troszkę miejsca to ok.

Pod uwagę weź jeszcze Batsona IP842 i ISP843. Na tych blankach wychodzą bardzo uniwersalne "kije pstrągowe". Można na nie łowić przy użyciu plecionki. Ideałem był by ISP843 w starej zielonej wersji. Z tych co podałeś wybrał bym chyba Matagi.