Skocz do zawartości

Pstrąg - jaki blank?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

A dlaczego tylko MHX albo Fishing Art ? A nie np. Batson, Liberty, Pacific Bay, Lamiglas, Talon, North Fork albo inny Cousins ?  Tak z ciekawości pytam bo wybór  jest ogromy a Ty z jakiś względów zawęziłeś go tylko do dwóch marek...

Ale.żeś głowę na dzien dobry koledze zrył  ...i wez tu badz mądry wybierz coś jak tego w cholerę ...Kilka lat w tym błędnym kole i doszedlem do wniosku ,że łwoić można byle czym - byle być  jak najczęściej nad wodą. Oddał bym cały sprzęt za więcej wolnego czasu . Mogę łowić i mikado za 4dychy byle były ryby i trochę więcej wolnego czasu . Tak sobie teraz myślę  ... :)

Pozdrawiam i trzymam kciuki kolego za trafny wybór

• Like 12

A dlaczego tylko MHX albo Fishing Art ? A nie np. Batson, Liberty, Pacific Bay, Lamiglas, Talon, North Fork albo inny Cousins ?  Tak z ciekawości pytam bo wybór  jest ogromy a Ty z jakiś względów zawęziłeś go tylko do dwóch marek...

Jeszcze zapomniałeś o Suzuki, Phenix ;) :D 

Wybrałem te dwa ze względu na cenę i parametry, które mnie interesują ;)

To będzie moja pierwsza wędka ręcznie robiona i nie chcę fortuny wydawać na blank, ale jeżeli znajdzie się coś ciekawego w podobnej cenie i o zbliżonych parametrach to jestem otwarty na propozycje!

Ja dzisiaj po rozmowie z K.Zielinskim z FishingArt zdecydowalem sie na polski blank,a do tego tez po  naszemu,wiec Delfin i Delta.Juz od dwoch lat przymierzalem sie do tych blankow-wybor ogromny,producent na miejscu,no i nasze.Trzeba byc patriota ;)

• Like 4

Witam kolegów,

Każdy musi kiedyś zacząć, więc pora na mnie ;)

Zastanawiam się nad wyborem blanku pomiędzy MHX SJ842-2 a Blaas F SLF 7610-2.

Wędka na tym blanku miałaby służyć pstrągowaniu jiggami, gumkami i wahadłami. Chciałbym, żeby była szybka i płynną, sprężystą moc.

Wstępnie zamierzam uzbroić w Fuji K lub Pacific Bay Tichrome.

Który blank lepiej się spisze do tych zastosowań?

To ja zapytam: 

jakiej gramatury jigów i gumek będziesz używał ???

• Like 1

Gumki jiggi o łącznej gramaturze gdzieś do 12 g.

Panowie już zakupiłem tego MHX’a ponieważ było black friday na BRC i stwierdziłem, ze nic lepszego na pierwsze „struganie” nie chcę...

Planuje wszystko skompletować do świąt i ruszyć jeszcze przed nowym rokiem :)

Założę wątek i będę pokazywał postępy.

Dzięki za pomoc,

Pozdrowienia!

• 2 miesiące temu...

Panowie, pytanie takie mocno przyszlosciowe. Jaki blank byscie polecili pod pstragi?

Używane przynety to minnow 5 cm.(Nie wiecej raczej, rzadko kobi 6 cm)

Gumy na glowkach do 3 g.

Rzadko male wahadelka i obrotowki 1-2.

Łowię glownie ściągając przynętę pod prąd.

Zalezy mi na glebokim ugieciu.

Kijek finalnie musi mieć 220 lub 230cm.

Pstragi raczej do pol metra włącznie.

Jesli to komuś pomoże parabellum do 7 g było idealne pod wzgledem ugiecia i mocy. Gdyby ktoś ją macal i mial odniesienje... Pozdrawiam!

Nie mogę zedytowac.???? Dodam. Jeszcze ze uciag jest... No, powiedzmy pstragowy, woda nie rwie, ale potrafi na kamieniach przyspieszyć. Generalnie siła nurtu jesr różna, ale bez jakis poteznych bystrzy. Cena... Do 600 zl.

Dodam jeszcze ze lubie finezyjne kije, wiec blank niekoniecznie musi byc gruby :)

Edytowane przez Kuballa44

Panowie, pytanie takie mocno przyszlosciowe. Jaki blank byscie polecili pod pstragi?

Używane przynety to minnow 5 cm.(Nie wiecej raczej, rzadko kobi 6 cm)

Gumy na glowkach do 3 g.

Rzadko male wahadelka i obrotowki 1-2.

Łowię glownie ściągając przynętę pod prąd.

Zalezy mi na glebokim ugieciu.

Kijek finalnie musi mieć 220 lub 230cm.

Pstragi raczej do pol metra włącznie.

Jesli to komuś pomoże parabellum do 7 g było idealne pod wzgledem ugiecia i mocy. Gdyby ktoś ją macal i mial odniesienje... Pozdrawiam!

FA Kraag SKF705-2N Edytowane przez Żbiku
  • Like 1