Skocz do zawartości

Pstrąg - jaki blank?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, blank na brodzonego pstrąga ale nie pstrążka, czyli około 10-12 lb w dolniku musi mieć. Ale równocześnie podawać woblerki 4-5 g. Długość +/- 2 m.

Cena za blank max 450 plnów.

Coś możecie polecić?

StC Premier 10lb cw 14g . Do wyboru długość  . Bardzo fajny  i tani blank  B)

post-50013-0-41555400-1525364885_thumb.png

Ze szkłem Paweł już chyba tak zawsze będzie, że jedni będą go wychwalać pod niebiosa a inni nie będą rozumieć na czym polega ten nieracjonalny zachwyt....

Wiele zależy od charakteru rzeki... Kiedyś myślałem, że na szybkiej wodzie się nie sprawdzi,- dokąd nie kupiłem SP 704  ;)

Szybkość "zielonego" 703 jest porównywalna z czarnym e-glassowym 704.

Mimo tego iż Kuzyni produkują wszystkie e-glassowe klasyki pstrągowe z wyjątkiem 754 to uważam, że jeśli ktoś lubi szkło to 703 i 704 powinien zagościć w jego pstrągowym arsenale. Do tego 704 jako łódkowy kij sandaczowy nie zawiedzie nawet przy rybach do 1m, wyżej pewnie też nie (ale takich doświadczeń jeszcze nie mam ;)

Ciekawą propozycją dla tych co łowią w rzekach w których obok pstrągów zdarzają się trocie i łososie jest Seeker 2,44 o mocy 20lb, który rzuca już dobrze od 5g  ;) a powiesić można na nim słonia :lol: (ten którego gięliśmy w ogródku  ;) )

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 4

Fenomen tego kija moim zdaniem polega na tym, że mimo ogromnej mocy da się  już komfortowo łowić pstrągowymi przynętami  ;)

A jak się do zbrojenia podejdzie na lekko to operowanie jedną ręką nie sprawia większego problemu tym bardziej, że blank już z "samości" jest naładowany to i siły nie trzeba wkładać w rzuty, co w ciasnych warunkach jest zawsze zaletą :)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 2

• 1 miesiąc temu...

Witam, mam pytanie odnośnie blanków Lamiglas GP1022M 2,6m i cw 7-21g i Talon ITM83MLXF2 2,52m i cw 5-14g. Czy któryś z użytkowników zna te blanki i może coś o nich powiedzieć? Blanki te maja być wykorzystane w budowie wędki pod pstrągi.  Z góry dziękuje za podzielenie się opiniami.

Edytowane przez troutmaniacs

• 1 miesiąc temu...

Witam

Panowie  poproszę  o  komentarz  w  sprawie  długości  blanku / kija  pod  pstrągi  do  brodzenia  w okresach  letnich  na   niżówkach   i nie  chodzi  tutaj  o  odcinki łąkowe  ...?

Ktoś  miał  kij np  ca  7"  ( jak  ja  )  i  przechodził   w  kierunku  krótszego  spiningu  -   jakiego ?   wady / zalety  /  propozycje / komentarze  . Nie  chodzi  mi  o  firmę  gramaturę  itd    to  mam  mniej  więcej  upatrzone

tylko  długość ...

pozdrawiam

Maciej

• Like 1

czasami  trzeba  rzucić  spod  krzaka/ gałęzi   stojąc  w  wodzie   itd itp ,  a ciurek  ma  3 m  szerokości  i wtedy  moje  ca  7 "  jest  nieco  za  długo  niezbyt  manewrowo ... zauważyłem  że  oferty  z  Japonii   to często

długości  5"3"  -6"   stąd  moje  pytanie ...

o widzisz Byczku jest 185 cm jak się łowiło z jakiej długości schodziłeś ..i czy polecasz .?

jak sądzicie co przemawia za takim powiedzmy 3"9' - 4"5" spinem odnośnie wpisu j/w...?

Przypuszczam że może długość rzutu (zazwyczaj po kilka metrów) i precyzja podania w punkt.

Albo w sumie nie wiem bo jeszcze nie testowałem ????

tak po kilku  rzutach   :   fajnie  krótkim ruchem  z  nadgarstka  można  wykonać  rzut  i trafienie  w punkt  jakby  łatwiejsze  , także stojąc  w  wodzie  o małej szerokości   duży plus  przy manewrowaniu ,  a i pewnie rybę

podczas holu pod  nogi  łatwiej  kontrolować ...no cóż  wypada  coś  160-170  cm  przysposobić ...

• Like 2

U nich (JP) długość jest zdeterminowana głównie przez technikę łowienia i charakter łowiska, zauważcie że spin i cast to prawie 99% twitching pstrągowy, co za tym idzie sposób podania i prowadzenia przynęty, krótkim łatwiej szarpać. Wielkość łowionych ryb tak gdzie są duże łososiowate i większa woda, kij jest dłuższy i mocniejszy, nie zauważyłem żeby łowili w większej rzece króciakiem 5'3 np 12lb

Długość jest głównie podyktowana twitchem, i sposobem prowadzenia woba. Jestem pewny że gdyby łowili na jigi lub nasze klasyczne pstrągowe woblerki ich kanon native rod byłby zupełnie inny.

• Like 2