Skocz do zawartości

Pstrąg - jaki blank?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm, ja bym tu widział Avida tego najlżejszego (3S66ULF) tylko trzeba by dolnik nieco przedłużyć. Szybszy, cięty, wzorowe ugięcie (co ostatnio modne niesamowicie ;) ) no i urazowość taka, że po gałęziach można czasem pociagnąć.

Problemem może być długość transportowa.

• Like 1

Nie miałem SKF707-2N ale miałem SKXF707-2N. Mocniejszy zdecydowanie od 705, a niby tylko 2lb więcej. Jeden Specjalista, który go wziął ode mnie, targa na nim okonie po 40-45cm z głębin. Dla mnie pod pstrągi był zdecydowanie za mocny, za szybki. SKF na pewno głębiej pracuje i ma ugięcie przesunięte odrobine do środka w stosunku do SKXF.

Mam obecnie SKXF705-2N pod zimowe pstrągi na jigi i wormy na główkach. Kijek w zestawieniu z żyłka tworzy fajne kombo. Mocowo spokojnie na walkę z 45-50cm lorbasem, a i z większym sobie poradzi również, pomimo opisanej 5lb mocy.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 2

Dzięki. Miałem okazję obejrzeć SKXF705-2N i wydał mi sie całkiem fajny, ale trochę za delikatny na moje potrzeby. Chciałbym coś nieco mocniejszego i bardziej uniwersalnego, bym mógł od biedy poprowadzić wobka i bym mógł zastosować mocniejszą żyłkę lub plecionkę.

Panowie, pytanie takie mocno przyszlosciowe. Jaki blank byscie polecili pod pstragi?

Używane przynety to minnow 5 cm.(Nie wiecej raczej, rzadko kobi 6 cm)

Gumy na glowkach do 3 g.

Rzadko male wahadelka i obrotowki 1-2.

Łowię glownie ściągając przynętę pod prąd.

Zalezy mi na glebokim ugieciu.

Kijek finalnie musi mieć 220 lub 230cm.

Pstragi raczej do pol metra włącznie.

Jesli to komuś pomoże parabellum do 7 g było idealne pod wzgledem ugiecia i mocy. Gdyby ktoś ją macal i mial odniesienje... Pozdrawiam!

Kuba przyjrzyj się blankom Matagi TR78 Super Nimble Minnow i St.Croix Avid 3S80MLM2. Może to będzie to czego szukasz. Z krótszych blanków w 2 składach polecam Talona VI Plus 7'0" MLF2 i Avida 3S66LF2. Ten ostatni do ewentualnego przetestowania podczas wspólnego wędkowania :) .

• Like 1

Świetny blank ale nie do jigow i gumek na główkach do 3g

Łowię nim jigami na główce 1,5 i 2 g działa, plus woda i mamy pewnie całość przynęty w okolicy 5 g. Także spokojnie da się. :)

Tego tylu przynęty prowadzę w pół wody z prądem, nie ma czucia bo być nie może. 

Niemniej rzuca ok... mimo opisu 5 -25g i 6 12 lb. :) 

2g plus pierze na delikatnym kijku juz da sie czuć.

Jak narazie Kraag albo Blaas wydaja sie byc odpowiednie, cenowo i wzgledem tego co oferują. Nie sadzilem ze bedzie taki problem z wyborem. Calkowicie byłbym zadowolony(mimo ze to dwa zupelnie inne kije) z parabellum do 7g badz finetaila do 10g,bo kijki bardzo lezaly mi wizualnie i uzytkowo, ale byly za krótkie o te cholerne 10 cm. 10 cm dlugosci, niby niewiele, a tak wiele. ????

• 2 miesiące temu...

Panowie, blank na brodzonego pstrąga ale nie pstrążka, czyli około 10-12 lb w dolniku musi mieć. Ale równocześnie podawać woblerki 4-5 g. Długość +/- 2 m.

Cena za blank max 450 plnów.

Coś możecie polecić?

RX7 Rainshadow

Osobiscie bralbym CB70M, ale dla przyzwyczajonych do modnych konstrukcji mozna pomyslec o czyms bardziej kompromisowym czyli IP842.

W budzecie sie zmiescisz :)

• Like 1

Panowie, blank na brodzonego pstrąga ale nie pstrążka, czyli około 10-12 lb w dolniku musi mieć. Ale równocześnie podawać woblerki 4-5 g. Długość +/- 2 m.

Coś możecie polecić?

Na pewno blank na IM6 bym wybrał, ja do brodzenia używam starego G-Loomis i ATC travel ale to już blanki historia.

Coś możecie polecić?

Zrobiłem ostatnio taki kijek, z jednej strony odpowiednio mocny dolnik z drugiej szczytówka pozwalaaca podać dość lekki wabik

Blank To FishingArt Blaas z serii SLM 6612-2N ze zmodyfikoana szczytówką, zeby lepie rzucał, chociaż i ten sobie daje bez problemu rade

Zrobiłem ostatnio taki kijek, z jednej strony odpowiednio mocny dolnik z drugiej szczytówka pozwalaaca podać dość lekki wabik

Blank To FishingArt Blaas z serii SLM 6612-2N ze zmodyfikowana szczytówką, zeby lepie rzucał, chociaż i ten sobie daje bez problemu rade

Na czym polega modyfikacja szczytówki ?