Skocz do zawartości

Pstrąg - jaki blank?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Na taką  rzekę  jak  na  filmie   to  ca 230-260  by się  zdało  . Facet  trzyma  wysoko  kij  aby  zmniejszyć  myślę  długość  linki  w  wodzie  i  tym  samym  jej  napór  na  nią  ...aby mieć  lepszy kontakt  z  przynętą   i szybciej ciąć

branie  .Ale  takie  trzymanie  kołowrotka/ kija    na wysokości  brody  na dłuższą  metę   to  katorga . Mi   nieco przypomina wieszanie  firanek . Moje  pytanie   dotyczyło  zupełnie  innych  warunków   rzeka na filmie  to ca  30/40 m

szerokości  , a mnie  chodziło  o ca  3 m-5 m  szerokości łowienie  z  wody brodząc  , przynęta  prowadzona  z  prądem  . Nawet  Japończycy   na  takich rzekach ( film )  mają  w  ofercie  ca  8"-8"6"  kije  o mocy ca  12-20 lb  ....

a  możesz  jakoś  rozwinąć  bez  zdradzania  swoich  tajemnic  co  jest  ...?   bo zakładam  że  pozostałe  elementy  kołowrotek / linka  / przynęta / ubranie / okulary   itd  w  naszej  funkcji  jest  wartością  stałą   , a  element  zmienny

niewiadomy   w  tej  funkcji  jest  d (x)  czyli długość    kija  ...?

Coraz mniej chętnie dzielę się tu na forum swoją wiedzą,- może chociaż za to mnie wreszcie wyrzucą....

Źle zakładasz myśląc, że kołowrotek i ubranie nie maja znaczenia,- mają.  W przypadku okularów i liki masz rację....

Kluczową sprawą jest długość tzw "S" czyli odległość od stopki kołowrotka do końca dolnika.

W zależności od sposobu trzymania kija musi być taka by końcówka dolnika przelatywała swobodnie nad zgięciem w łokciu, biorąc poprawkę na ubrania itd...

Pozostałe drobiazgi, które dopełniają finezji łowienia w ciasnych warunkach są sprawą umiejętności; rzutowych wynikających z doświadczenia a nie z jakiejś reguły ....

Miłego kombinowania  B)

• Like 4

witam

z tego co  się  przymierzałem  to wszystkie  kijki    brane pod  uwagę    5"3" -6"0'  miały  krótkie  dolniki  w  granicach  18-20 cm  od osi stopki kołowrotka   do  końca  reagripu ....ich waga  ca 70-85 gramów  tak dla porównania

przy kiju / spining   7"( suzuki  7 g waga kija  104 gramy )   mam  omawianą  długość  27 cm  , a przy  7" 1"  26,5 cm waga kija  98 gramów   trzymam dłoń  w nich na  fore  czyli  przed kołowrotkiem ....

Nie bardzo rozumiem sens Twojego pytania bo odpowiedzi na nie wydają się oczywiste:

brodząc w małym ciurku najporęczniejszy będzie krótki kijek - nie będziesz nim zahaczał o krzaki.

Dodając do tego podpowiedź Arka (której prawdopodobnie nie zrozumiałeś właściwie) to uzyskasz kompletną odpowiedź.

Uprzedzając Twoje pytania:

czy krótkim kijem zatniesz rybę - tak.

czy poprowadzisz przynętę właściwie - tak, jeśli potrafisz.

Mam nadzieję że rozwiałem Twoje wątpliwości :)

• Like 1

Hej Daniel  no tego  chcę   uniknąć  przecież  chcę  odchudzić  zestawy , a tym samym całość   ekwipunku  ....chyba że  moja  dziewczyna  będzie szła  brzegiem  i podawała  właściwy sprzęt   :D ale  raczej  nie  przejdzie ten pomysł ..

znacznie  inaczej wyglądają  rzeczki   które mam na uwadze  do kwietnia   i  dalej    lipiec  -sierpień   stąd  ta  chęć  dostosowania  się  do  warunków  i chęć   wygody   łowienia  ...

• Like 1

Oby to dopasowanie się do warunków i optymalizacja nie doprowadziły do konieczności chodzenia po rzece z dwoma wędkami.

;)

...Ale takie wędrowanie wyindukuje inny temat do gorącej  dyskusji miedzy "pstrągażami" czyli np;

"Czy spacery pstrągowymi ostępami są wygodniejsze z dwoma spiningami po 1,5m każdy, czy z jednym 3m ale złożonym" 

Ps

Żeby nie być całkiem zlośliwy nie kończę domniemanego pytania Shakespere - owskim,- oto jest pytanie  :lol:  :lol:  :lol:

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 3

Hej a tak  na lekko  poważnie : wyjazd  na  kilka  dni   na  nieznaną  wodę  w miarę  daleko  , nie  znamy  warunków  na  czas  naszych  zmagań -  kierunek pstrąg  i co  zabierzemy  jeden  kijek  ...?

zakładam ,  że  arsenał  szerszy  przykładowo  trzy/ cztery  spiningi  .... jednym pasującym  łowię  , reszta leży  na stancji / w hotelu  i jeść  nie woła  ... :) co zrobisz jak nic nie zrobisz ( też jakiś klasyk )  ?- taka  logistyka   ..........

Z jedną wędka to ja na trzy godziny nie jadę.

Wogole z jedną wędka nie jeżdżę

Mam tube a w niej dwa kije.

Tak samo zamiast zapasowej szpulki wożę w aucie zapasowy kołowrotek.

Nie mam czasu na stres na rybach, albo wracanie kilkaset kilometrów po pechowym upadku ...

• Like 3

Z jedną wędka to ja na trzy godziny nie jadę.

