dreadknight Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 Sporo racji w tym jest ale z tą długością to nie do końca, np: https://youtu.be/c_ZpLjeEwN8 Woda większą, ryby większe, kij krótki, nie wiem jak z mocą kija ???? A z drugiej strony to takie 8lb u nas przecież większość ryb zatrzyma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 Na tym filmie w1min żeby sobie poradzic z prowadzeniem przynęty to trzyma kij nad głową :lol: , takie to zalety króciaka na większej rzece niż te 3m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 Na taką rzekę jak na filmie to ca 230-260 by się zdało . Facet trzyma wysoko kij aby zmniejszyć myślę długość linki w wodzie i tym samym jej napór na nią ...aby mieć lepszy kontakt z przynętą i szybciej ciąć branie .Ale takie trzymanie kołowrotka/ kija na wysokości brody na dłuższą metę to katorga . Mi nieco przypomina wieszanie firanek . Moje pytanie dotyczyło zupełnie innych warunków rzeka na filmie to ca 30/40 m szerokości , a mnie chodziło o ca 3 m-5 m szerokości łowienie z wody brodząc , przynęta prowadzona z prądem . Nawet Japończycy na takich rzekach ( film ) mają w ofercie ca 8"-8"6" kije o mocy ca 12-20 lb .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 Kluczem do wygodnego łowienia w ciasnych warunkach nie jest długość wędki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 a możesz jakoś rozwinąć bez zdradzania swoich tajemnic co jest ...? bo zakładam że pozostałe elementy kołowrotek / linka / przynęta / ubranie / okulary itd w naszej funkcji jest wartością stałą , a element zmienny niewiadomy w tej funkcji jest d (x) czyli długość kija ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 Coraz mniej chętnie dzielę się tu na forum swoją wiedzą,- może chociaż za to mnie wreszcie wyrzucą....Źle zakładasz myśląc, że kołowrotek i ubranie nie maja znaczenia,- mają. W przypadku okularów i liki masz rację....Kluczową sprawą jest długość tzw "S" czyli odległość od stopki kołowrotka do końca dolnika.W zależności od sposobu trzymania kija musi być taka by końcówka dolnika przelatywała swobodnie nad zgięciem w łokciu, biorąc poprawkę na ubrania itd...Pozostałe drobiazgi, które dopełniają finezji łowienia w ciasnych warunkach są sprawą umiejętności; rzutowych wynikających z doświadczenia a nie z jakiejś reguły ....Miłego kombinowania 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Coś w tym jest, miałem takiego Batsonika 2,13m z krótkim dolnikiem i był mega manewrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 witam z tego co się przymierzałem to wszystkie kijki brane pod uwagę 5"3" -6"0' miały krótkie dolniki w granicach 18-20 cm od osi stopki kołowrotka do końca reagripu ....ich waga ca 70-85 gramów tak dla porównania przy kiju / spining 7"( suzuki 7 g waga kija 104 gramy ) mam omawianą długość 27 cm , a przy 7" 1" 26,5 cm waga kija 98 gramów trzymam dłoń w nich na fore czyli przed kołowrotkiem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Nie bardzo rozumiem sens Twojego pytania bo odpowiedzi na nie wydają się oczywiste: brodząc w małym ciurku najporęczniejszy będzie krótki kijek - nie będziesz nim zahaczał o krzaki. Dodając do tego podpowiedź Arka (której prawdopodobnie nie zrozumiałeś właściwie) to uzyskasz kompletną odpowiedź. Uprzedzając Twoje pytania:czy krótkim kijem zatniesz rybę - tak.czy poprowadzisz przynętę właściwie - tak, jeśli potrafisz. Mam nadzieję że rozwiałem Twoje wątpliwości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Oby to dopasowanie się do warunków i optymalizacja nie doprowadziły do konieczności chodzenia po rzece z dwoma wędkami. