Skocz do zawartości

Pstrąg - jaki blank?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

matagi ma delikatną szczytówkę, ale nadrabia mocnym dolnikiem i raczej poradzi sobie z większością przynęt pstrągowych - dla mnie jest  za długi na niewielką rzeczkę... łowi się fajnie, ale... zrobiłem wędkę na suzuki 4lb 6' w dwóch  częściach i to jest to... w małej ekstremalnie zawalonej drzewami rzeczce bez problemów holuję pstrągi 40-45cm, a jak trafia się maluch to na wędce też czuć... zwykle używam do obu wędek woblerków ok. 7-8cm - mniejsze też spokojnie obsłużą... może być za delikatna do łowienia w bardzo mocnym nurcie na większe przynęty... reszty blanków nie znam i tu nie pomogę...

Ja w celach pstrągowych używam głównie Batsona ISP843F, choć nierzadko zdałoby się coś dłuższego. Sądzę, że coś byś znalazł w Blaasach F, albo XF (10lb - 2,40, albo 2,60). Jest też stary, dobry Gary Loomis (NFC). Niedawno zrobiłem sobie patyczek na ST 904-2 (IM). To takie coś, że jak nie wiesz, co będzie łowione, to bierzesz właśnie to. Dużo może dołem a i 20 gramów też ciepnie.

Z tego co w Szkocji lowilem to zadna z wedek nie bedzie dobra. 12 lbs to minimum by jakos realnie myslec o wyciagnieciu tych duzych, duzo wiekszych niz 50 cm, jak w tej rzece co lowisz nie ma to kawalek dalej beda, zadne fasty czy ekstra fasty, pstragi to nie sandacze, zylka nie plecionka bo kamulcow duzo, grubsza niz ciensza, rybom nie przeszkadza, duzo ryb stoi w plytkich rynnach i od razu skacza po pare razy, wedka z podstawowego grafitu jak RX7 Batsona, VI+Talona czy odpowiednik u Lamiglasa badz innych sprawdzi sie duzo lepiej niz cokolwiek innego. Wiem bo probowalem. Z tego co mi kolega kiedys pisal bo mial przez chwile to Feniksy 12 lbs z poland edition sie nie nadaja bo Meppsa 3 pod prad nie poprowadza :) 

klasyka czyli Talon Trout , albo blaas M 12lb ,tej orki w łapach nie mialem ....

50+ pstrag w nurcie i kij 6-8lb ? co to za paranoja  :D przecież z założenia bedzie sie przy tym używało żylki 0,20-0,24 wiec do czego taka wykałaczka .

w tym roku docenilem woblery 7-9cm i poprawan animacja takiego woblera wymaga juz kija conajmniej 12lb a najlepiej 14lb.

• Like 2

Raczej zdecyduje sie na Batsona ISP843F, myśle ze będzie to najbardziej uniwersalny kijek pod woblery i blachy obrotowe. Za niedługo dam znać w co będzie zbrojony, oraz dodam zdjęcia jak będzie gotowy. Myślałem o Matagim, ale wydaje mi sie trochę za długi, do tej pory łowilem 7' i było w sam raz.

Edytowane przez Fudo

klasyka czyli Talon Trout , albo blaas M 12lb ,tej orki w łapach nie mialem ....

50+ pstrag w nurcie i kij 6-8lb ? co to za paranoja  :D przecież z założenia bedzie sie przy tym używało żylki 0,20-0,24 wiec do czego taka wykałaczka .

w tym roku docenilem woblery 7-9cm i poprawan animacja takiego woblera wymaga juz kija conajmniej 12lb a najlepiej 14lb.

Mam talona trouta i powiem szczerze że mało komfortowo się nim łowi :angry: wczesniej miałem mhx-a hs9600-2 i ten był super, szybki, lekki i nie brakowało mocy :)

• 6 miesięcy temu...