Wogole z jedną wędka nie jeżdżę

Mam tube a w niej dwa kije.

Tak samo zamiast zapasowej szpulki wożę w aucie zapasowy kołowrotek.

Nie mam czasu na stres na rybach, albo wracanie kilkaset kilometrów po pechowym upadku ...

Ja po dwóch włamaniach do auta pozostawionego nad wodą nic już nie zabieram na zapas.

Edytowane przez Andru77
  • Like 1

Wg mnie długość dolnika od stopki kołowrotka do końca kija jest bardzo istotna w każdym kiju. Znam pracownie, które robią sztampowe kije K potrafią zrobić 30-32cm dolnik w kiju 7” 6lb...

Dla przykładu, ja w moim lekkim kiju pstrągowym mam dolnik od stopki do końca kija mam 21cm. Tym kijem nie świstam znad łba ile fabryka dała, a punktowo, zazwyczaj spod siebie lub z boku, podaje przynęty na krótkie odległości.

Podobny, jak nie krótszy dolnik, jest w sprzedawanym przeze mnie pstragowym Palmsie.

W takich kijach dolniki musza byc bardzo krótkie i poręczne, aby łatwo się manewrowalo kijem.

• Like 4

Niesamowite w tej dyskusji jest to, że po raz kolejny produkujemy sofistykę, która identyczna w swojej konstrukcji, przewala się przez forum za każdym razem gdy dochodzi do wymiany poglądów na temat pstrągówki, kleniowki, boleniówki itd... do usranej śmierci...

Maciek 77 zadaje umiejętnie pytania, które nie maja na celu znalezienia rozwiązania dla konkretnej sytuacji, ani zapoznania się z czyimiś subiektywnymi poglądami....

Dowód? Proszę,- gdy cel jest już na tyle bliski by go skwitować decyzją ucieka w ogólność.... Ma naturalnie dobre prawo do tego, tylko czy to nie zmarnowana przestrzeń w sieci? Dla Maćka z jakichś tam powodów nie,- ale dla innych forumowiczów?

Zawsze w takiej sytuacji chce mi się zadać pytanie. 

Przećwiczyłeś już nad wodą jakieś rozwiązanie?....

Czy z nierealistycznej chęci nie popełnienia błędu, skutków finansowych i innych podobnych bzdetów będziesz  będziesz teoretyzował w nieskończoność...

Bycie praktykiem i teoretykiem zarazem jest niemożliwe!!!!

Ps

Mam nadzieję Maciek, że nie weźmiesz tego wpisu jako ataku na siebie jako na osobę, bo nim nie jest!

To tylko  atak na to co jest chore w  takim myśleniu...  

Notabene w tę czarną dziurę i spiralę bez końca wpada wielu z nas, ale to jeszcze nie powód by to legitymizować jako normę...

Gdy odnieść tę sytuację do innej perspektywy męskich poszukiwań wyszło by coś takiego:

Poszukiwana szczupła brunetka z niezbyt nachalnym bufetem rekompensowanym odpowiednim siedzeniem w rozmiarze XXXL...

Jeśli się takowa znajdzie musi wiedzieć, że warunkiem  koniecznym jest jednak by obwód zarówno tali jak i uda nie przekraczał 30 cm....

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 7

Niesamowite w tej dyskusji jest to, że po raz kolejny produkujemy sofistykę, która identyczna w swojej konstrukcji, przewala się przez forum za każdym razem gdy dochodzi do wymiany poglądów na temat pstrągówki, kleniowki, boleniówki itd... do usranej śmierci...

Maciek 77 zadaje umiejętnie pytania, które nie maja na celu znalezienia rozwiązania dla konkretnej sytuacji, ani zapoznania się z czyimiś subiektywnymi poglądami....

Dowód? Proszę,- gdy cel jest już na tyle bliski by go skwitować decyzją ucieka w ogólność.... Ma naturalnie dobre prawo do tego, tylko czy to nie zmarnowana przestrzeń w sieci? Dla Maćka z jakichś tam powodów nie,- ale dla innych forumowiczów?

Zawsze w takiej sytuacji chce mi się zadać pytanie. 

Przećwiczyłeś już nad wodą jakieś rozwiązanie?....

Czy z nierealistycznej chęci nie popełnienia błędu, skutków finansowych i innych podobnych bzdetów będziesz  będziesz teoretyzował w nieskończoność...

Bycie praktykiem i teoretykiem zarazem jest niemożliwe!!!!

Ps

Mam nadzieję Maciek, że nie weźmiesz tego wpisu jako ataku na siebie jako na osobę, bo nim nie jest!

To tylko  atak na to co jest chore w  takim myśleniu...  

Notabene w tę czarną dziurę i spiralę bez końca wpada wielu z nas, ale to jeszcze nie powód by to legitymizować jako normę...

Gdy odnieść tę sytuację do innej perspektywy męskich poszukiwań wyszło by coś takiego:

Poszukiwana szczupła brunetka z niezbyt nachalnym bufetem rekompensowanym odpowiednim siedzeniem w rozmiarze XXXL...

Jeśli się takowa znajdzie musi wiedzieć, że warunkiem  koniecznym jest jednak by obwód zarówno tali jak i uda nie przekraczał 30 cm....

Jeden jest sposob, by bledow nie popelniac.

NIC nie robic...

:)

Pozdrawiam

• Like 2

Może o to chodzi  -_- i tylko ja za głupi jestem by to dostrzec :rolleyes:...

W mojej już mocno  siwej pale jakoś tak się zadomowiło przekonanie iż zdrowy mózg musi rodzić myśli i imperatywy działania, że zupełnie pominąłem fakt iż antykoncepcja myślowa jest jednak możliwa... Ot starcze ułomności...