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Hej Daniel no tego chcę uniknąć przecież chcę odchudzić zestawy , a tym samym całość ekwipunku ....chyba że moja dziewczyna będzie szła brzegiem i podawała właściwy sprzęt ale raczej nie przejdzie ten pomysł .. znacznie inaczej wyglądają rzeczki które mam na uwadze do kwietnia i dalej lipiec -sierpień stąd ta chęć dostosowania się do warunków i chęć wygody łowienia ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Jeśli coś będzie nie tak pozostaje giełda . No i dalsze poszukiwania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 (edytowane) Oby to dopasowanie się do warunków i optymalizacja nie doprowadziły do konieczności chodzenia po rzece z dwoma wędkami. ...Ale takie wędrowanie wyindukuje inny temat do gorącej dyskusji miedzy "pstrągażami" czyli np;"Czy spacery pstrągowymi ostępami są wygodniejsze z dwoma spiningami po 1,5m każdy, czy z jednym 3m ale złożonym" PsŻeby nie być całkiem zlośliwy nie kończę domniemanego pytania Shakespere - owskim,- oto jest pytanie Edytowane 2 Sierpnia 2018 przez Rheinangler 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Hej a tak na lekko poważnie : wyjazd na kilka dni na nieznaną wodę w miarę daleko , nie znamy warunków na czas naszych zmagań - kierunek pstrąg i co zabierzemy jeden kijek ...? zakładam , że arsenał szerszy przykładowo trzy/ cztery spiningi .... jednym pasującym łowię , reszta leży na stancji / w hotelu i jeść nie woła ... co zrobisz jak nic nie zrobisz ( też jakiś klasyk ) ?- taka logistyka .......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Z jedną wędka to ja na trzy godziny nie jadę.Wogole z jedną wędka nie jeżdżę Mam tube a w niej dwa kije.Tak samo zamiast zapasowej szpulki wożę w aucie zapasowy kołowrotek.Nie mam czasu na stres na rybach, albo wracanie kilkaset kilometrów po pechowym upadku ... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 (edytowane) Z jedną wędka to ja na trzy godziny nie jadę.Wogole z jedną wędka nie jeżdżęMam tube a w niej dwa kije.Tak samo zamiast zapasowej szpulki wożę w aucie zapasowy kołowrotek.Nie mam czasu na stres na rybach, albo wracanie kilkaset kilometrów po pechowym upadku ...Ja po dwóch włamaniach do auta pozostawionego nad wodą nic już nie zabieram na zapas. Edytowane 3 Sierpnia 2018 przez Andru77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Ja po dwóch włamaniach do auta pozostawionego nad wodą nic już nie zabieram na zapas. Wspolczuje Andrzeju Mam nadzieje, ze chociaz kol i siedzen nie musisz nosic ze soba podczas pstragowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Teraz mniej włamów,choć się zdarzają. Aczkolwiek Ci co wożą kajaki potrafią poprzecinać opony. Znajomy komplet stracił za kilka tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Shobu Sword , pełen pręt węglowy , tańsza kopia aurigi tak pomyślałem że w tym temacie fota się przyda.Kij w delfinie i delcie kolejno tytanowe 10-5.5w-4.5w-7x4 + top 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Wg mnie długość dolnika od stopki kołowrotka do końca kija jest bardzo istotna w każdym kiju. Znam pracownie, które robią sztampowe kije K potrafią zrobić 30-32cm dolnik w kiju 7” 6lb... Dla przykładu, ja w moim lekkim kiju pstrągowym mam dolnik od stopki do końca kija mam 21cm. Tym kijem nie świstam znad łba ile fabryka dała, a punktowo, zazwyczaj spod siebie lub z boku, podaje przynęty na krótkie odległości. Podobny, jak nie krótszy dolnik, jest w sprzedawanym przeze mnie pstragowym Palmsie. W takich kijach dolniki musza byc bardzo krótkie i poręczne, aby łatwo się manewrowalo kijem. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Shobu Sword , pełen pręt węglowy , tańsza kopia aurigi tak pomyślałem że w tym temacie fota się przyda.Kij w delfinie i delcie kolejno tytanowe 10-5.5w-4.5w-7x4 + top Jaka jest długość i moc tych blanków? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) Niesamowite w tej dyskusji jest to, że po raz kolejny produkujemy sofistykę, która identyczna w swojej konstrukcji, przewala się przez forum za każdym razem gdy dochodzi do wymiany poglądów na temat pstrągówki, kleniowki, boleniówki itd... do usranej śmierci...Maciek 77 zadaje umiejętnie pytania, które nie maja na celu znalezienia rozwiązania dla konkretnej sytuacji, ani zapoznania się z czyimiś subiektywnymi poglądami....Dowód? Proszę,- gdy cel jest już na tyle bliski by go skwitować decyzją ucieka w ogólność.... Ma naturalnie dobre prawo do tego, tylko czy to nie zmarnowana przestrzeń w sieci? Dla Maćka z jakichś tam powodów nie,- ale dla innych forumowiczów?Zawsze w takiej sytuacji chce mi się zadać pytanie. Przećwiczyłeś już nad wodą jakieś rozwiązanie?....Czy z nierealistycznej chęci nie popełnienia błędu, skutków finansowych i innych podobnych bzdetów będziesz będziesz teoretyzował w nieskończoność...Bycie praktykiem i teoretykiem zarazem jest niemożliwe!!!! PsMam nadzieję Maciek, że nie weźmiesz tego wpisu jako ataku na siebie jako na osobę, bo nim nie jest!To tylko atak na to co jest chore w takim myśleniu... Notabene w tę czarną dziurę i spiralę bez końca wpada wielu z nas, ale to jeszcze nie powód by to legitymizować jako normę...Gdy odnieść tę sytuację do innej perspektywy męskich poszukiwań wyszło by coś takiego: Poszukiwana szczupła brunetka z niezbyt nachalnym bufetem rekompensowanym odpowiednim siedzeniem w rozmiarze XXXL...Jeśli się takowa znajdzie musi wiedzieć, że warunkiem koniecznym jest jednak by obwód zarówno tali jak i uda nie przekraczał 30 cm.... Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez Rheinangler 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Niesamowite w tej dyskusji jest to, że po raz kolejny produkujemy sofistykę, która identyczna w swojej konstrukcji, przewala się przez forum za każdym razem gdy dochodzi do wymiany poglądów na temat pstrągówki, kleniowki, boleniówki itd... do usranej śmierci...Maciek 77 zadaje umiejętnie pytania, które nie maja na celu znalezienia rozwiązania dla konkretnej sytuacji, ani zapoznania się z czyimiś subiektywnymi poglądami....Dowód? Proszę,- gdy cel jest już na tyle bliski by go skwitować decyzją ucieka w ogólność.... Ma naturalnie dobre prawo do tego, tylko czy to nie zmarnowana przestrzeń w sieci? Dla Maćka z jakichś tam powodów nie,- ale dla innych forumowiczów?Zawsze w takiej sytuacji chce mi się zadać pytanie. Przećwiczyłeś już nad wodą jakieś rozwiązanie?....Czy z nierealistycznej chęci nie popełnienia błędu, skutków finansowych i innych podobnych bzdetów będziesz będziesz teoretyzował w nieskończoność...Bycie praktykiem i teoretykiem zarazem jest niemożliwe!!!! PsMam nadzieję Maciek, że nie weźmiesz tego wpisu jako ataku na siebie jako na osobę, bo nim nie jest!To tylko atak na to co jest chore w takim myśleniu... Notabene w tę czarną dziurę i spiralę bez końca wpada wielu z nas, ale to jeszcze nie powód by to legitymizować jako normę...Gdy odnieść tę sytuację do innej perspektywy męskich poszukiwań wyszło by coś takiego: Poszukiwana szczupła brunetka z niezbyt nachalnym bufetem rekompensowanym odpowiednim siedzeniem w rozmiarze XXXL...Jeśli się takowa znajdzie musi wiedzieć, że warunkiem koniecznym jest jednak by obwód zarówno tali jak i uda nie przekraczał 30 cm.... Jeden jest sposob, by bledow nie popelniac.NIC nie robic... Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Może o to chodzi i tylko ja za głupi jestem by to dostrzec ...W mojej już mocno siwej pale jakoś tak się zadomowiło przekonanie iż zdrowy mózg musi rodzić myśli i imperatywy działania, że zupełnie pominąłem fakt iż antykoncepcja myślowa jest jednak możliwa... Ot starcze ułomności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 .......Bycie praktykiem i teoretykiem zarazem jest niemożliwe!!!! ..... Praktycznie: Nie, teoretycznie: Tak . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi